Açık Platform’un gücü adına!
Milestone Systems bünyesinde Türkiye’nin başı çektiği SEE bölgesi, “gelişmekte olan pazarlar” kategorisinden çıkarak, “kanal satış” olarak tanımlanan gelişmiş pazarlar arasında yerini aldı.
Teknoloji ilerledikçe, video kameralar da güvenlikten çok daha fazlasını sağlıyor. Üstüne bir de birçok ülkede Covid-19 gölgesinde kontrollü sosyal hayata geçilirken, yeni salgın dalgalarına neden olmamak da hayati önem taşıyor. Video yönetim sistemleri böyle öngörülemez zamanlarda; pek çok uygulama aracılığıyla hem tespit hem müdahale sürecinde kurum ve kuruluşlara etkin çözümler sunuyor. Bugün modern video yönetim sistemleri artık IP-tabanlı ve video analitik yazılımlarıyla donatılmış durumda. Yani kamera donanımı ve sensörlerden alınan çok sayıda görüntüyü analiz edip anlamlandırıyor. “Video analiz yazılımları matematiksel algoritmaları uygular ve görüntüdeki objelerin davranışını analiz eder. Bir video kaydından, görüntüdeki kişi sayısını veya ekrandaki herhangi bir objenin hareketini kesin ve detaylı olarak raporlayabilir” detayını da ekleyen Danimarka merkezli Milestone Systems’in CSMO (Chief Sales and Marketing Officer) ve EMEA Bölgesinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Kenneth Hune Petersen’e göre, dahası da var. Örneğin; tek kameradan binlerce kameraya kadar ölçekleme imkanının yanında her bir kamera diğerlerinden bağımsız olarak konfigüre edilerek farklı kalitede ve farklı hızda video elde edilebiliyor. IP tabanlı video yönetim sistemleri kurulum sınırlamaları olmadığından çok daha düşük kurulum, bakım ve operasyon maliyeti ile daha yüksek esneklik ve mobilite sağlıyor. “Açık platformumuz AVM’ler ve diğer kamusal alanlarda yürütülecek sosyal mesafe çözümlerinin yanında, çeşitli teknolojilerin video sistemlerine entegre edilmesi ve böylelikle tesislerin, halka açık alanların ve depoların uzaktan izlenmesinden, sahada çalışmaları ile risk altına girebilecek personel ihtiyacının yerini almaya kadar pek çok fonksiyon için kullanılabiliyor” bilgisini veren Kenneth Hune Petersen, sorularımızı yanıtladı:
Video yönetim sistemlerine yönelik ilgiyi nasıl değerlendiriyorsunuz? Hangi çözümler bu süreçte ön plana çıkıyor?
Video Covid-19 sürecinde insanları birbirine bağlamanın ötesine geçen önemli bir araç halini aldı. Video yönetim sistemleri “yeni normal” döneminde maske algılama, mesafe ölçme, erişim kontrolü, termal cihazlarla vücut ısısı ölçme, personel uyarı ekranları ve kişi sayma gibi pek çok uygulamayla hayatı kolaylaştırıyor. Mesela maske kullanımının zorunlu olduğu ya da kişisel koruyucu ekipmanın gerekli olduğu alanlarda denetim video gözetim sistemleri aracılığıyla yapılıyor. Kişinin maskesini takmadığı veya çenesine indirdiğini anlayan sistem, anında uyarı veriyor. Video analiz sistemleri ile mağazalarda ziyaretçi sayısı verisi de anlık alınabiliyor. Sosyalleşmenin yoğun olduğu yerlerdeki akıllı ekranlar, canlı veriler ışığında gerekli sesli ve yazılı uyarıların yapılabilmesini sağlıyor. Kişisel alanın korunması ve sosyal mesafe kuralının uygulanması konularında hem ziyaretçilerin aktif olarak sesli ya da görüntülü olarak uyarılabilmesi hem de yöneticilerin gerekli durumlarda sürece daha hızlı ve efektif olarak müdahele edebilmesi mümkün oluyor. Bir örnek de cihazlarla ve yüzeylerle fiziksel teması azaltmak için video teknolojisinin kullanılması. Yüz tanıma sistemleri, cep telefonunuzdan QR kod taranması veya sadece mobil uygulamaları kullanarak kablosuz internet aracılığıyla dahi kapıları açmak mümkün.
Türkiye pazarı nasıl bir konuma sahip?
