Eğitimlerle birlikte yazılımda kalite artıyor
3D Akademi Animasyon ve Görsel Efekt Okulu ve yazılım eğitimleri ayağını yürüten Bilimer Bilişim Akademisi, bireylere ve kurumlara yönelik eğitimleri ile yazılım sektöründe çalışanların yetkinliğinin artmasına destek oluyor.
Daha çok kurumlara yazılım mühendisliği eğitimi veren Erol Bozkurt, aynı zamanda e-iş ve e-ticaret eğitimi de veriyor. Bilgisayar mühendisliğinden gelen ve kurumsal şirketlerde yıllarca çalışan Bozkurt, yaklaşık 5 aydır Bilimer Bilişim Akademisi’nde yazılım mühendisliği ve e-iş/e-ticaret eğitimleri vermeye hazırlanıyor.
Bozkurt’un belirttiğine göre hedef kitle hem yazılım geliştiren şirketlerden hem de banka gibi bünyesinde BT birimi barındıran büyük şirketlerden oluşuyor. Yazılım geliştirme yani iş süreçlerini incelendikten sonra şirkete hangi süreçte destek vermeleri gerektiğini belirlediklerini söyleyen Bozkurt, şunları ekledi: “Yazılım mühendisliği eğitimiyle amacımız daha kaliteli ürünleri geliştirebilmesi için destek olmak. Şirketin yazılım süreçlerini incelediğimizde örneğin şirketin test sürecinde bir sorunu varsa o birimin sorumlularına yönelik eğitimler düzenleyerek daha kaliteli yazılım geliştirilmesini sağlıyoruz.”
“Bilgi birikimimizi yazılım süreçlerine aktarıyoruz”
60’a yakın şirkette 40’a yakın projede farklı deneyimler kazanma firsatı bulduğunu belirten Bozkurt, 25-30 yıllık bir geçmişe sahip olan yazılım mühendisliğini ve verdikleri eğitimlerin katkısını şu sözlerle değerlendirdi: “İşi sadece yazılım geliştiren şirketlerde zamanla deneyim kazanma şansına sahipler. Biz tarafsız bir gözle hangi aşamada aksaklık yaşandığını daha iyi değerlendirebiliyoruz. Şirketin ihtiyaçlarına bağlı olarak yıllar süren çalışmalarda yapabiliyoruz, 3-4 ay süren eğitimler de verebiliyoruz. Şirket içerisinde kısa sürede edinilebilmesi güç olan birikimimizi şirketlerin aksayan noktalarına aktarıyoruz.”
Bankalarla ya da küçük yazılım evleriyle de çalıştıklarını belirten Bozkurt, “Şirketin boyutu önemli değil, önemli olan şirketin kaliteli yazılım geliştirmek istemesi” dedi. Yazılım alanında şirketlerde gözlemlediğiniz en temel sorunlar neler sorusuna Bozkurt, “BT’deki en önemli sorunlardan biri yöneticilerin vizyon eksikliği, bir diğeri ise çalışanların alanlarında yetkin olmaması” cevabını verdi. Bozkurt’un verdiği bir başka eğitim ise olası yazılım projesini iş ekosistemine odaklanarak ortaya çıkarma, strateji belirleme, şirket ve rakipleri arasında mevcut durum, fırsatlar ve tehditler bağlamında ilişkiler kurmaya yönelik bir çalışma olan e-iş/e-ticaret eğitimi. Bozkurt, bu eğitimi şu sözlerle açıkladı: “E-ticaret ve e-iş’in merkezinde yazılım var ve e-ticaretle ilgili fikirleri yazılımla harmanlayarak nesnelleştiriyoruz. Sıfır fikri olan ve henüz işe yatırım yapmamış girişimci ve şirketler asıl hedef kitlemizi oluşturuyor.”
“En iyi oyunları oyun oynayanlar yazıyor”
3D Akademi eğitmeni Engin Yıldız ise etkileşimli mobil oyun programlama eğitimi ve Türkiye’deki oyun pazarı ve gelişimi ile bilgiler paylaştı. Etkileşimli mobil oyun programlama eğitimini hobi amaçlı olarak daha çok bireylerin tercih ettiğini belirten Yıldız, oyun pazarının gelişimi ile ilgili şunları söyledi: “Akıllı telefonların son 5-6 senede hayatımıza girmesiyle canlanan mobil oyun pazarı gittikçe büyüyor. Türkiye’deki mobil oyun pazarı yurtdışıyla kıyaslanamaz düzeyde, bu yüzden yerli mobil yazılımcıların desteklenmesi gerekiyor. Oyun satın almalarla yurtdışına giden vergiler yerli oyunlarla yurtiçinde tutulacak ve ekonomiye de büyük kazanç sağlayacaktır.”
Yıldız, eğitimle ilgili şunları paylaştı: “2008 yılı Mart ayında ilk eğitimimizi vermeye başladık. Bu 5 yıllık süreçle teknolojinin gelişmesiyle birlikte eğitim içeriklerimiz de gelişti. Klasik ev ödevi verme metodundansa dersleri atölye gibi işliyoruz. Öğrencilerimize Unity3d oyun motorunu kullanmayı öğretiyoruz. 90 saatlik eğitimden sonra proje döneminde öğrenciler mobil oyun yazıyorlar. En iyi oyunları oyun oynayanlar yazıyor. Oldukça başarılı oyunlar yazılıyor, piyasaya sunmayı düşünüyoruz.”