Açık Bankacılık, iş uygulamaları ile entegre oluyor
eLogo, finansal teknolojiler alanında geliştirdiği uygulamalar ile kullanıcıların günlük iş hayatında operasyonel yüklerini azaltarak verimliliklerini artırmayı hedefliyor.
Gelişen teknolojiler, bankacılık faaliyetlerini yeni platformlara taşıyor. “Açık Bankacılık” olarak adlandırılan bu yeni eğilim ile birlikte bankalar, müşteri ile iletişim ortamlarını üçüncü parti uygulamalara taşıyorlar. Tabii bu doğrultuda özellikle iş uygulamaları geliştiren şirketler de çözümlerini Açık Bankacılık uygulamaları ile entegre etmeye başladılar. eLogo Genel Müdürü Başak Kural, bu konuda yaptıkları çalışmalar hakkında sorularımızı yanıtladı:
“Açık Bankacılık” kavramı neleri içeriyor? Bu kavram hangi ihtiyaçlardan ortaya çıktı?
Pazardaki yoğun rekabet ve yukarıda da örneklediğimiz hızlı değişen ihtiyaçlar finansal kuruluşları, farklı iş ortakları ile kuracakları işbirlikleri için yenilikçi ve hızlı yollar geliştirmeye zorladı. Açık veri politikaları, farklı bir ifade ile “Açık Bankacılık” tam bu noktada ortaya çıkıyor.
Bankalar; mevduat, ödeme ve kredi işlemleri gibi temel bankacılık işlevlerini müşterilerine kendilerine ait olan şubeler gibi geleneksel kanallar üzerinden sunuyorlardı. Teknolojinin ilerlemesi ile beraber bu hizmet kanalları ATM, çağrı merkezi, internet bankacılığı ve mobil bankacılık uygulamaları olarak genişledi. Geleneksel bankacılığı bu şekilde tanımlayabiliriz. Geleneksel bankacılıkta bankaların tamamen kendi kontrolerindeki kanallardan hizmet vermesinin en önemli sebebi de güven. Çünkü temelde müşterinin emanet ettiği para korunur ve işletilir. Bu nedenle bankalar müşterilerinin bankacılık hizmetlerine erişimini sadece kendi yönettikleri kanallar aracılığı ile mümkün kılmışlardı.
Ancak hızla dijitalleşen süreçler, güvenlik teknolojisindeki gelişmeler, son kullanıcıların artan beklentileri artık bankaların finansal hizmetlerine üçüncü partilerin uygulamalarından ulaşmayı da bir nevi zorunluluk haline getirdi. Müşteriler, bazen bankacılık kanalları yerine kullandıkları telefon veya sevdikleri sadakat uygulaması üzerinden bankacılık hizmetlerine erişmek istiyorlar. Birden fazla banka ile çalıştıkları durumda ise, bu bankalardaki hesaplarını tek uygulamadan yönetmek de isteyebilirler. İşte bu şekilde artan talepleri karşılamak için temel bankacılık hizmetleri, bankalar tarafından kendileri haricindeki partilere uygun güvenlik önlemleri çerçevesinde açılabilecek. Açık Bankacılık kavramı temelde budur.
eLogo, bu konuda ne tür çalışmalar gerçekleştiriyor? Geleceğe yönelik hedefleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?
eLogo olarak özel entegratörlük hizmetlerimiz ile birlikte pazarda ihtiyaç duyulan finansal e-servis çözümlerimiz ile de müşterilerimizin iş süreçlerini dijitalleştiriyoruz. Bugün için ticari bir süreci ele aldığımızda ticarete ait fatura, makbuzun oluşturulmasından sonra mutabakatı söz konusu. Mutabakat yapıldıktan sonra ödemenin alınması/tahsilatın yapılması ve bu işlemin de bir şekilde muhasebesel iz düşümünün oluşturulması gerekli. İşte eLogo olarak biz mevcut ürünlerimiz ve üzerinde çalıştığımız ürünlerimizle tüm bu süreci dijitale taşıyoruz. Ayrıca tüm bu süreçte işletmelerin ihtiyacından yola çıkarak geliştirmeyi planladığımız birçok yenilikçi ürün ve servisimizde yol haritamızda bulunuyor. Nitekim yenilikçi finansal teknolojiler alanında geliştirdiğimiz ERP içi Akbank bankacılık uygulaması da bu ürünlerimizden bir tanesi.
