‘Açık Bankacılık’ önümüzdeki dönemde çok daha önemli olacak
Birçok yeni teknoloji projesini bünyesinde hayata geçiren Vakıfbank, yerli teknolojiler geliştirme konusunda da önemli adımlar atıyor.
Bankacılık sektörü, gerçekleştirdiği teknoloji projeleri ile birçok sektöre ilham kaynağı olmaya devam ediyor. Salgın sürecinde teknolojinin öneminin daha fazla anlaşıldığı sektördeki gelişmeler konusunda Vakıfbank Genel Müdür Yardımcısı Metin Recep Zafer, sorularımızı yanıtladı:
- Pandemi süreci bankaların çalışma sürecini nasıl etkiledi? Bu etkilenme sonucunda bankacılık alanındaki yeni normallerimiz neler olacak?
İş modellerini hızla dijitale taşıyan ve müşterilerine daha ‘temassız’ bir dünya sunmak için yarışan bankaların yeni teknolojilerle sınavını gördük ve görmeye devam ediyoruz. Bu şüphesiz sadece gelişen teknolojileri yakından takip etmekle kazanılacak bir sınav değil. Birbirine bağlı pek çok faktör var; yapısal faktörler, demografik değişim, sosyo-ekonomik koşullar, regülasyonlar ve çevresel değişiklikler… Bankacılık sistemi, bir yandan müşteri ihtiyaçları üzerine odaklanırken diğer yandan da sahadan toplanan verilerle değişim dönüşümünü kurgulamaya çalışıyor. Bütün bunlar çok hızlı gelişiyor. Pandemi sürecinde de gördüğümüz üzere her türlü gelişmeye karşı hızlı aksiyon alabilen çevik bir yapınız olması gerekiyor. Pandemi süreci bankaların bir nevi dijitalde sınav süreciydi.
- Vakıfbank, pandemi sürecini nasıl geçiriyor? Daha önce yaptığınız teknoloji temelli yatırımların etkisi nasıl oldu?
Bizler teknolojiyi hem müşterilerimizin hem de çalışanlarımızın hayatını kolaylaştıran bir araç olarak görüyoruz. Pandemi dönemde dijital kanallar, çağrı merkezi, ATM, uzaktan çalışma, sanal oda toplantıları gibi konular daha çok önem kazandı. Bankamız bu konulardaki yatırımlarını yapmış, gerekli geliştirme ve alt yapıları hazırlamıştı. Gerek personelimiz gerekse müşterilerimiz bu teknolojik olanaklardan ve ürünlerimizden kesintisiz olarak yararlanabiliyor.
Dijital kanallarımızda özellikle mobil ve çağrı merkezimizde hızla artan müşteri talebine karşı teknoloji alt yapımızda kapasite artışı ve geliştirmeler yapıldı. Personelimizin evinden bağlanarak güvenli şekilde bankada olduğu gibi çalışabilmesi için uzaktan bağlantı yöntemi ve sanal toplantı odaları hayatımıza daha fazla girdi. Vakıfbank olarak salgın öncesinde de temassız ödeme sistemlerinin önemini öngörerek temassız ödeme ürünlerimizi ve teknolojik alt yapımızı buna uygun hale getirmiştik. Salgın döneminde, önceden yaptığımız bu hazırlıklarımızın ve müşterilerimize sunduğumuz ürünlerin ne kadar yerinde olduğunu gözlemledik.
Bugün itibarı ile yaklaşık 3.5 milyon adet banka ve kredi kartımız temassız özelliğine sahip. Pandeminin çok yoğun yaşandığı Mart ile Mayıs dönemine baktığımızda Vakıfbank temassız kartlarıyla yapılan işlem hacminde yüzde 101 oranında büyüme gerçekleştiğini görüyoruz.
2018 yılında mobil bankacılık uygulamamızda devreye aldığımız Mobil Temassız Ödeme (HCE) teknolojisiyle Android cep telefonu sahibi müşterilerimiz telefonlarını aynen temassız kart gibi alışverişlerinde kullanabiliyorlar. Burada da yine son bir ayda yaklaşık yüzde 35’lik büyüme gerçekleşti.
