Açık kaynak bellek-içi sistemlerin ihtiyaçlarını karşılıyor
Alman açık kaynak yazılım şirketi SUSE, Türkiye’deki Linux bilinirliğini artırırken, SAP’nin Hana platformu için geliştirdikleri çözümleri tanıtıyor.
En önemli açık kaynak yazılım üreticilerinden biri olan SUSE, yaklaşık bir yıl önce Türkiye’de açtığı ofisinde faaliyetlerini sürdürüyor. Açık kaynak kodla geliştirdiği yazılımlarla dev bir ekosisteme sahip olan şirket, iş ortakları VMware, SAP ve Vektora ile birlikte etkinlik düzenledi. Etkinlikte SUSE’den Gökhan Çetinkaya, SAP’den Uğur Naciterhani VMware’den Serdar Arıcan ve Vektora’dan Ozan Özcan konuşmacı olarak katıldı.
SUSE’nin SAP Hana platformundaki yazılımlarının ve desteğinin konuşulduğu etkinliğin öncesinde SUSE Türkiye Satış Yöneticisi Cemil Çakır ile sohbet etme fırsatı yakaladık. Türkiye’deki pazar paylarını gün geçtikçe artırdıklarını söyleyerek sözlerine başlayan Çakır, SUSE’nin faaliyetleri ve yeniliklerinden söz etti. Çakır’ın verdiği bilgilere göre, Türkiye’deki finans sektörü özellikle iş kritik uygulamalarında açık kaynak kodlu yazılımları tercih ediyor. Finans kuruluşları, kodlarını tamamen görebildikleri yazılımları istedikleri konumlandırabiliyor ve şekillendirebiliyorlar. Bu sebeple de SUSE’nin kurumsaldaki gücünden yararlanmak istiyorlar.
“Türkiye’de Linux bilen eleman sorunu var”
Linux kullanılan ana bilgisayarların yaklaşık yüzde 80’inde SUSE kullanıldığına dikkat çeken Çakır, kurumsal alandaki tecrübelerini Türkiye piyasasıyla paylaştıkları bilgisini verdi. Türkiye’de Linux bilen eleman sıkıntısı yaşandığını belirten Çakır, bu sebeple üniversitelerle işbirliğine gittiklerini aktardı. Çakır, şu ana kadar Yıldız Teknik Üniversitesi ve ODTÜ ile görüşmelerde bulunduklarının altını çizdi.
SAP Hana platformunda iddialı olduklarını ifade eden Çakır, konuyla ilgili şunları söyledi:
“Linux üzerinde çalışan SAP uygulamalarının yüzde 70’i SUSE Linux Enterprise kullanıyor. SUSE’nin Alman şirketi olması nedeniyle SAP ile çok yakın ilişkilerimiz var. Linux üzerindeki geliştirmeler birlikte yürütülüyor. SAP Hana’yı satın alan kişilere de SUSE yazılımları öneriliyor.”
SUSE’nin dünya çapında oldukça yaygın olduğu görülürken Çin’de rakiplerinden bir adım önce olduğu görülüyor. Bunun sebebini Çakır şöyle açıklıyor:
“Çin pazarının kendi dinamikleri var. Açık kaynak kodlu yazılım tercih etmelerinin yanı sıra SUSE’nin bir Alman şirketi olması da kendilerine cazip geliyor.”
SAP, Hana için SUSE LE’yi öneriyor
Bu aybaşında SUSE, SAP Hana ve SUSE Manager’ın yeni sürümüyle ilgili yeni duyurular yaptı. Cemil Çakır’ın da ifade ettiği gibi SAP Hana üzerinde çalıştırılması önerilen yazılımın SUSE Linux Enterprise olduğu açıklandı. Hem var olan hem de yeni gelen müşterilerin iş kritik ve yüksek hacimli işlerinde SUSE’nin yeteneklerinden faydalanabileceği bilgisi verildi.
SAP Hana’nın bellek-içi sunduğu çözümlerin değerlendirilmesinde veritabanı kullanımının optimize edilmesi ve ön yükleme işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için tavsiye edilen SUSE LE, her açık kaynak yazılımda olduğu gibi finansal avantajlar da sağlıyor.
Yeni SUSE Manager Linux yönetimini kolaylaştırmayı hedefliyor
Linux sunucu ekosisteminin yönetimini kolaylaştırmak için piyasaya sürülen SUSE Manager, hem SUSE Linux Enterprise hem de Red Hat Enterprise Linux için yönetim fırsatı sunuyor. SUSE Manager 2.1 ile birlikte kullanılabilirlik, görüntüleme, uyum ve güvenlik ile güç yönetimi gibi veri merkezinin karmaşası ve maliyetlerini azaltacak özellikler kullanıcılara sunuluyor.
SUSE’den yapılan açıklamada, veri merkezlerinde Linux kullanımının artmasıyla birlikte yüksek standartlarda hizmet ve kalite kritik hale geldiği belirtildi.
SUSE Manager’ın bazı özellikleri şu şekilde sıralanıyor:
• Yeni sürümde yükleme daha hızlı ve kolay.
• Daha iyi web kullanıcı arayüzü ile küçük ekranlardaki görüntüleme geliştirildi ve mobil cihazlar için daha etkin sistem yönetimi fırsatı sunuluyor. Yeni arayüz Spacewalk projesiyle birlikte oluşturuldu.
• İlgili yönetim aksiyonları tek bir adımda gerçekleştirilebildiği için yöneticiler, zaman kazanıyor ve üretkenlikleri artıyor.
• Kurumsal sistem güvenliği OpenSCAP (Güvenli İçerik Otomasyon Protokolü’nün açık kaynak kurulumu) ile karmaşık güvenlik test süreçleri kolaylaşıyor.