adesso ile Dijital Dönüşümde Bütüncül Yaklaşım: İş, İnsan, Teknoloji
Alman yazılım ve danışmanlık devi adesso Grubu’nun iştiraki olan adesso Türkiye, finans, sigorta, FMCG, otomotiv, üretim ve diğer pek çok sektörde lider şirketlerle gerçekleştirdiği başarılı dijital dönüşüm projeleriyle adından söz ettirmeye devam ediyor.
Dijital çağda başarılı ve köklü bir iş yaratmak, yenilikçi fikirlerin ya da ileriye dönük stratejilerin çok daha ötesine geçmiş durumda. Artık yeni ya da doğru teknolojileri kullanmak tek başına bir şirketi başarıya ulaştırmaya yetmiyor. Bu teknolojileri en verimli hale getirmek ve sürdürülebilir kılmak, yalnızca şirketlerin kendine özgü ekosistemi ve kendi özel ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak doğru süreçleri tasarlayabilmek ve şirket içinde doğru kültürü yaratabilmekle mümkün hale geliyor.
Dijital dönüşüme çok daha derin, kapsamlı ve sürdürülebilir bir boyut katan bu bütüncül anlayış, sadece teknolojiye odaklanmak yerine bu kültürel değişim sürecini adesso’nun mottosunda da yer alan “İş, İnsan, Teknoloji” üçlemesi üzerinden kurgulamanın önemini de ortaya koyuyor. adesso Türkiye, bu motto çerçevesinde müşterileri için sadece dijital dönüşüm hizmeti veren tek yönlü, teknik bir paydaş olarak kalmak yerine, kendini ‘Dijital Dönüşüm Partneri’ olarak konumluyor.
Dijital Dönüşüm Uzun Soluklu Bir Yolculuk
adesso Türkiye Delivery Manager’i Fatih Yılmaz, dijital dönüşüm sürecinde değer yaratmanın gereksinimi olan kurum kültürüne, iş süreçlerine ve en yenilikçi teknolojilere kusursuz şekilde tasarlanmış, benzersiz uygulama çözümleriyle yön vermenin kendilerini farklı bir yere koyduğunu söylüyor. Yılmaz, son dönemde AvivaSA ile birlikte geliştirdikleri “AvivaSA Mobil” ve “Bi’ Tıkla ROP” uygulamalarıyla yakaladıkları başarıya ve kazandıkları ödüllere bu vizyon, güç birliği ve anlayış çerçevesinde nasıl ulaştıklarını şu sözlerle aktarıyor:
“Dijital dönüşüm, yolda olanı da değiştirip dönüştüren uzun soluklu bir yolculuk. Bu yolculuk doğru koşullar, doğru hedef, doğru bir yol haritası, doğru ekipmanlar ve en önemlisi doğru yol arkadaşları gerektirir. Bu anlayışla biz adesso Türkiye ekibi olarak kendimizi AvivaSA’nın önüne koyduğu hedefe ulaşması için onu destekleyen; optimum yol haritasını çizen, koşullara göre en uygun ve en doğru ekipmanlarla AvivaSA’nın gerekli kaslarını geliştirmesine destek veren iyi bir yol arkadaşı olarak konumladık. Gururla söyleyebiliriz ki dijital dönüşümün en önemli unsurlarından olan çeviklik ‘agile’ kültürünü AvivaSA iş yapış biçimine ve proje yönetim süreçlerine ilk defa enjekte eden yol arkadaşı da biz olduk.”
