Açık kaynakta ‘bağımsızlık’ kutlaması
Handan / Nashville-ABD
SUSECON 2019’da ‘açık’ kavramının ‘açık kaynak koddan daha fazlası’ olduğunu göstermeye odaklanan ve Micro Focus bünyesinden çıkan SUSE, 2019 teması ‘My kind of open’ (benim açık anlayışım) ile yazılım tanımlı altyapı ve uygulamaları, bunların dijital dönüşüm ve kurumsal büyümeye etkilerine odaklandı.
15 Mart 2019 tarihi itibariyle Micro Focus bünyesinden çıkarak en büyük bağımsız açık kaynak kod şirketi halini alan SUSE, her yıl düzenlediği SUSECON kullanıcı konferansı için bu sefer Nashville’i seçti. 1-5 Nisan 2019 tarihleri arasında Renaissance Nashville Hotel’de iş ortaklarını, müşterilerini ve kanal yapısını bir araya getiren şirket, SUSECON 2019 kapsamında yeni ürün ve çözümler, ayrıca kanal yapısının geleceği, bulut bilişim ve çeşitlenen uygulama ihtiyaçları ele alındı. Bağımsız bir şirket olarak SUSE’nin iş ortağı programında gelişimin güç kazanacağı, yeni ürün geliştirmede kanal iş ortaklarının rolünün büyük olduğu üzerinde duruldu. Çalışmalarının yüzde 85’ini kanal üzerinden yürüten SUSE, yeni kurumsal yapılanması paralelinde kanala daha da ağırlık verecek.
Bağımsız açık kaynak şirketi olmayı, orta vade için ‘bağımsız danışman yetkinliği’ olarak tanımlayan SUSE yetkilileri, çevik açık kaynak konseptinin önemine dikkat çekti. Açık kaynak kodun açıklığına yönelik inanca vurgu yapılan konuşmalarda, organik ve inorganik büyüme odağına da işaret edildi. SUSE bu kapsamda, satın alma ve birleşme stratejisini hayata geçirmek için ‘multi cloud management’ odaklı çalışmalar yürütecek. Bağımsız bir şirket olarak bulut, bulut yönetimi ve uygulama platformu sunacak olan SUSE, bunun yanında SAP HANA ve Microsoft Azure platformları ile bağlarını daha da güçlendirecek. HPE ve Intel işlemci desteği de burada önem kazanacak.
Her şey hızlı ve doğru inovasyon için…
Mart 2019’da EQT Partners ile SUSE’nin birleşmesi tamamlandı ve böylece SUSE, Micro Focus bünyesinden çıktı. EQT Partners gibi bir yatırım şirketinin sahipliğinin, şirketin büyümesini ve açık kaynak merkezli çalışmalarının gelişimini desteklemesi bekleniyor. SUSECON 2019’da konuşan SUSE CEO’su Nils Brauckmann da, son yıllardaki kurumsal büyüme ve inovasyon hızı göz önüne alındığında, daha fazlasını hayata geçireceklerine vurgu yaptı. Organik büyüme ve satın almalarla müşterilerine ve iş ortaklarına daha hızlı inovasyon sunmayı hedeflediklerini belirten Nils Brauckmann, en büyük açık kaynak şirketi olduklarını etkinlik boyunca vurguladı. SUSE’de yönetimde görev alan isimler de SUSECON 2019 kapsamında bu kurumsal bağımsızlığın daha büyük faydaları beraberinde getireceğine konuşmalarında dikkat çekti.
Çeviklik öncelik!
Kendilerini ‘en büyük ölçekli açık kaynak şirketi’ olarak tanımlayan Nils Brauckmann, 1 Nisan Pazartesi günü düzenlenen basın ve analist toplantısında şu bilgileri paylaştı:
“En büyük ölçekli ve bağımsız açık kaynak şirketiyiz. 15 Mart’a kadarki dönemde çok ter döktük, ama iş ortakları ve müşterilerin ihtiyaçları ve beklentileri bize rehber oldu. Artık stratejik adımlar atmakta daha özgürüz. Organik büyümenin yanında bazı stratejik satın almalarımız olabilecek. Bu adımlar da daha fazla inovasyon anlamına gelecek. Açık kaynak odaklı birçok başlıkta değişim var ve çevik olup bu değişimlere uyum şart. Liderlik ekibimizde devamlılığa önem veriyoruz, ama yönetimde yeni isimler de olacak. İş ortakları ile daha global entegrasyon, servis sağlayıcılarla daha yakın çalışmalar da gündemimizde olacak. Sağlıklı ve istikrarlı bir büyüme sergiliyoruz. 2018 yılında küresel bazda istihdamımızı artırdık ve küresel bazda birçok ülkede istihdamımız var. Açık kaynak hız demek, ama daha fazlası da var. Açıklık; insanları dinlemek, onları anlamaya çalışıp buna göre adım atmak demek. Anlamak isteğimiz ve adımlarımız bu eksende attığımız için farklıyız ve bu nedenle ‘open open’ diyor, sadece kendimizi anlatmıyor, sizi dinleyerek sonraki adımlarımıza karar veriyoruz. SUSE artık bağımsız ve dijital dönüşümde biz ve müşterilerimizin ihtiyacı olan hız için bu çok önemli. Çeviklik, pazardaki değişimlere uyum ve erişilebilir olmak önceliğimiz. Farklı servis sağlayıcılarla işbirliği yapıyor, hibrit ve multi bulut dediğimizde, farklı SaaS şirketleri ile ‘multi bulut stratejilerini’ hayata geçiriyoruz. Dijital dönüşümde yanımızda olacak yetkin iş ortakları kritik önemde. Biz ‘açık açık kaynak’ (open open source) şirketiyiz ve müşterilerimizin güven duyduğu danışmanlarıyız. Onların iş yüklerini farklı ortamlarda çevik yönetebilmesi için çalışıyoruz. Yeni trendlere baktığımızda; yazılım tanımlı çözümler, uygulama çözümleri, ayrıca hizmet odaklılık yakın vadede sektörün önceliği. Makine öğrenmesi, AI, Function as a Service (FaaS) konseptleri de orta vadede öne çıkacak ve bunların hepsi, açık kaynakla güç kazanacak.”
