“Açık Kaynak Kodlu Yazılım Sektör Çalıştayı” tamamlandı
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yazılım Meclisi tarafından düzenlenen “Açık Kaynak Kodlu Yazılım Sektör Çalıştayı” 03 Ekim 2023 tarihinde başarılı bir şekilde tamamlandı.
Çalıştayda, açık kaynak kodlu yazılımların sektöre kattığı değer, bu yazılımların yaygınlaştırılması ve sektördeki güncel gelişmeler ele alındı. Ayrıca, açık kaynak kodlu yazılımların Türkiye’de nasıl daha etkin kullanılabileceği, bu alandaki potansiyelin nasıl artırılabileceği ve sektördeki eksikliklerin nasıl giderilebileceği konusunda fikir alışverişinde bulunuldu.
Çalıştaya, birçok sektör profesyonelinin yanı sıra üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumlarının temsilcileri de katıldı. Bu da, açık kaynak kodlu yazılım sektörünün tüm bileşenleriyle kapsamlı bir şekilde ele alınmasını sağladı.
TOBB Türkiye Yazılım Meclisi Başkanı Ertan BARUT, açılış konuşmalarında, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile koordineli çalışarak “açık kaynak kodlu yazılımlara geçiş sürecinde kamu kurumlarına destek olma, işbirliği yapma ve birlikte çalışabilirliği sağlama hedefi” doğrultusunda düzenlemeye karar verdikleri sektör çalıştayının önemine dikkat çekerek; ülkemiz yazılım endüstrisinin geleceği açısından son derece önemli bir çalışmaya imza atacak olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.
Bugün burada, sizlerle birlikte kamuda açık kaynak kodlu yazılımlara geçiş sürecinde sektör olarak açık kaynak ekosistemini yeniden yapılandırmak, fırsatlar ve sürdürebilirlik, geçiş süreci ve sektör olarak olgunluk ve yeterlilik konularını görüşüp, tartışmak ve çözüm önerilerimizi oluşturmak amacıyla bir araya geldik.
Bildiğiniz üzere Kamuda Açık Kaynak Yazılım kullanımına geçiş uzun bir süre ülkemiz gündeminde yer almaya devam etmiş, arada bazı genelgelerde yayımlanmış, kalkınma planları ve eylem planlarında yer almıştır. Geçmişte bu konuda sektör ve stklar olarak bu geçişin ivmelenmesi için çok çabalar sarfedilmiştir.
Son yıllarda tekrardan gündeme gelmesiyle bu geçişin hayata geçirilmesi konusundaki gelişmeleri yakınen takip ettik, destek verdik ve Cumhuriyetimizin 100. Yılında 29 Temmuz 2023 ‘de Cumhurbaşkanlığı Kamuda Açık Kaynak Kodlu Yazılım Kullanımı Genelgesi yayımlanarak kamuda açık kaynak kodlu yazılım kullanımına geçiş süreci başlamış oldu. Genelge kapsamında, kamu kurumlarının açık kaynak kodlu yazılımlara geçiş sürecinde kamu kurumları ile olan işbirliğimizi ve birlikte çalışabilirliği ve sürdürülebilirliğini sağlamak üzere sektör olarak sürece destek olmak amacıyla bu çalıştay ve sonrasında yürüteceğimiz çalışmalarla, sürecin takipçisi ve destekçisi olarak devletimizin bu önemli hedefine katkımızı sürdürme kararlılığında olduğumuzu belirtmek isterim.
Önümüzdeki bu süreç, açık kaynak alanında faaliyeti olan, ilgi gösteren, yatırım yapan yerli yazılım sektörümüz için önemli ve yeni iş fırsatlarını da beraberinde getirecek. Yazılım geliştirme, analiz, süreç danışmanlığı, lisans ve açık kaynak politika danışmanlığı, entegrasyon, destek, bakım, eğitim gibi birçok yeni ihtiyacı karşılayabilecek firmalara, girişimlere ihtiyaç olacak.
