Adesso Türkiye Ar-Ge ile büyüyor!
Şirketlerin kurumsal dönüşüm süreçlerine yönelik özel yazılımlar geliştiren ve danışmanlık hizmetleri sunan Almanya’nın en büyük teknoloji şirketlerinden Adesso, Türkiye’deki yapılanmasını Ar-Ge temelli olarak güçlendiriyor.
Almanya’nın en büyük yazılım geliştirme ve danışmanlık hizmeti şirketleri arasında yer alan Adesso, 2013 yılında bu yana Türkiye’de de faaliyet gösteriyor. Türkiye’de faaliyet gösteren şirketlerin yanı sıra birçok ülkedeki şirketler için, temel iş süreçlerine yönelik özel yazılımlar geliştiren, kendi metodolojileri kapsamında danışmanlık hizmetleri veren Adesso Türkiye, hem Ar-Ge çalışmaları hem de gerçekleştirdiği yazılım ihracatı ile bu alandaki gücünü her geçen gün biraz daha artırıyor. Adesso Türkiye Satış Direktörü Fatih Kılıçaslan, konuyla ilgili olarak sorularımızı yanıtladı:
Adesso Türkiye’nin faaliyetleri ve hedefleri konusunda bilgi verebilir misiniz?
Adesso Türkiye, 100'den fazla çalışanı ile yazılım geliştirme, BT danışmanlığı, yönetilen hizmetler, test hizmetleri ve dışkaynak hizmetleri sunuyor. Yazılım konusunda iddialıyız ve bu kulvarda önceliklerimiz arasında müşteri memnuniyeti var. Bu sebeple müşterilerimiz, uzun soluklu birliktelik kurduğumuz firmalardan oluşuyor. Hemen her alanda faaliyet gösteriyoruz. Ancak en güçlü kısım Java. Buna ek olarak .Net ve mobil de var. Örneğin mobil yazılımlar noktasında büyük bir banka için yazılım geliştiriyoruz. Biz kendimizi dijital dönüşüm sürecinde kurumlara yardımcı bir iş ortağı olarak konumlandırıyoruz. Bu kurumlarla bilgiyi ve bilginin akışını hızlandırıyoruz ve inovasyonu tetikliyoruz. Bu sayede de müşterilerimizle birlikte inovasyon yapıyoruz ve bilgi işlem ile iş biriminin koordineli olmasını eş zamanlı sağlayabiliyoruz.
– Banka ile geliştirdiğiniz projede, geliştirme sürecini siz mi üstleniyorsunuz? Yoksa yazılımı banka geliştiriyor, siz sadece danışmanlık mı veriyorsunuz?
Bankanın iş birimi tarafından talep geliyor. Bu talepler doğrultusunda biz yazılımı teslim ediyoruz. Sıradan bir yazılım firması gibi ilerlemek istemiyoruz. Şimdilik tüm gücümüzü göstermedik. Ancak işini iyi yapan bir firmadan bahsediyoruz. Bu sebeple yakın zamanda gerçekleştireceğimiz etkinliklerle bilinirliği de arttırmayı hedefliyoruz.
Paket yazılım hizmeti sunuyor musunuz?
Paket yazılım temelli bir hizmet sunma hedefinde değiliz. İçerik yönetim sistemi olarak bir paket yazılıma sahibiz ve bu paketin satışını gerçekleştiriyoruz. Birçok uluslararası şirketlerden oluşan müşterilerimiz de mevcut. Bunun dışında ise daha çok danışmanlık ve hizmet tabanlı bir işleyişe sahibiz.
– Geliştirdiğiniz uygulamaları pakete dönüştürme fikriniz var mı?
