Açık Kaynak Dijital İçerik Üretme Projesi için çağrı
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), açık kaynak felsefesinin ve yaklaşımının benimsenmesine katkı sağlamak, ‘Dijital Okur-Yazarlık’ konusunda zengin içerik üretmek, yapılan çalışmaların yayılmasına ve yaygınlaştırılmasına katkı sağlamak, içerik kalitesini ve niteliğini artırmak ve literatüre katkı sağlamak amacıyla ‘Açık Kaynak Dijital İçerik Üretme Projesi’ni başlattı. Projenin ilk çağrısı ise ‘Dijital Okur-Yazarlık Kitap Bölümü Yazma’ olarak belirlendi.
Açık Bilgi Vakfı (Open Knowledge Foundation) açık kaynağı; ‘herhangi bir telif hakkı, patent ya da herhangi bir kontrol mekanizmasına tabi olmaksızın herkes tarafından ücretsiz ve özgürce kullanılan kaynak’ olarak tanımlamakta. Diğer bir deyişle ‘herkes tarafından ücretsiz olarak erişilebilen, tekrar kullanılabilen ve paylaşılabilen araştırma veya gözlem sonuçları’ açık kaynak olarak ifade edilmekte. Yapılan çalışmalar ve incelenen kaynaklar değerlendirildiğinde; dijital okur-yazarlığın geniş kapsamlı olarak ele alınmadığı, Türkçe içeriğe sahip zengin içerik ve güncel kaynakların bulunmadığı tespit edildi. Ülkemizde bu alanda içerik üretilmesine katkı sağlayacak bir açık kaynak platform ile bunun sağlanabileceği, bu konuda yüksek bilgi birikimi olmasına rağmen kamuoyuna yaygınlaştırılamadığı düşüncesi, projenin oluşmasında ana motivasyon olarak gösteriliyor.
Uzman ve akademisyenlerin bilgi birikiminin Türkiye’ye açmaları hedefleniyor
Projenin amacı; internetin ve teknolojinin bilinçli, güvenli ve etkin kullanımına yönelik toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla pozitif içerik geliştirilmesi olarak belirlendi. Diğer yandan ülkemizdeki bireylerin, internetin, teknolojinin fırsatları ve riskleri konusunda farkındalıklarını artırmak, kullanım becerilerini geliştirmek, bu ortamların tehdit ve tehlikelerinden kendilerini koruyabileceği ve bunun içinde gelişen ve değişen internet terminolojisi, dünyası, altyapısı, uygulamaları, tehditleri, davranışları, teknolojileri, etiği, etkin kullanımı, vb. pek çok konuda, alanında uzman kişilerin ve öğretim elemanlarının bilgi birikimlerini toplumun her kesimiyle kolaylıkla paylaşabileceği bir açık kaynak içerik geliştirme platformu oluşturmak ve bunu kamuoyu ile paylaşmak projenin amaçları arasında. Dolayısıyla hem daha fazla Türkçe dijital içerik üretilecek hem de öğrencilere, son kullanıcılara, girişimcilere, kendini geliştirmek veya korumak isteyenlere fırsat eşitliği sağlayacak, erişilebilir kitaplar, içerikler veya kaynaklar üretilebilecek. Ülke dijital bilgi birikiminin, hızla artması ve yaygınlaşmasına da katkı sağlanabilecek. Çağrının öncelikli hedefi; ülkemizdeki uzman ve akademisyenlerin bilgi birikimi ve deneyimlerini BTK’nın sunduğu açık kaynak platform desteğiyle Türkiye’ye açmaları ve bireysel farkındalığın artmasına ve özellikle de öğrenme kültürünün yaygınlaşmasına katkı sağlaması.