Yenilikçi finansal teknolojiler alanında geliştirdiğimiz bu uygulama ile kullanıcıların günlük iş hayatında operasyonel yüklerini azaltarak verimliliklerini artırmayı hedefliyoruz. Akbank ile beraber stratejik iş ortaklığımız kapsamında geliştirdiğimiz Akbank Bankacılık Uygulaması, Logo GO3 ve Tiger3 kullanıcılarımızın operasyonel işlerini ortadan kaldırarak zaman tasarrufu sağlamasına yardımcı oluyor. Yeni uygulamamız ile Logo ERP ürününden çıkmadan kullanıcılarımız EFT/havale gibi temel bankacılık işlemlerini gerçekleştirebilirken sadece tek bir klik ile elektronik hesap özeti kayıtlarını da Logo ERP ürünlerinde otomatik olarak muhasebeleştirebilecekler. Üstelik geliştirilen dashboard sayesinde uygulama ana sayfası üzerinden hesap detayları ve döviz kurları takibi gibi birçok bilgiye de farklı bir platforma ihtiyaç duymadan rahatlıkla ulaşabilecekler. Akbank Bankacılık Uygulaması ERP versiyon güncellemesi ile beraber işletmelerin anasayfasında widget’lar arasında yer alacak. Bununla beraber kullanıcılar uygulamaya istediği zaman Logo Store üzerinden de erişebilirler.
Akbank bankacılık uygulaması geliştirmeyi planladığımız ERP içi bankacılık uygulamamızın ilk adımı olarak düşünülebilir. Bu altyapının üzerine içerisinde birçok bankanın yer aldığı, tek hesap dashboard kurgusu ile birçok bankadaki hesap hareketleri ve hesap bilgileri takibinin bu ortak platformdan yapılabildiği ve yine ekosistemde yer alacak bankalardaki temel bankacılık işlemlerinin ERP ile entegre şekilde yapılabileceği daha geniş kapsamlı bir bankacılık uygulaması üzerinde de çalışıyoruz. Bu kapsamda bu yıl içerisinde birçok bankanın içerisinde yer alacağı bir dashboard sayfası ile beraber online EHÖ aktarımının yapılabileceği uygulamamızı da devreye alacağız.
Ayrıca paralelde çek sorgulama ve e-iskonto kurguları üzerine bir projede de çalışmalarımızı tamamladık. Bu ay içerisinde ERP uygulamaları içerisinde çek sorgulamasının yapılabileceği ve elektronik faturaların iskonto edilmek üzere anlaşmalı finansal kuruluşlara aktarılabileceği bir finansal servisi de müşterilerimizin kullanımına sunacağız.
Bir diğer yenilikçi projemizde krediye konu olabilecek e-Fatura veya e-Defter gibi belgelerin ilgili finansal kuruluşlara aktarımına yönelik e-Belge aktarım projemiz. Bu projemizde de iş ortağımız ile sözleşme sürecimizi tamamladık ve yıl içerisinde bu projemizin de lansmanını gerçekleştireceğiz. eLogo olarak son dönemde birçok yeniliğin yaşandığı açık bankacılık alanında hedeflerimiz doğrultusunda Logo Grup müşterilerimizin hayatını kolaylaştıracak ve verimliliklerini arıtacak yenilikçi servisler üzerinde çalışmaya devam ediyoruz.
Sunduğunuz finansal ürün ve servislerinizle şirketlere ne tür avantajlar sağlıyorsunuz?
Kullanıcılarımıza finansal süreçlerinde, e-Belge nin oluşturulmasından mutabakatın yapılıp tahsilatın alınarak muhasebe kaydının oluşturulmasına kadar uçtan uca çözümler sunarak; ticari faaliyetlerini dijital ortamda tamamlayabilmeleri üzerine çalışıyor, bu doğrultuda çözümlerimizi geliştiriyoruz. Aynı zamanda tüm bu ticari süreçte işletmelerin ihtiyaç duyacağı farklı finansal servislerimizle de yine onların yanındayız. Örneğin geliştirdiğimiz kredi başvuru uygulaması ile işletmelerin kolaylıkla ilgili bankadan kredi başvurusunu yapabilmesini sağlarken tedarikçi finansmanı uygulamamız ile de borç vadelerini uzatmalarına yardımcı olarak alacak vadelerini de kısaltmalarını sağlıyoruz.