Birinci hedefimiz bu değil. Çünkü bu tip çalışmalarda müşterilerimiz daha çok yaz – uygula – devret mantığında isteklerde bulunuyor. Aralık ayı itibariyle Ar-Ge merkezi niteliğine kavuştuk. Merkezde de yaklaşık 30 kişi çalışıyor. Grubun ilk ve tek Ar-Ge merkezi Türkiye’de. Dolayısıyla diğer ülkelerdeki Ar-Ge nitelikli fikirleri Türkiye’de hayata geçiriyoruz. Türkiye’nin Ar-Ge konusunda farklı avantajları var. Teşvik noktasında gayet cezbedici bir ülke Türkiye. Bununla birlikte iyi mühendisi daha az maliyetle Türkiye’de bulmak mümkün.
Sürekli yeni yazılımlar üretiyorsunuz. Peki Ar-Ge merkezindeki geliştirmeler hangi alanda gerçekleşecek?
Ar-Ge merkezi bünyesinde yeni inisiyatiflere şahit olacaksınız. Bunlardan biri Blochchain mesela. Blockchain alanında bazı bankaların çalışması olduğunu duyuyoruz. Biz de bu noktada hem bankalar hem de üniversitelerle işbirliği halinde geliştirmeler yapacağız. Ar-Ge merkezi olmanın da getirdiği kaldıraç işlevini de kullanarak yapay zeka, Blockchain, sanal gerçeklik, IoT gibi alanlarda söz sahibi olmak istiyoruz.
Bu kapsamda hedefiniz büyük ölçekli şirketler diyebilir miyiz?
Bunu tanımlamak gerekse, alanlarındaki en büyük 10 şirket diyebiliriz. Başka şirketlere gidince yeterince anlayamıyorlar. BT ile iş biriminin eşgüdümlü olmasına çok önem vermiyorlar.
– Sektör bağımsız yazılımlar geliştiren bir yapıya sahipsiniz denilebilir mi?
Sektörlerinde kendi için bir olgunluk seviyesi oluyor. Türkiye’deki en olgun sektör finans. Olabildiğince aynı dili kullandığımız sektörleri ve firmaları tercih ediyoruz.
– Türkiye’de dijital dönüşüm süreçlerini sektörlere göre nasıl değerlendiriyorsunuz?
Finans, müşteri deneyimi gibi alanlardaki deneyimi ile daha girişken diyebiliriz. Belki telekom sektörü de bu kapsama dahil edilebilir.
– Almanya deyince akla finanstan öte üretim, sanayi gibi kavramlar gelir. Almanya’daki tecrübenin Türkiye’ye taşınması noktasında avantajlar, dezavantajlar nelerdir?
Adesso’nun en büyük gelir kaynağı finans sektörü. Bununla birlikte otomotiv alanındaki dev firmalarla da büyük ölçekli projeler yürütüyoruz. Oradaki şirketlerin olgunları yüksek. Onlar için uzun vadeli planlar ve sürdürülebilirlik çok önemli. Türkiye’de ise gündeme göre hızlı kararların alındığı bir durum var. Aslında bu durum bize çeviklik de kazandırıyor. Almanya’daki sistematiklik ile Türkiye’deki çevikliği biraraya getiriyoruz. Böylece “Dizginlenmiş çeviklik” ortaya çıkıyor.
Kamuya bakış açısınız nedir?
Kamu noktasında henüz bir atağımız olmadı ama planlarımız dahilinde. Bazı kamu kurumlarının da tedarikçisi olma yolunda ilerliyoruz.
Peki iş ortaklığı yapınız nasıl?
Adesso bağımsız olmaktan yana. Biz açık kaynaktan yanayız. Ancak firmalar bize gelmeden önce teknoloji seçimlerini yaptıysa o zaman ona uyum sağlıyoruz. Dolayısıyla bilinen tüm firmalarla iş ortaklığımız var.
– Tedarikçi kullanıyor musunuz? Yani yazılımevleri ile ortak çalışıyor musunuz?
Tabii bu konuda bazı işbirliklerimiz var. Yazılımevlerini önce Adesso’nun yapısı hakkında bilgilendiriyoruz. Kaliteyi nasıl takip ettiğimizi, kod kalitesini nasıl takip ettiğimizi anlatıyoruz. Bizim sistemlerimizle onlar da yazılım geliştiriyorlar.