Marmara Belediyeler Birliği Veri ve Teknoloji Merkezi Direktörü Samet Keskin: “AÇIK VERİNİN NE KADAR HAYATİ OLDUĞUNU DEPREMLE GÖRDÜK”
“Kritik veriler söz konusu olduğunda doğal olarak ilk başta aklımıza onu korumak ve güvende tutmak geliyor. Ama kullandığımız bağlama ya da içinde bulunduğumuz durum ve şartlara göre kritik veri dediğimiz olgu korumamız ve güvende tutmamız gereken bir kaynaktan farklı bir anlam da taşıyabiliyor.
Nitekim çok yakın bir zamanda yaşadığımız 6 Şubat Depremleri bizlere bina durumu ve özellikleri, yerleşim yoğunluğu, altyapı ağı, ihtiyaç haritaları, enkaz yaygınlığı, iş paylaşımı, koordinasyon ve bunun gibi birçok alanda birincil ve ikincil olarak adlandırabileceğimiz çeşitli verilerin ne kadar “kritik” veriler olduğunu tekrar gösterdi. Aslında bir bakıma bazı kritik verileri korumamız ve genel erişiminden sakınmamız gerektiğini konuşurken bazı kritik verilerin de herkes tarafından kullanılabilecek şekilde genel erişime açılmasının ne kadar önemli olduğunu ve bu veriler üzerinden özellikle afet yönetimi başta olmak üzere çeşitli durumlarda katılımcı pratiklerin planlama, üretim, yönetim ve koordinasyon süreçlerinde ne kadar yararlı olabileceğini hatırlamış olduk.
Değer üretimi ve inovasyon açısından çok önemli olduğunu bildiğimiz açık verinin sadece önemli değil, aynı zamanda ne kadar “hayati” de olabileceğini depremle gördük. Bu bakımdan planlama süreçlerinin doğru bir şekilde yürütülmesi ve uygun hazırlıkların yapılması, afet durumunda hızlı ve etkili bir koordinasyon sağlanarak kayıpların en aza indirilmesi, yardım ve desteklerin doğru zamanda doğru kişilere iletilebilmesi gibi birçok konuda açık verinin kolaylaştırıcı ve verimliliği artırıcı rolü var.
Bu bakımdan yerel yönetimler, özel sektör, akademi, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere kentin bütün paydaşlarının bir araya gelerek kent ve yaşam için kritik olan verileri yasal mevzuat çerçevesinde, kamu yararı ekseninde paylaşması, bu alandaki farkındalığın artırılması ve açık veri ekosisteminin geliştirilmesi için çalışma ve faaliyetler yürütmesi önem taşıyor.
Marmara Belediyeler Birliği olarak bizler de Marmara Bölgesi’nde yer alan yaklaşık 190 üye belediyemizle potansiyel Marmara Depremi ile bölgemizi ve ülkemizi etkileyebilecek diğer afetlerin etkilerini minimuma indirmek, kentsel yaşam kalitesini artırmak, sürdürülebilir ve yaşanabilir kentleri mümkün kılabilmek adına kentsel verilerin toplanması, bu verilerin kamu yararı adına açık veri olarak yayınlanması ve tüm bunlardan hareketle veri odaklı ve kanıta dayalı politikaların üretilmesi için çalışmalar yürütüyoruz.”