Zamana ve teknolojiye uyum anlayışımız sayesinde kullanıcılarımız güncel teknolojiler ile süreçlerinde yüksek verimlilikler sağlıyor. Özellikle bankacılık alanında son dönemde ciddi gelişmeler yaşanıyor. Bu alanda Akbank ve eLogo stratejik iş birliği ile açık bankacılık alanında hayata geçirdiğimiz projeyle önemli bir işbirliğine imza atarak, Logo kullanıcılarının kullandıkları ERP içerisinden Akbank bankacılık işlemlerine ulaşmasını ve bankacılık işlemlerine ait muhasebe kayıtlarını otomatik olarak oluşturabilmesini sağlıyoruz. Böylece operasyonel işleri ortadan kaldırırken işletmelerin verimliliğini artırmayı amaçladık.
Müşterilerimizle birlikte büyümeye dayanan stratejimizle işletmelere işlerini hızlandıran, ticaretlerini kolaylaştıran ve sonuç olarak gelirlerini artıran servisler geliştirmek için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu doğrultuda hizmetlerimizi yalnızca Logo kullanıcılarına sunmakla kalmıyoruz, birçok farklı sektörden farklı yazılım kullanan farklı büyüklükteki birçok işletme eLogo deneyimi ile e-Dönüşüme başlamış durumda.
Logo markası ile gelen yılların bilgi birikimiyle kuvvetli bir destek mekanizmasına sahibiz. Müşterilerimizin ticari faaliyetlerini etkilenmesine izin vermeden problemleri çözmeye çalışıyoruz. Sürekli altyapı yatırımlarımız ile işlem kapasitemizi arttırıyor, güvenlik standartlarını her zaman en yukarıda tutuyoruz.
Açık Bankacılık konusunda ülkemizde yaşanan gelişmeler neler, yeni düzenlemelere ihtiyaç duyuluyor mu?
Regülasyon tarafında da açık bankacılık özelinde ülkemizde ve globalde ciddi değişimler yaşanmakta. Avrupa Birliği standardı olarak kabul edilen PSD1’in Türkiye yansıması olan ve 2013 yılında yürülüğe giren 6493 sayılı Kanun kapsamında, ülkemizde ilk defa ödeme sistemler alanında, ödeme kuruluşu ve elektronik para kuruluşu kavramları tanımlanmıştı. Nitekim bu doğrultuda bugün için fintek olarak isimlerdiğimiz birçok şirkette kurulmuştu.
PSD1 sonrasında 2018 yılında AB’de PSD2 standartları yürürlüğe girdi. Bu doğrultuda PSD2 standartlarına uyum amacıyla ülkemizde de 6493 nolu yasada belli başlı güncellemeler yapıldı. Yapılan güncellemeler ile beraber yeni bazı adımlar da atıldı.
BDDK’ya bağlı olarak faaliyet gösteren ödeme kuruluşları ve e-Para (PF) şirketlerinin üzerindeki bankacılık baskısını hafifletmek amacıyla bu kurumlar BDDK’dan alınarak Merkez Bankasına bağlandı. Özellikle bu hamle ile halihazırdaki fintek şirketlerin daha yenilikçi ürünler çıkarabilmesi amacıyla bankaların baskısından çıkarılmasının hedeflendiğini değerlendirebiliriz.
Bir diğer yenilik de Hesap Bilgisi Servis Sağlayıcısı ve Ödeme Başlatıcı Servis Sağlayıcısı tanımları. Bu iki yeni tanım ile beraber artık hesap bilgisi ve bankacılık işlem bilgileri banka sahipliğinden çıkarılarak müşterinin sahip olduğu bir yapıya çevrildi ve müşterinin istediği platformlardan bu bilgilere ulaşabilmesinin altyapısı oluşturuldu.
Artık tek bir platform üzerinden tüm kredi kartlarındaki harcama detayları takip edilerek birçok farklı bankadaki toplam kredi kartı harcaması belirlenen miktarın üzerine çıktığında uyarı oluşturulabilmesi gibi iş modelleri oluşturulabilecek. Bu işlemleri de “Hesap Bilgisi Servis Sağlayıcısı – AISP” şirketleri gerçekleştirebilecek.
6493’de yer almamakla beraber Türkiye mevzuatında taslak yönetmelikte açık bankacılık tanımı yapılmıştı. PSD2’de yer alan açık bankacılık tanımı ile bazı Avrupa ülkelerinde artık bankalar son kullanıcı faydasına olacak her türlü api’yi fintek ekosistemine açmakla yükümlü hale geldi. Ülkemizde de önümüzdeki günlerde bu zorunluluk ile ilgili gelişmeler yaşanabilir düşüncesindeyiz. Olası durumda olan bu zorunluluk ile beraber bugüne kadar bankacılık altyapısı ile sınırlı geliştirilen finansal ürün portfoyü fintekler tarafından geliştirilecek yenilikçi birçok ürün ile beslenecektir.