Mobilde fırsatların sonu gelmiyor
Farklı mobil uygulamalarla Türkiye kadar, birçok ülkede de yer edinen Figensoft, bu çözümleri ile yeni pazarlara göz kırpıyor.
ABD’deki eğitimin ardından Türkiye’ye dönen üç kardeşin 1997 yılında kurduğu Figensoft, mobil odaklılığı ile sadece Türkiye’de değil, bölge ülkelerinde de önemli adımlar atıyor. Figensoft İcra Kurulu Üyesi İsmail Bayraktar, toplu SMS servisi Posta Güvercini’nin elde ettiği başarıyla Deloitte Fast 50 listesinde dört yıl üst üste yer aldıklarını hatırlattı. 2002 ortasında Turkcell iş ortağı olduklarını söyleyen Bayraktar, “Pazara ilk giren şirket değildik. Ama iyi bir Turkcell bayi penetrasyonu yaptık. Posta Güvercini ile 25 bin müşteriye ulaştık” dedi. 2003 Aralık’ında Excel içinden SMS gönderim uygulamasını şirketlere sunan Figensoft, akıllı telefonların yaygınlaşması ile toplu SMS gönderimi için ilk mobil uygulamasını hayata geçirdi. Bayraktar, ‘Ekip Nerede’ yapısını şöyle anlattı:
“2009 başında bir kurye şirketi, kuryelerini takip etmek istediğini söyledi ve proje böyle doğdu. Ama bu uygulama, özellikle Azerbaycan’da öne çıktı. Lisans ücreti almak üzerine değil, kiralama modeli üstünden satıyoruz tüm uygulamalarımızı. Bu da müşteri alışkanlığı sağlıyor. Bu uygulamayı daha çok dağıtım ve lojistik sektörü kullanıyor.”
Form Mobil’in öyküsü ise 4 yıl öncesine dayanıyor, ama esas hareketlilik 2 yıl önce başladı. Tablet ve cep telefonu ekran boyutlarının büyümesi ile bu uygulamayı Android’de yeniden yazdıklarını, uygulamayı tablet için yeniden geliştirdiklerini söyleyen Bayraktar, web arayüzünde de geliştirmeler yaptıklarını belirtti. İlk müşteri, POS’ları ziyaret eden ekibinin iş form süreçlerini kolaylaştırmak isteyen bir banka oldu. “Bu çözüm yerel yönetimlerin daha çok ilgisini çekti” diyen Bayraktar, 2013 başında Çorlu Belediyesi ile başlayan ‘vatandaş memnuniyeti anketi’ tarzı çalışmayı, Silivri Belediyesi’nin izlediğini söyledi. Halen 10’dan fazla belediye bu yapıyı kullanıyor ve Bayraktar’a göre, yerel seçimlerin yaklaşması, bu konuda ilginin artmasını sağlayacak. Toplu SMS müşterisi olan bir ilaç şirketinin, şubelerindeki çalışanları ile bordro, yıllık izin takibi gibi konularda belge imzalatma konusunda yaşadığı sıkıntının çözümü ise ‘Evrak İmzala’nın çıkış noktası. Böylece pratik bir İK iş uygulamasını sunduklarını, bunu tanıtmayı hedeflediklerini söyleyen Bayraktar, son çalışmalarının ise basılı yayınlara iPad’de abonelik ve bu yayınları okumayı sağlayan uygulama olduğunu belirtti.
Bayraktar detayları anlattı: “KKTC’de ve ülke dışında yaşayan vatandaşların iPad’den gazetelere erişip gündemi takip edebilmesi hedefiyle uygulamayı AppStore’a Nisan ayında yerleştirdik. Android testleri ise sürüyor. Böyle bir yapıda iki gazete ile bu işe adım attık. 2014’te Türkiye’nin her iline bunu yaymayı hedefliyoruz.”
Yerel gazete için de kolay bir yapı var. Gazeteyi basmak için hazırlanan PDF dosyayı, Figensoft tarafından verilen bir programa tanıtmak, programın o PDF dosyaları alıp Figensoft sunucusuna aktarması kâfi. Bundan sonraki süreç Figensoft’ta ve ilgili uygulama, gazete için çoklanıyor, ilgili gazetenin ismiyle AppStore’da yayınlatılıyor. Yerel gazetelerle gelir paylaşımı modeli üstünde gelişen çalışmada, bir okurun gazete uygulamasını indirmesi 7 gün için ücretsiz. Ardından paralı abonelik ile gazeteye erişilebiliyor. Bu işin iOS tarafı, ama Android kanadındaki pürüzleri Bayraktar şöyle anlattı:
“Android uygulama hazır, ama Google Play’e ne yazık ki Türkiye’den paralı bir uygulama tanımlayamıyoruz. Kuzey Amerika, Avrupa, Hindistan’dan ödeme kabul ediliyor, ama Türkiye’yi şu anda kabul etmiyor. Çözüm yollarından biri bu ülkelerden birinde şirket kurmak, ama şu anda tercihimiz değil. Bu nedenle ikinci yöntemi kullanıyor, kişinin abone olması için kredi kartını istiyoruz. Arkadaşlarımız şu anda kredi kartı bütünleştirmesini test ediyorlar ve ardından uygulamayı açacağız. Ama ilk etapta AppStore’da yerel gazeteler raflarda olacak.”
Bölgede potansiyel var
NFC, 4G ve QR kod odaklı Ar-Ge çalışmaları yürüten Figensoft’un Azerbaycan, KKTC ve Dubai’de ofisleri 2005 yılından itibaren hayata geçti. Azerbaycan’daki ortaklıktan bu yıl ayrıldıklarını ve bu pazarda artık tek başlarına ilerlediklerini vurgulayan Bayraktar, tüm uygulamaları ile ülkede önemli bir pazar payına sahip olduklarını, bunun bir örneğinin internet bankacılığında tek seferlik şifre başlığında yüzde 80 pazar hakimiyeti olduğunu ekledi. Ülkede yıl başında hayata geçen mobil imza konusunda çalışmalarını sunduklarını hatırlatan Bayraktar, KKTC’yi farklı fırsatları geliştirmek için bir laboratuvar olarak tanımlarken, “Dubai’deki fuarlara katılarak, bizimle iş yapmaya çalışan Arapları ve onların Arapça dil desteği isteğini gördük, orada da şirketleşme kararı aldık” dedi. Böylece tüm uygulamalarında çoklu dil desteği sunar hale geldiklerini ifade eden Bayraktar, ilerleyen süreçte Arabistan yarımadası ve Türk Cumhuriyetleri’nde de ofis açma planları olduğunu söyledi.