Bu süreçte açık kaynak kodlu yazılımlara yönelik Ar-Ge ve Ür-Ge faaliyetlerine yeni teşvik ve destek mevzuatlarının da hayata geçirileceğini öngörmekte ve beklemekteyiz. Böylece açık kaynak ekosistemi gelişip büyüyecek, yazılımcı işgücü için yeni istihdam olanakları, ülke içi yerli üretimin gelişimi ve ihracata da ciddi katkılar sağlayacaktır. Aynı zamanda iletişim, haberleşme, veri merkezleri, sunucu altyapıları, 5G, yapay zeka, blokzincir, IoT, insansız araçlar, savunma ve siber güvenlik teknolojileri yanında birçok ileri teknolojilerde Ar-Ge sahaları da genişleyecektir..
Bu arada yerli yazılımlarımızın mevcut durumunu ve yatırımlarını da düşünerek gerekli sektörel çalışmalar da yapmamız gerekmektedir. Yani kaynak kodunu açmayan yerli yazılım ürünlerimiz açık kaynak kodlu değillerse yabancı bir yazılım gibi kabul edilmesi yönünde bir yapının da oluşmaması ve çalıştayda sektörümüzün bu yatırımlarının korunması konusunu da görüşmeli ve sektör önerilerimizi oluşturmalıyız.
TOBB Yazılım Meclisi olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızla yürüttüğümüz yazılım için yerli malı belgesi ile ilgili çalışmalarda AKKY bileşenlerinin yerli sayılması ve dolayısıyla yerli ürünlerin AKKY ile geliştirilmesini de destekleyecek şekilde hazırlıklarımızı yürütmekteyiz. Dolayısıyla genelgenin bundan sonraki sürümlerinin “Yerli veya AKKY” olarak güncellenmesini arzulamaktayız.
Açık kaynak kodlu yazılımı, sadece kodların paylaşılması olarak değerlendirmemeli, aynı zamanda bilgi ve deneyimlerin de paylaşıldığı bir ekosistemi oluşturduğunu da unutmamalıyız.
Bu çalıştay, bu ekosistemin bir parçası olmaya istekli olan hem mevcut firmalarımız hem de bu alanda üretim yapacak girişimcilerimiz için önemli fırsatlar sunmakta. Bu birlikteliğin kümelenmeye dönüşmesi için de çaba sarfetmeli ve firmalar, girişimciler, üniversiteler ve de kamu kurumlarımızla bir araya gelip ortak ar-ge ve ür-ge faaliyetleri yürütmeliyiz. Yakın zamanda bu kümelenme ile ilgili de gerekli çalışmalar başlatılacaktır.
Bugün burada sizlerin değerli görüş ve önerileriyle ileriye dönük önemli bir adım atarak bir araya gelerek, sektör olarak fikir alışverişi ve işbirliğimizi bir platform ya da komite olarak sürdürmek arzusundayız. Böylece ülkemizde açık kaynak kodlu yazılımın, daha iyi ve daha adil bir geleceğin inşasında önemli bir rol oynayabileceğine inanıyoruz.
Açık kaynak kodlu yazılımlar bedava değil, ancak kullanımının yaygınlaşmasıyla daha düşük edinme maliyeti, daha fazla esneklik, daha fazla güvenilirlik getirecektir.
Açık kaynak kodlu yazılımlara geçiş süreci, yabancı kaynaklı ülkemize yatırım yapan, istihdam sağlayan, yerli yazılım sektörümüzün gelişimine katkı sağlayan yazılım firmalarına karşı yürütülen, onları dışlayan bir hedef değil, onlarla aynı zamanda işbirliğini de öngören, açık kaynak kodlu yazılımların gelişimi ve kullanımında önemli bir potansiyele sahip ülkemiz menfaatleri çerçevesinde yürütülen bir süreçtir.