Çevikliğin Yeni Şekli: Ehlilleştirilmiş Çeviklik
Türkiye’nin en köklü şirketlerinden biri olan AvivaSA’nın iş yapış kültüründe böyle kıymetli bir değişimi başlatabilmek tesadüf değil. adesso’nun sektöre kattığı “Tamed Agility” (Ehlileştirilmiş Çeviklik) kavramı ve adesso Global Delivery Model’in (aGDM) bir araya gelmesiyle çevik düşünce yapısını yaygınlaştırmayı hedefleyen çalışma anlayışı, birlikte yola çıktıkları tüm şirketlere bu vaadi sunmalarını sağlıyor. Yılmaz, “Tamed Agility” yaklaşımının detaylarını şöyle aktarıyor: “Tamed Agility, yani ‘Ehlileştirilmiş Çeviklik’ adını verdiğimiz yaklaşımımız, çevik süreçlerin doğasındaki zaman ve maliyet kontrolünün güçlüğünü ortadan kaldırmak amacıyla üç temel prensibi bir araya getirmeye odaklanıyor. Müşterilerin ve çalışanların mobilitelerinin artması, yazılım geliştirme alanındaki çeviklik ve BT altyapılarındaki elastikiyetin sağlanması. Biz dijital dönüşümü hayata geçirecek başarılı bir BT yapısı için bu üç prensibin güçlerini birleştirmesi gerektiğine inanıyoruz. Özellikle mobil çözümlerin geliştirilmesinde ve hayata geçirilmesindeki hızın önemi büyük. Çeviklikle birlikte gelen değişime ve değişimin hızına adaptasyon, bugünkü iş süreçlerinin ve modellerinin belki de en belirleyici özelliklerinden biri. Bu yüzden adaptasyon becerilerini firma içi tüm süreçlerde maksimuma çıkarmak birincil öncelik haline gelmiş durumda.
Aynı doğrultuda yenilikçi BT çözümlerinden de benzer bir adaptasyon becerisi ve hız bekleniyor. Bu hızlı gelişimin statik bir BT altyapısıyla başarılması mümkün değil. Yazılım geliştirme süreçleri çeviklikle başarıya taşınırken, yazılım yönetimi süreçleri de doğru elastik yapılar aracılığıyla sağlanabilir.”
Dijital Dönüşüm Stratejisi “Interaction Room” Toplantılarında Şekillendi
adesso, AvivaSA ile gerçekleştirilen dijital dönüşüm projelerinde yolculuğa çıkmadan önce en doğru mobil stratejinin belirlenmesi için Almanya’daki Ruhr Enstitüsü danışmanlarının ve AvivaSA üst yönetiminin katılımıyla tüm paydaşların bir arada toplandığı, “Interaction Room” olarak adlandırılan bir dizi çalıştay gerçekleştirdi. Yılmaz, bu toplantıların ana amacını AvivaSA’nın gereksinimlerini ortaya çıkarmak, amaçlarını tanımlamak, etkileşim kavramlarını tanımlamak ve entegrasyon çabalarını analiz etmek olarak tanımlıyor. Sonuç olarak, AvivaSA’nın dijital dönüşüm yol haritası Interaction Room sürecinde olgunlaşmış ve mobilizasyon konusundaki yol haritası da bu süreçte netleştirilmiş.
Yılmaz, “Interaction Room, yurt dışında dijital dönüşüm projelerimizde sıklıkla kullandığımız bir metodoloji” diyor. “AvivaSA ile bu konuda da bir ilki gerçekleştirerek Türkiye’de ilk kez Interaction Room metodolojisini kullandık. Oldukça verimli geri dönüşler elde ettiğimizi söyleyebiliriz. adesso, bu metodolojiyi, Duisburg-Essen Üniversitesi’ne bağlı paluno -The Ruhr Institute for Software Technology işbirliği ile geliştirdi.
Temel amacı, dijital dönüşüm projesinin erken aşamalarında, organizasyonda yer alan insanlar arasında iletişimi ve koordinasyonu şekillendirmek olan bu metodoloji, bir firmanın iş süreçlerini, partnerlerini, temas noktalarını ve teknolojilerini anlamak ve yeni bir proje dahilinde bunları iyileştirmek veya dönüştürmek için kullanılan, görselleştirme odaklı bir yaklaşıma dayanıyor. Böylece yazılım süreçlerini dönüştürmek isteyen şirketlerin tüm paydaşları için şeffaf bir iletişim ortamı sağlıyor. Interaction Room en temelde şu üç amaca hizmet ediyor: Sürecin misyon-kritik yönlerine odaklanmak, sezgisel görselleştirme metotlarıyla ilişkilendirilen riskleri sürecin başında tespit etmek ve ortadan kaldırmak ve BT ve diğer departmanlar arasında takım ruhunu ve ortak proje sorumluluğunu geliştirmek.”
