Adım adım REkonomi!
Bilişim alanındaki Türkiye’nin en büyük etkinliği olan Bilişim Zirvesi, “Yıkıcı ve Yenilikçi Dijital Ekonomi” ana temasıyla 7-8 Kasım tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi.
“REkonomi BAŞLIYOR!” mottosuyla iki gün boyunca devam eden etkinlikte dijital ekonomi masaya yatırıldı. Dijital dünyanın tüm paydaşlarını 17 yıldır bir araya getiren Bilişim Zirvesi – ICT Summit etkinliğinde ulusal ve uluslararası arenadan 200’ü aşkın konuşmacı ve panelist, dijital ekonominin bugünü ve geleceğini mercek altına aldı. Etkinlik kapsamında yer alan farklı salonlarlardaki oturumlara ise toplam 4217 kişi katıldı
Dijital teknolojilerin ekonomiyi ve sosyokültürel yapıyı derinden etkilediği bir çağda yaşadığımızı kaydeden BTHABER Şirketler Grubu Başkanı Murat Göçe, Bilişim Zirvesi’17 açılış konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bu dönüm noktası sadece ekonomik düzeni değiştirmekle kalmıyor; toplumunun iş yapma biçimlerini, insan ilişkilerini değiştirip, yerine kendi düzenini, kendi ilişki biçimlerini ve kendi dünya görüşünü yerleştiriyor. Yani ya dijital ekonominin bir parçası olacaksınız ya da dinozorlaşacaksınız!”
Türkiye'nin uluslararası rekabet yolunda da tek çıkış noktasının yüksek teknoloji temelli üretimden geçtiğini hatırlatan Göçe, “Dijitalleşme ile Endüstri 4.0 dalgasının ardından atılan, dijital ekonominin yıkıcı ve yenilikçi temelleri; REkonomi ile ayaklarımızın önüne seriliyor. Sözcük ve söylemde bir yeniliğe daha adım attığımız, hafızamıza bir yenisini kattığımız bu paylaşımda yani ‘REkonomi’ kelimesinde pek çok yaklaşımı kucaklıyoruz ” dedi.
Bilişim Zirvesi’nin ikinci günü, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Galip Zerey ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan’ın da katıldığı kamu özel açılış oturumuyla başladı.
“17 tane Bilişim Zirvesi’nin belki 14-15 tanesine katıldım. Hatta daha öncesini de biliyorum. Zirvenin çok önemli bir etkinlik olduğunu düşünüyorum ve emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum” diyen Galip Zerey şunları söyledi: “2020 yılında muhtemelen ticari olarak kullanılması beklenen 5G teknolojisinde Türkiye'nin öncü olması ve mümkün olduğu oranda yerli ve milli ürün kullanılması yönünde de ön çalışmamız devam ediyor. Burada sektörle, üniversitelerle, yöneticilerle, işletmecilerle beraber çalışıyoruz ve bu da çok önem verdiğimiz bir konudur.”
BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan da konuşmasında şunları kaydetti: “Dijital bir devrim yaşıyoruz, yıkıcı ve yenilikçi dijital ekonomi, REkonomi başlıyor diye belirlenmiş olması, sayısal ekonominin birçok gelişim ve değişimi bir arada barındırdığına işaret ediyor. Sektörümüzdeki gelişmeler aslında bir taraftan mevcut iş modellerini, iş kollarını, yenilikçiliğe ayak uydurmayan firmaları kaldırırken, bir yandan da yeni iş modelleri ve iş kolları ortaya çıkmakta, yeni fırsatlar sunmakta. Bu gelişmeler çalışanları ve işverenleriyle bütün özel sektörünü olduğu gibi kamu idarelerini de çok yakından ilgilendiriyor ve bütün paydaşların bu gelişimi yakalamalarını zorunlu kılıyor. İki farklı yaklaşım sergileyebiliriz burada, birincisi teknolojik gelişmelerin işimizi nasıl etkileyeceği, ikinci olarak da gelecekte yaptığımız işin kalıp kalmayacağı veya işimizi teknolojik gelişmelere nasıl adapte edeceğimiz hususlarını değerlendirmek gerekir. Yani hangi teknolojik gelişmeleri nasıl kullanabiliriz, hatta gelişim için ne tür teknolojik altyapılara ihtiyacımız var, ne tarz teknolojileri kullanmalıyız sorularını sormamız lazım. Birinci yaklaşım, geleceği takip etmemizi, ikinci yaklaşım ise geleceği yakalamamızı hatta öngörmemizi sağlayacak. Bugün burada yapılacak olan bütün konuşmalar ve değerlendirmelerde bu iki yaklaşım belirleyici olacak.
