DyDo Drinco Türkiye IT Direktörü Recep Çetin: “EKOSİSTEMİ DESTEKLEYECEK İŞLER YAPILMALI”
“BT departmanı temel stratejimizi; yalın, güvenli ve kullanıcı dostu bir yapı oluşturmak olarak belirledik. Kullanıcı deneyimi bizim için çok önemli. Ne kadar üst seviye bir mimari hazırlarsanız hazırlayın kullanıcı tarafında ne kadar hissedilirseniz o kadar başarılı algılanıyorsunuz. Bu sebeple kullanıcı deneyimini ön planda tutuyoruz. Kullanıcı desteği verirken ya da şirketin dijital dönüşümünü tasarlarken hep kullanıcı deneyimini göz önünde bulunduruyoruz.
Yalınlık dikkat ettiğimiz diğer bir husus; felaket kurtarma, iş sürekliliği, kullanıcı dostu olma, güvenlik gibi bir çok parametreyi de aslında destekliyor ve hayatımızı kolaylaştırıyor. Şirkette kullanılan farklı yazılımlar ve çözümleri konsolide ederek toplam tedarikçi ve uygulama sayısını optimum seviyeye indirip, bu seviyeyi de servis modeliyle tedarikçilerden almaya çalışıyoruz. Bu bizi teknik tarafa daha az iş birimine daha çok vakit ayırma konusunda destekliyor ve iş birimleri ile daha fazla mesai harcayabiliyoruz. Bu sayede de onların ihtiyaçlarını daha iyi anlayarak ona göre bir yapı dizayn ediyoruz.
İşin güvenlik kısmına geldiğimizde yine kullanıcı deneyimini de gözeterek bir yapı kurmaya çalışıyoruz. Kullanıcılar artık her ihtiyaçlarını hizmet sağlayıcıların mobil uygulamalarından karşılıyor ve birçok hizmet sağlayıcı başarılı bir deneyim sunuyor. Yaşadıkları bu başarılı deneyim, kullanıcıların kendi şirketlerinin BT departmanından da benzer beklentilere girmesine sebep oluyor. Biz de çalışmalarımızda kullanıcıların bu taleplerine cevap vermeye çalışıyoruz.
Güvenlik ve dijital iş yeri çalışmaları çerçevesinde öncelikle mevcut sunucu ve servislerimizi buluta taşımayı analiz ediyor ve bazı servislerimizi de hizmet modelinde tedarikçilerimizden almaya başladık. Servis modeline taşıyamadıklarımız için de tabi ki sanal ya da bulut sunucularında tutmaya devam etmek durumundayız.
Yurtdışında ofislerimiz var. Oradaki kullanıcı bilgisayarlarını domaine alırken ya da onlara güvenlik kuralları atarken bulutun nimetlerinden faydalanmak, aynı zamanda güvenlik avantajlarını da kullanmak istiyoruz. Domain ortamımızı tamamen buluta taşıma hazırlığındayız. Active Directory kuralları, domain’e bilgisayar ekleme işlemleri vs. İçin Azure AD kullanmaya başlayacağız. Azure Active Directory de kişinin coğrafi konumuna bakarak, uç noktada kullandığı cihazın güvenlik seviyesini kontrol ederek, kişiyi bir de çoklu doğrulamaya dahil ederek güvenliği orada hazır paket halinde alabiliyorsunuz. Tek noktadan ve kendi yerinde kimlik güvenliğini de sağlamış oluyorsunuz.
Özetle yalın bir yapı, güvenli ve kullanıcı deneyimi ön planda tutulan bir yaklaşım sergilemeye çalışıyoruz. Yaklaşık bir yıldır Azure Active Directory ve bulut çözümleri ile ilgili tedarikçilerle, global üreticilerin iş ortakları ile konuşuyoruz. Etkinliklerde üretici tarafından bize anlatılan teknolojilerin birçoğundan ya haberleri yok ya da çok kısıtlı bilgiye sahipler. Ekosistem zayıflığı yaşıyoruz. Ülkemizden birçok teknik personeli yurtdışına kaybettik. Bu da bizim ekosistemimizi zayıflattı. Üreticilerden ve partnerlerden beklentim geliştirilen yeni teknolojilerin uç noktalara daha hızlı yansıması için ekosistemimi güçlendirecek gerekli aksiyonları almaları şeklindedir.”