Elektronik faturada 5.5 milyar tasarruf
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)’in oluşturduğu e-Fatura sistemine geçmesiyle, yılda ortalama 5.5 milyar TL’ye yakın tasarruf sağlanacaktır.
2013 yılı Aralık sonu itibariyle 30 bine yakın işletmenin, e-Fatura kullanmaya başlamasıyla, 2014 yılındaki tasarruf oranı, yılda ortalama 2 milyar TL’yi geçecektir.
Kağıt fatura başına 2 lira tasarruf
Bu yıl 30 bin işletmenin e-faturaya geçmesinin ardından, önümüzdeki yıl ciro muhtemelen 5 milyon TL’ye indirilecek ve tüm işletmelerin sisteme dahil edilmesi sağlanacak.
1 adet kağıt faturanın; baskı, yazdırma, posta, arşivleme maliyeti 2 TL’yi buluyor. E-fatura, alıcı içinse kağıt faturaya göre yüzde 62 daha fazla tasarruf sağlamaktadır. Mükellef olduğu halde, kağıt fatura düzenleyecekleri ise, cezai yaptırımlar bekleyebilir. Nitekim, ticari hayatta, teknolojik devrim olan e-Fatura uygulaması ile; kayıt dışı ekonomi, naylon fatura vb gibi süreçler de tarihe karışacaktır. Ayrıca elektonik fatura dönüşümünün doğaya saygılı bir yöntem olması ve yaygınlığı itibariyle çevre kirliliği anlamlı derecede azaltacak olması da değerli kılan özelliklerinden biri.
e-Dönüşüm projeleri
Mükellef işletmelerin önünde, 4 ay gibi kısa bir süre var ve bu süre zarfında hazırlıklarını tamamlamayanların, yeni yılda kağıt fatura kesmesi mümkün olmayacaktır.2013 yılı Eylül ayından itibaren e-Fatura, 2014 yılı Eylül ayından itibaren e-Defter uygulamasına geçileceğini anlatan Mehmet Önder, ardından gelecek e-İrsaliye, e-Ödeme çalışmaları ile de Türkiye ticari hayatında e-Dönüşüm projelerinin hızla hayata geçmekte olduğunu kaydetti.
e-Fatura için üç model seçeneği
Bu yılın sonu itibariyle e-fatura sistemine geçmesi gereken 30 bine yakın işletmenin e-fatura sürecinde portal , doğrudan entegrasyon veya özel entegrasyon modellerinden birisini seçerek BT altyapılarını gözden geçirmeleri gerekiyor.
Doğrudan entegrasyonu seçenler, GİB’in istediği standartlar doğrultusunda; proje, donanım ve arşivleme maliyetlerini analiz etmelidirler. Uyumlandırıcı firma ile e-fatura sistemine dâhil olmada ise, işletmeler uygun maliyetlerle sisteme dahil olabileceklerdir.
Burada önemli olan konu; e-Fatura mükelleflerinin, ilerleyen dönemlerde, e-ödeme, e-irsaliye gibi daha birçok e-dönüşüm projesinde ekosistemin bir parçası olacağını düşünerek; gerek kamu ve özel sektörde ticari iş sistemlerde güvenilir şirketlerle çalışmaktır.
Uyumsoft e-dönüşümün refakatçisi
Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Önder, , mükellef olan tüm işletmelerin e-Fatura sistemine dahil edilmesi süreçlerinde, baştan sona refakat ettiklerini söyledi.
şunları söyledi:
Türkiye ticaretindeki e-dönüşüm projelerini yöneten Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın MERSİS (Merkezi Sicil Kayıt Sistemi) ve ESBİS (Esnaf ve Sanatkarlar Bilgi Sistemi) projelerinin tek yürütücüsü olan Uyumsoft, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından da Türkiye’nin ar-ge gücünün takip edildiği Türkiye Ar-Ge portalının tek yürütücüsüdür. Örneğin, bu projelerden MERSİS; Türkiye’nin temel dört veri tabanından birisidir. MERSİS, sanayi, ticaret ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren tüm gerçek ve tüzel kişiler için farklı kurumlar tarafından toplanan verileri, tek çatı altında birleştirmektedir ve kurumlar arasında bu güncel verilerin kullanılmasını sağlamaktadır. Bu bağlamda baktığımızda MERSİS, ilerleyen dönemlerde e-Dönüşüm projelerinin merkezinde olacak en kritik uygulamalardan biridir. Uyumsoft, e-dönüşüm sürecinde, ülkemizdeki işletmelere güvenilir bir yol arkadaşı olmaktadır” dedi.