Bu arada, bizim iki önemli hedefimiz var. Ülkemizde üretilen verinin yurtdışına çıkarılmamasını sağlamak ve ülkemizi bölgesel bir veri merkezi haline getirmek için cazip koşulları oluşturabilmek. Bilişim Zirvesi’nin açıklama metninde dijital teknolojilerle ilgili şu cümle gözüme çarptı. ‘İş yapma biçimlerini, insan ilişkilerini değiştirip, yerine kendi düzenini, kendi ilişki biçimlerini ve kendi dünya görüşünü yerleştiriyor, dijital dünya.’ Son derece doğru bir tespit, doğru ve acı. Biz esasında tam olarak böyle bir cümleyi olduğu gibi iş akışları açısından kabullenmeyecek insanların kurduğu medeniyetin evlatlarıyız. Dijital teknolojilerin geliştirme süreçleri içerisinde yer almadığımız takdirde, hala var olan birçok kültürel ve sosyal değerimizi de yitireceğiz. Evet, bize yerli milli üretim lazım ancak sadece savunma maksatlı değil, unutmayalım ki niteliklerimizi kaybetmeden biz bu iş yapma biçimimizi kendimize has niteliklerimizi kaybetmeden yapacağız.”
Dijital ekonominin yol haritası
İnternet ve mobil teknolojilerin fitilini ateşlediği dijital dönüşümün bir adım ötesinde dijital ekonomi var. IoT, endüstri 4.0, M2M, yapay zekâ, artırılmış sanal gerçeklik, analitik, bulut gibi yeni teknolojiler sayesinde bağlantılı ve akıllı dijital ekonominin temelleri atılıyor.
Bilişim Zirvesi'17 “Yıkıcı ve Yenilikçi Dijital Ekonomi – REkonomi Başlıyor!” ana temasıyla bireyler, şirketler ve ülkeler için kaçınılmaz hale gelen dijital ve akıllı yepyeni bir ekonomi modelini tüm dinamikleriyle tasarlayıp, kurgulayıp kamuoyunun gündemine getiriyor. Dijital ekonominin temellerini oluşturan fikirler, tasarımlar, modeller, deneyimler, hedefler ve hayaller iki gün boyunca Bilişim Zirvesi'17'de sahne aldı.
Bilişim dünyası, Lösemili çocuklara destek oldu
Bilişim Zirvesi'17, bu yıl LÖSEV’in kuruluş yıldönümü ve “Lösemili Çocuklar Haftası” tarihleriyle aynı dönemde gerçekleşti. Bu kapsamda LÖSEV ve Japon Kültür ve Enformasyon Merkezi ile iş birliği gerçekleştiren Bilişim Zirvesi, etkinlik boyunca “Origami ile Turna Kuşu” projesine OCTOPOD sponsorluğunda imza attı.
Bilişim Zirvesi’17 kapsamında gerçekleştirilen oturumlar ve sonuçlar ile ilgili ayrıntılı içeriklere 27 Kasım tarihinde yayınlanacak olan BThaber’in 1148. Sayısındaki “REkonomi Başlıyor!” başlıklı dosyamızda bulabilirsiniz.