Acil çağrı merkezleri nokta atışı yapacak
Elektronik haberleşme sektöründe acil yardım çağrı hizmetlerine ilişkin yönetmelik yenilendi.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Başkanlığı’nın yayınladığı elektronik haberleşme sektöründe Acil Yardım Çağrı Hizmetlerine İlişkin Yönetmelik’ te yeni bir değişiklik yapıldı. 1 Ocak 2014’te yürürlüğe giren değişiklik, elektronik haberleşme sektöründe acil yardım hizmetlerine ilişkin beklentileri yükseltiyor.
Yönetmelik, 2013 Haziran ve Temmuz aylarındaki değişikliklerden sonra üçüncü değişiklikten sonra 17 Ocak 2014’te yürürlüğe girdi.
Yönetmeliğe “harita” eklendi. Acil çağrı merkezi işletmecilerinin bildirmesi gereken konum bilgileri, BTK’nın göndereceği bir haritanın üzerine işlenecek. Yerleşim alanlarının etrafında 500 metrelik koruma alanı konularak hazırlanacak haritanın işaretli bölgelerinde 2 km2, diğer alanlarda 10 km2’den az olmamak kaydıyla arama yapılan noktaya karşılık gelebilmesi bekleniyor. Tüm acil yardım çağrıları konum verisi ortalaması en az yüzde 85 oranında arama yapılan noktayı içerecek. Acil çağrı merkezlerinin bildireceği yüzde 85’lik doğru saptamanın içinde, haritada gönderilen en büyük değere sahip yüzde 3’lük kısmı dahil edilmeyecek.
BTK’nın göndereceği haritada belirtilen işaretli alanlarda ortalama 2 km2, diğer yerlerde ortalama 10 km2’den daha küçük alana karşılık gelecek. Acil çağrı merkezi konum bilgileri ortalamalarının en az ortalama yüzde 85 ihtimalle arayanın arama yaptığı noktayı içermesi gerekiyor. Yönetmeliğe göre, 2017 Haziran ayına kadar acil çağrı merkezi konum verisi ortalamaları; BTK haritasında belirtilen işaretli alanlarda, ortalama 1 km2’den, diğer yerlerde ortalama 6 km2’den daha küçük alana karşılık gelecek. Belirtilen alan en az ortalama yüzde 90 ihtimalle arayanın arama yaptığı noktayı içerecek.
Acil durum çağrı merkezlerinin konum bilgilerini saklaması, daha önce yayımlanan kişisel verilerin gizlenmesi ve gizliliğin korunması hakkındaki yönetmeliğe aykırı değil. Acil durum çağrı hatlarını aradığınızda, o anki konum bilginiz tespit edilerek bir yıl süresince saklanacak.
Ancak, tamamlanmamış çağrıların sadece 3 ay boyunca kayıt altında tutulabilirliği maddesi gereğince, acil çağrı merkezleri; Ocak, Nisan, Temmuz, Ekim aylarının son gününe kadar geçmiş 3 aya yönelik olarak verileri ölçerek BTK’ya gönderecek.