Abaküsten iPhone’a
San Fransisko kentinin 65 kilometre güneyindeki küçük bir kasaba olan Mountain View’da 19 milyon dolara yenilenerek Ocak ayının başında açılan Bilgisayar Tarihi Müzesini her hafta bu kentten gelen ve abaküsten iPhone’a dek evrimi izlemek isteyen binlerce kişi ziyaret ediyor.
Bilgisayarların olmadığı bir dönemden dokunduğumuz hemen her şeyin bilgisayarla veya ona bağlı bir teknoloji ile çalıştığı döneme uzayan bir sürede dünyanın bu araçla nasıl değiştiği ve garajda geliştirilen bilgisayar döneminden bugüne dek gelişen teknolojinin sergilendiği bu müze her yaşta insanlar ile dolup taşıyor.
Müzenin açılışında “Devrim” adlı bilgi işlem tarihini kapsayan sergide ilk sabit disk, IBM’in 1956 yılında çıkardığı Ramak adlı büyük bilgisayar, Apple II gibi ilk kişisel bilgisayarlar, ilk video oyunları, Google’ın ilk bilgisayar sunucuları ve hatta ev kadınlarının yemek tariflerini depoladığı Neiman Marcus adlı büyük bir mağazanın sattığı büyük bir sehpa boyutundaki bilgisayar da sergilenmeye başlandı.
Müze kuratörleri genel olarak hangi ürünlerin bilgi işlem tarihinde yer alacağı konusunda 10 yıl kuralını uyguluyorlar. Bu kural baş döndürücü bir hızla gelişen bilgi işlem teknolojisinde çıkan ürünlerin 10 yıldan sonra müzelik olup olmayacağı görüşüne dayanıyor. Müzede şimdilik iPad ve Twitter ile Facebook gibi sosyal sitelerin 21. yüzyılın teknolojik öyküsü olarak sergilenip sergilenmeyeceği için on yıl geçmesi bekleniyor.
Müzenin finansmanı Bill Gates, HP ile dünyanın en büyük yonga üreticisi Intel gibi yüksek teknoloji dünyasının ağır topları tarafından sağlanıyor. Öte yandan gene dünyanın en büyüğü sayılan bu müzenin kuratörleri Mart ayında müze koleksiyonunu, binlerce parçanın görüntülerini, videolarını, gerekli bilgileri çevrim içine yükleyerek daha çok sayıda izleyicilere erişmeyi planlıyorlar.
Müzeye bağışta bulunanlar ile yönetim kurulunun üyeleri teknoloji dünyasının ünlü kişilerinden oluşuyor.
İleri teknoloji değişiminin hızına ayak uydurması için her türlü çabanın gösterildiği ve ilk olarak 20 yıl Boston’da açık kaldıktan sonra 1996 yılında geldiği dünyanın bilgisayar merkezi Silikon Vadisi bu müze için en doğru yer sayılıyor. Ancak bir on beş yıl sonra küresel teknoloji merkezinin yer değiştirmesi ile müzenin dünyanın başka bir yerine taşınma olasılığı da göz ardı edilmiyor.