ABD hükümeti büyük veriye 200 milyon dolar yatırıyor
Teknolojinin eğilimlerini kurumsal alanda takip eden şirketler başarılı olarak, zirveye oynuyor. Benzer bir durum aslında ülkeler için de geçerli. ABD hükümeti, büyük veri konusunda 200 milyon dolarlık bir harcama yapacağını açıkladı.
“Büyük veri araştırma ve geliştirme inisiyatifi” adı verilen program, hükümetin büyük ve karmaşık sayısal veri yığınlarından bilgiyi ayıklayarak değerlendirmeyi amaçlıyor. Program için ayrılan bütçeyi birçok devlet kurumu kendi araştırmaları için kullanacak.
Beyaz Saray Bilim ve Teknoloji Sorumlusu ve Başkan Yardımcısı Dr. John Holdren’in açıklamasına göre, süper bilgisayar ve internetin gelişimiyle bilgi teknolojilerine yapılan Ar-Ge çalışmaları çok önemli avantajlar sağlıyor. İnisiyatif ile bilimsel keşifler, çevre ile biyomedikal araştırmalar, eğitim ve ulusal güvenlik konularında büyük veri kullanımının artırılması hedefleniyor.
Projedeki bir diğer ilginç detay da genel bulut altyapısının kullanılacak olması. Oysa ABD hükümeti 2015 yılına kadar tasarrufa gidilmesi amacıyla, ülkedeki veri merkezi sayısını yüzde 40 azaltarak 5 milyar dolar kazanmayı hedefliyor. ABD’de şu anda 3 bin 133 veri merkezi bulunuyor.
Ülkemizde de büyük veri konusunun gelişimi ve kamunun daha iyi hizmet verilebilmesi için devlet inisiyatifinin oluşması hem şirketleri hem de vatandaşları memnun edebilir.
ABD’nin büyük veri ile ilgili oluşturduğu inisiyatifin detayları için http://www.whitehouse.gov/sites/default/files/microsites/ostp/big_data_press_release_final_2.pdf adresini kullanabilirsiniz.