Satışta Zaman Kazandıran Uygulama: Bi’ Tıkla ROP
AvivaSA için hazırlanan Bi’ Tıkla ROP mobil projesi, müşteri deneyimini iyileştirmek, satış ekiplerinin satış sürecinde yaşadığı zorlukları ortadan kaldırmak ve satış verimliliğini artırmak amacıyla hayata geçirildi. Proje öncesinde satış süreçleri 2-3 gün gibi uzun bir zaman alırken Bi’ Tıkla ROP sayesinde bu süreç ortalama 15 dakikaya kadar düşürülmüş oldu. Ayrıca satış görüşmesi sırasında tüm satış sürecinin kağıt forma ihtiyaç duyulmadan tamamlanması sağlandı. Tüm bu mobil süreç optimizasyonu için arka planda akıllı karar mekanizmaları, sistemsel onay ve kontrol mekanizmaları kuruldu. Sonuç olarak, yeni BT çerçevesi üzerine inşa edilen satış portalı, planlanan bütçe ve belirlenen zaman çizelgesi dahilinde, AvivaSA’nın taleplerine göre uyarlanmış yüksek kaliteli bir ürün olarak teslim edildi. Uygulama, adesso bünyesindeki her biri alanında uzman, agile çalışmayı özümsemiş bir ekibin projenin her aşamasında müşteri taleplerine odaklanarak yüksek kalitede çıktılar sunmasıyla hayata geçirildi.
Yılmaz, “Hayata geçirdiğimiz Bi’ Tıkla ROP ve AvivaSA Mobil uygulamalarıyla müşteri ve satış süreçlerini en başarılı şekilde optimize etmiş olduk. Aynı zamanda ileriki dönemlerde sigorta satışında diğer bir önemli süreç olan çağrı merkezi süreçlerinin optimizasyonu için de inovatif çözümler üretmeye devam ediyor olacağız” diyor.
AvivaSA Mobil’in Başarısı Başarı Ödülle Taçlandı
AvivaSA Mobil, departmanlardan AvivaSA çalışanlarının ve 50’den fazla müşterinin test aşamasına dahil olduğu bir süreç sonucunda tasarlandı. AvivaSA müşterileri, AvivaSA Mobil sayesinde artık tüm Bireysel Emeklilik ve Hayat Sigortası işlemlerini tek uygulama üzerinden gerçekleştirebilir hale geldi. Kullanıcılar aynı zamanda otomatik fon danışmanlık hizmeti “FonPro” özelliği ile BES birikimlerine kolayca yön verebiliyor ve kendilerine en uygun fonları belirleyip, fon dağılımlarını anında hızlıca değiştirebiliyorlar. AvivaSA müşterisi olmayanlarsa, kendileri için en uygun birikim veya sigorta ürününü belirleyip, kolayca başvuruda bulunabiliyorlar.
AvivaSA tarafından hazırlanan kullanıcı deneyimi ve uygulama tasarımı; yeni, performanslı ve stabil transformasyon mimarisi ile entegre edildi. Modern bir mobil mimari üzerinde ioS ve Android için native olarak geliştirildi.
adesso Türkiye Delivery Manager, Fatih Yılmaz “Dijital dönüşümü, müşteri deneyimini hizmet verilen alanlarda en iyi hale getirmeyi hedef almış bir yolculuğa benzetirsek, adesso’yu ve adesso adına çalışan ekibimizi AvivaSA’ya bu hedefe gitmek için destek olan ve aynı hedefi içselleştiren bir yol arkadaşı olarak düşünebiliriz” dedi.