AceDemand Yönetici Ortağı Taha Özket: “TEKNOLOJİDE YENİLİKLERİN SONU YOK”
“Yaklaşık 10 yıl oldu AceDemand tarafındaki yolculuğumuz. Biz şirketi kurup işe başladığımızda ilk müşterimiz bankacılık sektöründen oldu. Hep orta katman uygulama tarafında problem çözen bir çalışma yürüttük ama bir yandan yeni bir katman da lazım dedik. Bir şeyler hatalı, bir şeyleri toparlamak lazım düşüncesindeydik. 2014-2015 yılında container teknolojisi kullanılmaya başlandığında bunun gerekliliğine ve önemine inandık. Teknoloji literatürüne bu katkıyı yaptığı için ayrıca Google’a da teşekkür etmek lazım.
Bu alandaki gelişmeleri bir şekilde insanlara anlatmamız gerekiyor. Çılgınca bir şey yaptık ve bu konularda o zamanlar çoğunlukla startup’lar ve dijitale doğan şirketlerle çalışılırken, biz bankacılık tarafına gittik. Masanın etrafında çok değerli, beraber bu işi yaptığımız müşterilerimiz de var. İlk senaryoda Türkiye’nin en büyük bankası ile bu konuda çalışmalara başladık. Bu hikayenin bankacılık gibi ciddi bir noktada ayağa kalkması için adımlar attık.
Teknoloji çok farklı bileşenlerle birlikte gelişiyor. Container dediğiniz zaman ipin ucunu bir çekiyorsunuz, arkasında onlarca component geliyor. Arka tarafta kim yönetecek, kim bunları toparlayacak, standardı kim belirleyecek? İşte biz de bu noktada ikinci çılgınlığı yaptık, Google Cloud’ı partner olarak seçtik. Hem bankalarla çalışacaksınız hem de Google Cloud tarafında nasıl böyle bir senaryo olacak? Google bu noktada bu tarz yola çıkışımıza cevap verdi. On-prem’de kendi veri merkezinde bankaların çalıştırabileceği çözümler sunacağını söyledi. Türkiye’de bu alanda, uygulama modernizasyonu tarafında gerçekten çok güzel çalışmalar yapma fırsatımız oldu.
Google Cloud’ın kendi içinde bir hedefi var: 2030 itibariyle kan, ter ve gözyaşını veri merkezlerinden çıkarmak. Google Cloud ‘artık insan faktörü makinenin içerisinde olmayacak’ diyor. Biz de o vizyona dahil olacak şeyleri, Google Cloud müşteri ekosistemine ürünler, araçlar olarak sunmaya başladıkça, bu gerçekten çok büyük bir değişimi sağlayacak. Bizler de bu araçları alıp Türkiye’de bu kurumlarda bu işi nasıl yaparız diyerek kendi veri merkezlerinde, uygulama katmanında kan, ter, gözyaşını kaldırmak için bu alanda çalışmalar yapıyoruz. Katkılarınız geri dönüşleriniz bizim için çok değerli.”