AFAD, yazılımlarını PARDUS’a uygun olarak yeniliyor
Bilişim çalışmalarını, ‘Afet Yönetiminde Teknolojik Dönüşüm’ temasıyla hayata geçiren AFAD, e-posta sisteminden sonra şimdi de İnsan Kaynakları Yönetim Sistemi’ni (İKYS) ‘Milli İşletim Sistemi PARDUS’a uygun olarak yeniden geliştirdi.
Ülkemizin milli işletim sistemi PARDUS’u kullanmaya hazırlanan AFAD, yazılımlarını PARDUS altyapısına uygun olarak yeniliyor. Açık kaynak kodlu ve lisans maliyetsiz olarak yenilenen sistemin kullanıcı eğitimi, 81 AFAD İl Müdürlüğü’nden gelen personele Ankara’da verildi. Eğitim programının açılışını yapan AFAD Başkan Yardımcısı İsmail Palakoğlu, yeni İKYS ile ‘kurumsal kapasite yönetimini’ tek bir platform üzerinden gerçekleştirmeyi amaçladıklarını kaydetti. Konuşmasında, yeni sistemin mevcut yazılımdaki özlük, terfi, kadro ve sicil gibi tüm modülleri içerdiğine değinen Palakoğlu şunları vurguladı: “Personel devam kontrol sistemi, yemekhane sistemi gibi kurum kapasite yönetimi için gerekli tüm modüller yine bu platform üzerinde geliştirilecek. Sistem, ‘Uluslararası Yardım Takip Sistemi’nin yanı sıra kadrolu, geçici ve işçi statüsündeki personelin elektronik imzalı izin yönetim modülünü çalıştıracak. İşçi bordro sistemini de ileriki fazlarda içerecek olan İKYS, yeni teknolojilere uyumlu, tüm tarayıcılarda sorunsuz çalışan, entegrasyon ve raporlama kabiliyeti yüksek bir sistem olarak tasarlandı.”
AFAD İKYS kullanıma açıldı
AFAD Başkanlık ve 81 AFAD İl Müdürlüğü’nün 2015 yılından beri kullandığı yazılımın yerini alacak olan AFAD İnsan Kaynakları Yönetim Sistemi; 1 Temmuz 2019 itibarıyla kullanıma açıldı. Personel ve Destek Hizmetleri Dairesi ile Bilgi Sistemleri ve Haberleşme Dairesi iş birliğinde geliştirilen sisteme; ileriki fazlarında, e-imza ve mobil imza desteğiyle izin modülü de eklenecek. AFAD’ın kurumsal süreç yönetimi dahilindeki işleri ve uygulamalarının, program doğrultusunda PARDUS platformuna aktarılması planlanıyor.
PARDUS; Türkiye’de TÜBİTAK tarafından geliştirilen Debian GNU/Linux temelli açık kaynak kodlu bilgisayar işletim sistemidir. İnternet üzerinden ücretsiz olarak indirilebiliyor ve kolay kurulabiliyor. İlk sürümü 2005 yılında yayınlanan PARDUS’un 17.5 sürümü en güncel halidir. Adını; ‘Anadolu Parsı’nın bilimsel literatürdeki adı ‘Panthera pardus tulliana’dan alan milli işletim sistemi, siber güvenlik ve kimlik yönetimini içeren açık kaynak kodlu alt projeleri de barındırıyor. PARDUS, giderek ülkemizdeki açık kaynak/özgür yazılım ekosisteminin geliştirilmesi çabalarını kapsayan bir şemsiye program halini almakta.