2019 yılı bizim için çok güzel geçti. Net ciromuz, son beş yılda yıllık yüzde 14 artışla 2019’da 137 milyon 489 bin avro’ya yükseldi. Tüm pazarlarımızda satışlarımızı da artırmaya devam ettik. Bu olumlu sonuçları etkileyen iki önemli faktör var: Şirketimizin 22 yıl önce kuruluşundan bugüne her yıl kârlılıkla sonuçlanan uzun vadeli sürdürülebilir büyüme odağımız ve daha da önemlisi ekibimiz. Doğru insanlara sahip değilseniz, en güçlü iş stratejisi bile başarısız olabilir. Son beş yılda çalışan sayısımızı neredeyse iki katına çıkararak 900’den fazla kişiye ulaştık ve bugün 130’dan fazla ülkede 500 binden fazla kurulu sisteme sahibiz. Türkiye ise sürekli gelişen potansiyeliyle çok önem verdiğimiz bir pazar. 10 yıldan uzun süredir burada faaliyetteyiz, 2014’ten beri yerleşik olarak kendi ekibimizle hizmet veriyoruz. Türkiye’nin lokomotifliğini yaptığı SEE bölgemiz, 2019 sonunda Milestone içerisinde “gelişmekte olan pazarlar” kategorisinden çıkarak, “kanal satış” dediğimiz gelişmiş pazarlar arasında yerini aldı.
2020 yılını kurumsal olarak nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bir yazılım şirketi olarak riski azaltmak için ve uzun vadeli beklenmedik durum planlamamızın bir parçası olarak koronavirüs gibi öngörülemeyen durumlar halinde iş sürekliliğini sağlayacak nakit rezervlerimizi güçlendirmiştik. 2020’ye güçlü bir başlangıç yaptık ve sözleşmelerimizin devamlılığının sonucu olarak ‘Care’ programlarımızda halen yoğun faaliyet görüyoruz. Zor zamanlarda birlik olmanın gücüne ve önemine olan inancımızla Milestone’un gelişmiş teknik destek hizmeti olan Milestone Care’de bu dönemde büyük bir kampanya da yaptık. Kampanyamız bir üst segmente geçiş, ekstra destek paketi ve benzeri pek çok teklif içeriyor. Zaten XProtect video yönetim yazılımımızı, ücretsiz WebClient ve Mobile Client ile kullanıcılarımıza sunuyorduk. WebClient, XProtect IP video yönetim yazılımımızın videoları izlemek, oynatmak ve paylaşmak için kullanılabilen basitleştirilmiş, sezgisel bir web tabanlı istemci uygulaması da evden çalışmaya geçiş yapılan bir dönemde Web Client kullanıcılarımız için hayat kurtarıcı oldu.
Koronavirüs başta olmak üzere sektörde gelişen beklenti ve ihtiyaçlar Ar-Ge çalışmalarınızı nasıl etkiliyor?
Korona öncesinde de dijitalleşmenin hızlı bir dönüşümü ateşlediğinin bilincindeydik ve iş dünyasındaki büyümenin farklı şekilleneceğini görüyorduk. Tam da bu nedenle iş dünyasındaki koşullar değiştikçe, kurum ve kuruluşların video çözümlerini geliştirmeye ve yeni uygulamalar eklemeye devam edebilmeleri için ‘Açık Platform’ olmaya inanıyoruz. Yegane önceliğimiz bütünüyle ve gerçek anlamda açık bir platform olmak. Alıcıları ve satıcıları yenilikçi çözümler oluşturmak için bir araya getiren açık iş platformumuz Milestone Marketplace her zaman iş ortaklarımız ve son kullanıcılarımız nezdinde bize esneklik sağlıyor. Müşterilerimiz kendi ihtiyaçları doğrultusunda herhangi bir çözümü, üçüncü parti yazılımları dahil, bizim platformumuz üzerinde çalıştırabiliyorlar. 2020 sonlarında Milestone Marketplace’in 2.0 versiyonunu da piyasaya süreceğiz. 2020’nin bizim için bir diğer önemli haberi de Milestone XProtect’in artık Amazon Web Services (AWS) kapsamında yer alması. X-Protect’in AWS Marketplace’te yer alan ilk ve tek video yönetim sistemi olması ile müşterilerimizin dinamik ölçekleme ihtiyaçlarını karşılarken, dünyanın herhangi bir yerinden 20 dakikadan kısa sürede genişleyebilir bir sistem kurmalarına olanak veren yenilikçi bir çözüm sunuyoruz.