Açık Akademi ilk mezunlarını verdi
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın desteğiyle Microsoft Türkiye tarafından hayata geçirilen Açık Akademi projesi ilk mezunlarını verdi. Bakan Yıldırım, “İnterneti daha vasıflı ve yüksek katma değerli işler için kullanan bir ülke haline gelmeliyiz” dedi.
Microsoft Türkiye’nin 2012 yılında başlattığı Açık Akademi projesi 2 bin 600 mezun verdi. 120 bin civarında başvurunun yapıldığı projenin mezuniyet töreninde bir konuşma yapan Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen, “Türkiye, dünyanın en dinamik ve genç nüfusuna sahip ülkelerinden biri. Avrupa’nın üçüncü büyük mobil ülkesiyiz. Yaklaşık 35 milyon internet kullanıcımız var. Sosyal medyayı en hızlı benimseyen ve yaşamının parçası haline getiren ülkelerden biri olduk. Buna rağmen Türkiye’nin 2 trilyon 570 milyar avroluk dünya bilişim pazarındaki payı yalnızca binde 8. Uygulama pazarı rakamları içerisinde de Türkiye olması gereken yerin çok gerisinde. Bu nedenle, Türkiye’deki yerel kültürün ve pratik zekânın beraberinde getirdiği yüksek girişimcilik potansiyelinin önünde bir engel olarak gördüğümüz teknik birikime dair boşluğu doldurmak istedik. Açık Akademi ile milyarlarca dolarlık bu dev pazardan daha fazla pay alabilmek için ülkemizin ihtiyaç duyduğu uygulama geliştirici sayısını artırmayı ve gençlerimizin istihdamına destek olmayı amaçlıyoruz” dedi.
“Kadınların oranı çok düşük”
Açık Akademi’ye başvuranların yüzde 20’sini kadınlar oluşturuyor. Anadolu’dan başvuru oranı da yüzde 20’ler seviyesinde. Törene, internet ortamından bağlanan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, konuşmasında bu oranların düşüklüğünü vurgulayarak, şunları kaydetti:
“Birinci yılın sonunda ilk mezunlarını veren Açık Akademi’de 120 bin öğrenci eğitim almış. Bu yeni kurulan üniversitelerin 10 tanesinin toplamından fazla. Microsoft Türkiye’nin belirlediği yeni hedefler doğrultusunda sosyal sorumluluk projesi olan bu projenin gençlere büyük katkı sağlayacağına, bilişimle gelişimi hızlandıracağına inanıyorum. Açık Akademi katılımcı profiline baktığımızda iki şey dikkat çekiyor. Birincisi kadınlar programa erkeklerden daha az ilgi gösteriyor. İkincisi büyük şehirlerde programa katılım daha fazla, kırsalda daha az. Bilişimde köy-kent ayrımının, sayısal uçurumun ortadan kalkması için gayretlerin biraz daha Anadolu’ya yoğunlaşması gerekiyor. Bilişimin yurt sathında her yere yayılması çok şey kazandıracak. Bölgeler arasında gelişmişlik farkının azalmasına katkı sağlayacak, insanların birbiriyle daha fazla dost olması ve iş yapması, ülke çapında barış ve huzurun sağlanmasına katkıda bulunacak” diye konuştu.
Bakan Yıldırım, sosyal medyayı yoğun olarak kullanan, mobil penetrasyonu yüksek bir ülke olmamızın yeterli olmadığını, interneti daha vasıflı kullanan bir ülke haline gelmemiz gerektiğini de sözlerine ekledi.
Türkiye’de girişimcilik ekosisteminin yaygınlaşmasına öncülük etme amacıyla herkese açık, ücretsiz bir uygulama geliştirme okulu olarak kurgulanan Açık Akademi, katılımcılara yazılım geliştirme konusunda kendilerini geliştirebilecekleri ücretsiz bir platform sunuyor.