“A Picture Speaks a thousand words.. ”
Nazım Hikmet çok iyi biliyordu. Bir şeyi bir resimden daha kısa sürede ve daha etkili anlatmanın başka bir yolu yoktu. Bu nedenle Abidin Dino'ya mutluluğu anlatabilir misin demek yerine mutluluğun resmini çizebilir misin diye sormuştu. Belli ki yazdığı şiirlerde, göz kapaklarının ardında gördüğü resmin tamamını aktaramıyordu kelimelere..
Şairin “Gülüm” adını verdiği Paris'teydim 3 günlüğüne. Canon Expo 2010 Paris etkinliğine davetliydim. Fuara onlarca ülkeden çok sayıda profesyonel ve meraklı katılmıştı. Organizasyon da çok güzeldi. Biz Türkler için ise çok güzel sürprizler vardı. Özel hazırlanan 9 metre çapındaki bir kubbeye 10 projeksiyondan aynı anda yansıtılan 3 boyutlu görüntülerle Topkapı'daki Panaroma 1453 Fetih Müzesini görünce çok şaşırmış ve mutlu olmuştum. Kubbenin altındaki herkes hem teknolojiden hem eserlerden çok etkileniyordu. Biraz ilerde çok büyük yazıcılarda 6 metre karelik kağıtlara yine bu müzenin duvarlarını süsleyen resimlerin basıldığını görmek de ayrıca gururumuzu okşamıştı. Araştırmalarıma göre Avrupa CEO su Türkiye hayranlığı nedeniyle bunları özellikle istemiş.
Fuarda ise benim en çok ilgimi çeken şey interaktif karma gerçeklik olarak adlandırılan yöntemle, gerçek ve sanal dünyanın takılan bir gözlükle aynı anda birleştirilmesiydi. Sadece görmekle kalmıyor istediğiniz bir şekli, varlığı oluşturup ona hacim ve hareket kazandırabiliyordunuz. Bu teknoloji sayesinde önümüzdeki yıllarda özellikle hizmet sektöründe çok fazla yeniliğin olacağını tahmin etmek zor değil..
Sonuç olarak görmek çok önemli.. Gördüğümüzü saklamak ise çok akıllıca.. İnsanlığın ilk çağlarında mağaralara çizdiği resimler ile bugün son teknolojilerle çekilen fotoğrafların hala ortak bir dili var. Ve bu ortak dilin bize anlattığını bundan tam 4.000 yıl önce bir Çin imparatoru söylemiş. Bu fuarın ana temelarından birisi de buydu.. “A Picture Speaks a thousand words.. “