AçıkBulut ailesi büyüyor
Yerli bir bulut bilişim ailesini her ölçekte şirkete sunan Bilgiturk, iç pazardaki güçlü varlığını yurtdışı pazarlarda da pekiştirmeyi hedefliyor.
Bulut bilişim kapsamlı bir konu. Kurumlara verilerini bünyelerinde tutarak yönetmeleri ve güvenli paylaşım yapmaları konusunda hizmet vermeye odaklanan Bilgiturk, AçıkBulut ürün ailesi ile bu konuda önemli adımlar atıyor. Bilgiturk Genel Müdürü Onur Abalı, bulut bilişime geçen firmaların sayısı her geçen gün artarken, özellikle yasal zorunluluklardan dolayı tercih edemeyen veya verilerini bulut bilişimde tutmak istemeyen kurumlar için öncelikli olarak çözüm üretmeye odaklandıklarını vurguladı. Onur Abalı, çözümleri ve hedefleri hakkında sorularımızı yanıtladı:
AçıkBulut ürün aileniz hakkında bilgi verir misiniz? Bunları hangi önceliklere göre geliştirdiniz ve ne gibi yenilikleri, geliştirmeleri bu yapıya ekliyorsunuz?
AçıkBulut ailesinin ilk ürünü olan “AçıkBulut Online” 2011 yılında geliştirilmeye başlandı. AçıkBulut Online; kurumsal hiyerarşiye uygun olarak yetkilendirilebilen bir SaaS model uygulaması olarak başladı. Temel hedef kitlesi; kendi veri merkezi olmayan orta ve küçük boyutlu işletmelerdi. Burada tüm veriler, kullanıcılar ve erişim yetkileri en baştan üretilerek ilerleyen bir yapısı vardı. Kullanıcıların yetkilerini ve birbirleri arasındaki erişimleri düzenleyen “AçıkBulut Online” da globaldeki bireysel örnekleri gibi, dosya senkronize etme, web-mobil erişim yapma ve dış ortamda link olarak yapılaşmayı kapsamaktaydı
Daha sonra ürün ailemize “AçıkBulut Hibrit” katıldı. Bu ürün kendi veri merkezi olan kullanıcılara yönelik hazırlandı, on premise olarak kurgulanan ürünümüzün temel amacı; dosya sisteminin ve yetkilerin taşınmadan, yeniden üretilmeden mevcut sistemler ile beraber ve entegre çalışabilmesiydi. “AçıkBulut Hibrit”, klasik file server sistemlerine, çok kısa sürede bulut özellikleri kazandırmaya başladı. Bu ürünümüz de hedef kitlesi kendi veri merkezi olan kurumlar için 2013 yılından bu yana geliştirilmeye devam ediyor. “AçıkBulut Hibrit”in amacı mevcut dosyaları ve çevresinde konumlanan tüm servisleri, kısacası dosyanın dokunduğu tüm noktaları yöneten tek bir platform geliştirmek. Dosya paylaşmanın yanı sıra her yerden güvenli erişim, ortak çalışma alanları geliştirmek, dosya gizlilik ve güvenlik yönetimi, loglama ve self servis BT hizmetleri oluşturmak şu anda AçıkBulut Hibrit’in yapabildiklerinin sadece birkaçı. Dosyanın saklandığı, paylaşıldığı, yetkilendirildiği ve filtrelendiği her yerde olmak için çalışmaya devam ediyoruz.
2017 yılı planlarınız, öncelik ve stratejiniz hakkında bilgi verir misiniz?
Veriyi etkin ve yoğun kullanan kurumsal firmalar önceliklerimiz arasında. Kurumların özellikle müşteri ve tedarikçileri ile yaptıkları dosya alışverişlerini kolaylaştırmak ve yönetimi kolay hale getirmek için çalışıyoruz ancak önümüzdeki günlerde güvenlik ve gizlilik konularına ağırlık vererek ürünümüzü varlılaştırmaya çalışacağız. Şirketlerin gizlilik ve güvenlik kaygısı bir de yasal zorunluluklar ile birleşince BT’nin görevi tamamen polisliğe dönüyor. Kullanıcılar ise madalyonun diğer tarafı. E-posta ek kotaları hem karşı taraf hem kendileri için büyük sorun. Uzaktan erişim için kullandıkları VPN gibi araçlar da kullanımı zorlaştırıyor. Dışardan bir dosya almak ise işin en zor tarafı. Bu süreçlerde personelin gönderdiği belgeler denetlenmeli, büyük dosya ve e-mail kotaları için BT destek vermeli. Gelen-giden dosyaların güvenliği de aşılması gereken başka bir zorluk. AçıkBulut’un en önemli stratejisi burada başlıyor, yani kullanıcıya kolaylık sağlamak, gizlilik ve güvenliği denetlemek ve BT üzerinden bu işlerin yükünü almak. Bizim servisimiz bunların bütünleşik olarak çalışması için tasarlanmış durumda. Bir diğer önemli stratejimiz ise otomasyonlar, özellikle son kullanıcıya çok fazla değen veya çok fazla aracı ile çalışan sektörlerde otomatik veri erişimlerinin kurallar içinde üretilmesi, mevcut iş yazılımları ile beraber çalışması ve iş yazılımları için entegre arşiv ve erişim noktası olması. Önümüzde iki ufuk var: Biri evden çalışma, yani güvenlik ve gizliliği bozmadan mobil gibi erişimlerin sağlanması, diğeri de veri kategorizasyonu, özellikle kişisel verilerin korunması kanunu ile verileri ayırmak ve bunlara göre özel çözümler üretmek.
İhracat süreçleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?
Şu anda ürünümüz 10’dan fazla ülkede kullanılıyor. Ancak yurtdışında direkt satış konusunda henüz çok fazla aksiyon almadık, iç piyasada biraz daha yoğunlaşmış durumdayız. Türkiye’deki yurtdışı bağlantılı kurumlar bize bu konuda destek vermeye ve ürünümüzü globalde de kullandırmaya başladı. Bu yıl içinde de yurtdışı süreçlerimizin artarak ilerleyeceğini öngörmekteyiz.
Yerli yazılım fark yaratıyor
“AçıkBulut ailesinin en önemli farkı on-premise bir çözüme sahip olması, bunun yanında taşıma ve düzenleme gerektirmeden saatler içinde büyüklük fark etmeksizin kullanılabilmesi, iş akış ve alışkanlıklarını değiştirmeden, her tür depolama ve donanım ile bağımsız olarak çalışabilmesi. Bunlar yazılımımızın diğer servislerden farkıdır, tabi ki bunlara ek olarak bir sürü özellik saymak da mümkün. Bir nokta daha var ki, AcıkBulut yerli bir yazılım. Bu da kuruma özel entegrasyon yapabilmemiz, hızlı destek alabilmeniz ve yasal zorunluluklara en hızlı cevap verebilmemiz için çok önemli. Ürünümüzü tanıtmak için mümkün olduğu kadar çok ihtiyacı olan kuruma değmeye, finans ve sigorta sektörü başta olmak üzere tüm kurumlara anlatmaya, denemelerini sağlamaya çalışıyoruz.”