AB, güvenli internette Türkiye modeline geçiyor
Türkiye’de hali hazırda Güvenli İnternet Hizmeti’ne ilişkin sansür mü değil mi tartışmaları yaşanırken Avrupa Komisyonu, Türkiye’de faaliyete geçen Güvenli İnternet projesine benzer adımlar atmak için harekete geçti.
Bilgi toplumu olma hedefi AB tarafından ortaya konulan büyüme stratejilerinde önemli bir yer tutuyor. 2020 yılına kadar AB’nin büyüme rotasını çizecek olan “Avrupa 2020 Stratejisi”nde bilgi ve iletişim teknolojilerinin etkin kullanımının sağlanması ve teşvik edilmesi için öngörülen eylemler mevcut.
Dijital Gündem temel girişimlerden biri
Lizbon Stratejisi’nin öngörülen hedeflerin yakalanamamış olması ardından belirlenen “Avrupa 2020 Stratejisi”, istihdam, Ar-Ge, çevre, yoksulluk ve eğitim alanlarında olmak üzere belirlenen temel hedeflere ulaşılması adına akıllı, sürdürülebilir ve kapsayıcı büyüme olmak üzere üç ayaklı olarak belirlendi. Bu strateji kapsamında 7 temel girişimden birisi de Dijital Gündem.
Dijital Gündemin hedeflerine başarıyla ulaşılması “Dijital Avrupa”yı yaratmayı amaçlayan AB, 7 temel girişim kapsamında 101 eylemi hayata geçirmeyi öngörüyor. Bu eylemler sırasıyla, “Tek Dijital Pazarın Hayata Geçirilmesi”, “Birlikte Çalışabilirlik ve Standartlar”, “Güven ve Güvenlik”, “Yüksek Hızlı İnternet”, “Araştırma ve Yenilik”, “Dijital Okuryazarlık-Beceriler-Kapsayıcılık” ve “BİT’in Toplumsal Sorunların Çözümünde Kullanımı” olarak belirlendi.
İlk 3 temel hedef belirlendi
Avrupa Komisyonu’nun Dijital Gündem’den sorumlu Başkan Yardımcısı Neelie Kroes, geçtiğimiz aylarda AB’nin 12 aylık dönem içinde gerçekleştirmeyi hedeflediği en önemli 3 başlığı açıklamıştı. AB’nin Dijital Gündemi’nde yer alan üç başlık ise şunlardı:
l İnternet altyapısının hızlandırılması ve güçlendirilmesi için gerekli fonların sağlanması
l Siber güvenlik için yeni yaklaşımların geliştirilmesi
l Çocukların internette zararlı içeriklerden korunabilmesi için yaş derecelendirme ve ebeveyn kontrollü yazılım seçeneklerinin geliştirilmesi.
28 şirket güvenli
internet için bir araya geldi
Kroes’un bu konuşmasından yaklaşık 6 ay sonra yukarıda bahsedilen 3. maddeye ilişkin somut adımlar atılmaya başlandı. Çocukların internette daha güvenli olabilmeleri için aralarında Microsoft, Samsung, Apple, Facebook ve Vodafone gibi şirketlerin bulunduğu 28 şirket, Avrupa Komisyonu önderliğinde toplanarak hazırlanan 1 Aralık 2011 tarihli bir eylem planında mutabık kaldı. Öncelikli amaçlar arasında, zararlı içeriklerin ihbarı, yaşa uygun gizlilik ayarlarının sağlanması, ebeveyn kontrolünde internet içeriğinin filtrelenmesine ilişkin yazılım seçeneklerinin geliştirilmesi ve giderek daha genç yaşta interneti kullanmaya başlayan bir kuşağın ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik adımlar yer alıyor.
Eylem planında
neler var?
Kurucu koalisyon üyeleri 5 alanda oluşturulan eylem planında anlaşmaya vardı:
l Basit ve güçlü ihbar araçları: Çocuklara zararlı olabilecek iletişim ve içeriklerin ihbarında kolay ulaşılabilen ve etkili şikâyet sistemlerinin geliştirilmesi (www.ihbarweb.org.tr gibi).
l Yaşa uygun gizlilik ayarları: Farklı yaş gruplarının ihtiyaçlarını dikkate alan yaşa göre gizlilik ayarlarının geliştirilmesi.
l Daha geniş kullanımlı içerik kategorizasyonu: Yaş derecelendirmesinde sektörler arasında kullanılabilen ve ebeveynlere anlaşılabilir yaş kategorileri sunabilen bir geçerli yaklaşım geliştirilmesi (Güvenli İnternet Hizmeti’ndeki aile ve çocuk profilleri gibi).
l Ebeveyn kontrolünde daha geniş ve kullanışlı yazılımların geliştirilmesi: Mümkün olduğunca geniş takip sağlama adına kullanıcı dostu ebeveyn kontrollü yazılımların geliştirilmesi.
l Çocuk istismarı içeriklerinin daha etkili bir şekilde kaldırılması: Kolluk kuvvetleri ve ihbar merkezleri ile işbirliklerini geliştirmek, çocuk cinsel istismarı materyallerinin internetten kaldırılması için somut ve pratik adımların atılması.
Güvenli İnternet Hizmeti örnek model olabilir
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu yetkilileri tarafından yapılan açıklamada ise, 22 Kasım’da başlayan talebe bağlı Güvenli İnternet Hizmeti’nin Avrupa Komisyonu tarafından oluşturulan eylem planı için model olabileceği ifade ediliyor. Yetkililer, Güvenli İnternet Hizmeti’nin oluşturulan koalisyona katkı oluşturmasını temenni ederken “Güvenli İnternet Hizmeti, Avrupa’nın da en önemli sorunları arasında yer alan başta çocukların cinsel istismarı olmak üzere terör, şiddet ve ırkçılık gibi yasadışı içeriklere erişimin yapılamadığı aile profiliyle, ebeveynlere güvenli bir ortam sunmaktadır” denildi.