Herkesin ‘açık’ anlayışı kendine has (My kind of open)
Yeni hibrit ve çoklu bulut yetkinliklerini SUSECON 2019’da bu motto ile tanıtan SUSE, her ölçekte şirkete dijital altyapılarını geliştirebilmeleri adına yeni araçları sundu:
- Bütünüyle açık kaynaklı konteyner düzenleme sistemi (Kubernetes) merkezli bir çözüm olan SUSE Cloud Application Platform 1.4, Nisan ayı itibariyle kullanıma sunuldu.
- Kubernetes Certified Service Provider unvanını alan SUSE, böylece SUSE Cloud Application Platform ve SUSE CaaS Platform uygulama çözümlerini kullanan şirketlere destek ve hizmeti sunacak.
- Microsoft Azure platformundaki SAP HANA Large Instances için ilk kurumsal Linux mimarisini hayata geçiren SUSE, ayrıca SUSE Linux Enterprise Server for SAP Applications ile Azure üzerinde kurulum ve yönetim yetkinliklerinde geliştirmeleri kullanıcılarına sunuyor.
- SUSE’nin yeni OpenStack Cloud platformu da Nisan ayı itibariyle SUSE OpenStack Cloud 9 olarak kullanıma sunuldu. Bu platform, aynı zamanda SUSE OpenStack Cloud ve HPE OpenStack teknolojilerini tek bir markada buluşturan bir yenilik.
- SUSE, ikinci nesil Intel Xeon Scalable işlemcilere destek vereceğini de SUSECON 2019’da açıkladı.
Bulutta ‘hibrit’ ve ‘multi’ farkını bilelim!
BT modernizasyon trendleri, BT’yi yeniden tanımlıyor. Mükemmel değil, hızlı olmak bu yönüyle önemli. 2 Nisan Salı günü SUSECON 2019’un açılışında bir konuşma yapan SUSE Mühendislik, Ürün ve İnovasyon Başkanı Thomas Di Giacomo (sektörde bilinen ismiyle Dr.T) şunları söyledi:
“BT’nin rolü değişiyor ve iş sürekliliğinde öne çıkıyor. Artık tüm uzmanlıklar tek kişide buluşacak. BT bütçesini doğru yönetebilmek için farklı çözümleri buluşturabilmek de gerek. Farklı bulut yapıları, farklı yönetim ister. Hibrit mimari yönetimi ve geliştiriciler bu yüzden önemli. Bu kapsamda SUSE’nin geliştiricilerle bağları giderek gelişiyor ve onlara gerekli araçları sunuyoruz. Konteyner yapısı, geliştiriciler için iyi, ama yeterli değil. SUSE çözümleri de işte burada öne çıkıyor. Operasyon değişimleri ve geliştiricilerin önemini konuştuk, ama bunun iş dünyası bölümü de var. Bu kapsamda, azalan maliyetler ile teknoloji bir dert olmaktan çıkmalı. Hibrit bulut, giderek çoklu bulut halini alıyor. Kurumsal BT’de benzer şekilde bulutların doğru kombinasyonu esas olmalı. İlerleyen süreçte güvenlik de yasalara uyumu daha önemli kılacak. Genel bulutta belli BT yapısını merkezileştirmek, farklı çözümler arasında entegrasyon önemli olacak. Bu nedenle her ölçekte şirketin hibrit ve çoklu bulut yaklaşımı olmak zorunda. Konteyner yapısı da hibrit ve çoklu bulut stratejisi için kritik önemde. Altyapınızı açık kaynak odaklı temellendirmek, avantaj demek.”