- “Yeni normal” olarak adlandırdığımız önümüzdeki dönemlerde ne tür yeni yatırımları hayata geçirmeyi planlıyorsunuz?
VakıfBank Bilgi teknolojileri olarak değişim ve dönüşümü çok yakından takip ediyoruz, nitelikli insan gücümüz ve güçlü teknolojik altyapımızla tüm beklentileri eksiksiz karşılayacak geliştirmeleri yapmaya ve kesintisiz yüksek performansla hizmet vermeye en üst düzeyde gayret gösteriyoruz.
Bankacılığın her alanında yeni teknolojilerden yararlanıyoruz. Özellikle veri analitiği, yapay zeka, uzaktan müşteri edinimi, ses ve yüz tanıma, açık bankacılık gibi konularda çalışmalarımız hızla devam ediyor.
Robotik yazılımları bankacılık uygulamalarımız içerisinde etkin şekilde kullanmaya başladık. Bu otomasyon ürünüyle aynı kurallara sahip tekrarlanan işleri robotlarımız vasıtasıyla yaparak hem iş gücünden tasarruf ediyoruz hem de hatalı işlem riskini minimize ediyoruz. Önümüzdeki dönemde de robotlarla yapılan işlemleri daha da artıracağız.
Maliyetlerin ve işlem risklerinin azaltılması amacıyla süreçlerimizi dijital ortamlara taşımak için çalışıyoruz. Bu misyon çerçevesinde şubelerimizdeki birçok Bankacılık işlemine ait müşteri onaylarının gişe önlerine yerleştirilen tabletler ve mobil uygulamamız üzerinden alınmasını sağladık. Bu projeyle son bir yıl içerisinde yaklaşık 17 milyon doküman müşterilerimiz tarafından dijital olarak onaylandı.
Veri analitiği ve veri yönetişimine son derece önem veriyoruz. Bu kapsamda büyük veri altyapımızı kurduk, ileri veri analitiği çalışmalarımızda kayda değer çıktılar elde ediyoruz.
Bankaların sunduğu API’lar (Uygulama Programlama Arayüzü) üzerinden izinli olarak verilerin paylaşılması vasıtasıyla üçüncü parti kurumların finansal hizmetler geliştirmesi olarak tanımlanabilecek “Açık Bankacılık” önümüzdeki dönemde çok daha önemli olacak. Vakıfbank olarak bu konuda altyapımızı hazırladık. Hali hazırda dışarıya açık API’lerimiz müşterilerimiz tarafından kullanılabiliyor, müşterilerimize yeni API’ler sağlamak için de yoğun şekilde çalışıyoruz.
- Bu açıdan bakıldığında Ar-Ge çalışmalarının etkisi nasıl oldu? Vakıfbank’ın Ar-Ge çalışmaları hakkında bilgi verebilir misiniz?
Vakıfbank olarak yeniçağın gücünün bilinciyle hareket ediyor, dijital altyapımızı güçlendirirken teknolojik verileri analiz edip gereksinimlere en uygun çözümler geliştiriyoruz. Kendi kaynaklarımızla kodladığımız bankacılık yazılımımız olan VIT (Vakıfbank Innovative Transformation) projemiz, bugünkü dijitalleşme sürecimizin de temelini oluşturuyor. Bir başka adımımız ise Ar-Ge merkezimizi kurmak oldu. Çalışmalarımızda blokzincir, açık bankacılık, yapay zekâ, robotik yazılım önemli bir yer tutuyor. Ülkemizde üretilen yapay zekâ temelli uygulamaların ne denli başarılı sonuçlar verdiğini yaşayarak görüyor ve gösteriyoruz. Son zamanlarda devreye aldığımız yapan zeka diye tariflediğimiz mobil sanal asistanımız VİBİ, Çek Okuma Otomasyonu, Türkiye’de bir ilk olarak yeni çipli kimlik kartlarının temassız özelliği vasıtasıyla mobil bankacılık aktivasyonun yapılabilmesi gibi birçok yeni hizmetlerimiz ile müşterilerimizin hayatlarını daha da kolaylaştırmaya çalışıyoruz.