Açık Akademi'nin hedefi 1 milyon kişi
Microsoft Türkiye, Açık Akademi’nin hedefinin 5 yılda 1 milyon gence ulaşmak olduğunu açıkladı.
Ücretsiz uygulama geliştirme yazılım okulu “Açık Akademi Genç Yazılımcı Programı” 120 binden fazla öğrenciye ulaştı.
Girişimciliğin önündeki engeli kaldırmalıyız
Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen ‘Avrupa’nın 3. büyük mobil ülkesiyiz. Yaklaşık 35 milyon internet kullanıcımız var. Sosyal medyayı en hızlı benimseyen ve yaşamının parçası haline getiren ülkelerden biri olduk. Buna rağmen Türkiye’nin 2 trilyon 570 milyar avroluk dünya bilişim pazarındaki payı yalnızca binde 8 oranında kalıyor.’dedi. Yerel kültür ve pratik zekanın getirdiği girişimciliği engelleyen teknik bilgi eksikliğini gidermek ve uygulama geliştirici sayısını artırarak pazardan alınacak payı artırmak istediklerini anlattı.
Amaç yeni Bill Gates’ler çıkarmak
Microsoft’un eğitim, bilişim, istihdam ve ekonomi alanlarında gerçekleştirdiği geniş çaplı kurumsal sosyal sorumluluk 120 bin öğrenci ve 2 bin 600 kişiye ulaştı.
Bilişim sektörü, artık mobil uygulamalarda ve bulut bilişimde büyüyor. 2011 yılında 17.5 milyar dolar olan mobil uygulama pazarı, bugün bu rakamın 2-3 katı büyüklüğe ulaşmış durumda. Genel kullanıma hitap eden bulut hizmetlerinin 2017 yılına kadar 131 milyar dolarlık bir pazar oluşturması bekleniyor. Bu potansiyelden ülke olarak daha fazla pay almamız gerekiyor. Bundan sonraki hedefimiz, önümüzdeki 5 yıl içinde 1 milyon kişiyi Açık Akademi programının bir parçası yapmaktır.”
Yazılım Dersleri İlkokul Müfredatına Girsin İstiyoruz
Tamer Özmen, Dünya 18 yaşına gelmeden milyoner olan girişimcileri konuşuyor. İyi fikirler, daha ilk yılını doldurmadan milyonlarca dolarlık talepleri peşinden koşturuyor. Uygulama geliştirme ve yazılım dersleri İngiltere’de ve Estonya’da ilkokul müfredatına kadar girmiş durumda. Biz de istiyoruz ki çocuklarımız klavye tutmaya başladıkları günden itibaren yazılım geliştirmeye ilgi duysun. İlkokulda da yazılım dersleri olsun, çocuklarımız dijital devrimi atlamasın.”
Ankara’dan canlı bağlantıyla katılan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, ‘Bilişim teknolojileri bölgeler arası uçurumu ortadan kaldırmalı’ dedi.
‘Açık Akademi katılımcı profiline baktığımızda iki şey dikkat çekiyor. Birincisi kadınlar programa erkeklerden daha az ilgi gösteriyor. İkincisi büyük şehirlerde programa katılım daha fazla, kırsalda daha az. Bilişimde köy-kent ayrımının, sayısal uçurumun ortadan kalkması için gayretlerin biraz daha Anadolu’ya yoğunlaşması gerekiyor. Bilişimin yurt sathında her yere yayılması çok şey kazandıracak. Bölgeler arasında gelişmişlik farkının azalmasına katkı sağlayacak, insanların birbiriyle daha fazla dost olması ve iş yapması, ülke çapında barış ve huzurun sağlanmasına katkıda bulunacak’ şeklinde sözlerine devam etti.
Açık Akademi eğitimleri zenginleşecek
Bu programda öğretmenlerin eğitimini Microsoft Türkiye karşılayacağı Açık Akademi Genç Yazılımcı Programı, 100 bin öğrenciye ulaşılacak Üniversite İşbirliği Programında Tur sırasında düzenlenecek ‘Hackathon’ adlı etkinlikler sayesinde uygulama geliştiricilere yüz yüze danışmanlık verilecek. Açık Akademi Özel Girişimcilik Programı da eğitimlerin ekonomik değere dönüşmesine destek olmak amaçlanıyor.