Bu çalıştay ve sonrası süreçte yapacağımız faaliyetler, atacağımız diğer adımlarla inşallah sektör, üniversite ve kamu kurumlarımızla “ön yargısız, peşin hükümsüz, biribirimizi dinleyerek, anlayarak, sorunları doğru analizlerle tespit edip, ülkemiz ve sektörümüz milli menfaatlerine uygun çözümler geliştireceğimize” inancım tamdır.”
TOBB Genel Sekreter Yardımcı Cengiz DELİBAŞ ise açılış konuşmasında TOBB olarak yazılım ekosisteminin gelişmesi için, açık kaynak kodlu yazılımın yaygınlaştırılmasını ve özel sektörün geçiş sürecine hazır hale gelmesini önemsediklerini belirterek, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisine destek olmaktan ve böyle bir çalıştaya ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti aktardı.
Açılış konuşmalarının ardından Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofis Koordinasyon Daire Başkanı Furkan CİVELEK, Linux Kullanıcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Türker GÜLÜM, TÜBİTAK ULAKBİM Pardus Proje Yöneticisi Cengiz ÇELİK, Gelir idaresi Başkanlığı Bilgi Sistemleri Müdürü Mustafa TOSUN yaptıkları sunumlar ile Açık Kaynak Kodlu Yazılımlara geçişin yol haritası, başarılı geçiş hikayeleri ve mevcut duruma ilişkin bilgi paylaşımında bulundular.
Sektörde faaliyet gösteren şirketler, uzmanlar ve ilgili diğer taraflar, açık kaynak kodlu yazılımın Türkiye’deki durumu, karşılaşılan zorluklar ve potansiyel fırsatlar hakkında derinlemesine tartışmalar gerçekleştirdi.
TOBB Yazılım Meclisi Üyesi Dr. Aydın KOLAT’ın yöneticiliğinde yürütülen çalıştayda masalarının kolaylaştıcılığını ise Türkiye Bilişim Derneği İcra Kurulu Başkanı Tolga Tacettin TUNCER, Yazılım Sanayicileri Derneği adına Rıza DURUCASUGİL, Ankara Sanayi Odası Bilgisayar Yazılımları Sanayi Meslek Komitesi Meclis üyesi Oğuz YILMAZ, Linux kullanıcıları Derneği Başkanı Türker GÜLÜM, Türkiye Bilişim Derneği Onur Kurulu Üyesi İ.İlker Tabak, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Ziya KARAKAYA ve Bilgisayar Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Yazmanı Fikret AKMAN üstlendiler.
Çalıştayın birinci kısmında fırsatlar ve sürdürülebilirlik , ekosistem , geçiş ve olgunluk yeterlilik başlıkları altında mevcutta ve sonrasında oluşabileceek sorunlar saptandı, ikinci kısmında ise bu sorunların olası çözümleri tartışıldı.
Çalıştay, sektörün gelişimine katkıda bulunacak çeşitli öneri ve stratejilerin ortaya konulmasının yanı sıra, sektör temsilcilerinin bir araya gelerek tecrübe ve bilgi paylaşımında bulunmasına da zemin hazırladı.
TOBB Yazılım Meclisi tarafından oluşturulan AKKY komisyonu, çalıştay sonuç raporunu hazırlayarak Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisine sunacaklarını, ayrıca Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından düzenlenecek Açık Kaynak Kodlu Yazılımlar KAMU Çalıştayına da katılıp katkı vereceklerini, sürecin başından sonuna kadar içerisinde olup desteklerinin devam edeceğini belirten Yazılım Meclis Başkanı Ertan BARUT, ayrıca açık kaynak ekosistemini geliştirmek ve daha fazla görünür hale getirmek üzere sektör firmalarımızın ürün ve hizmetlerini tanıtabileceği, kamu kurumlarıyla bir araya geleceği bir AÇIK KAYNAK KODLU YAZILIMLAR ZİRVESİ etkinliği yapmayı planladıklarını da duyurdu.