Ağ altyapısının yönetimi Micro Focus çözümleri ile sağlanıyor
Micro Focus Türkiye ve Yunanistan Genel Müdürü Deniz Kırca
Micro Focus, Eylül 2017 tarihinde HPE Software iş birimi ile birleşme sürecini tamamlayarak, en büyük yazılım şirketleri arasındaki yerini aldı. Stratejisinin temelinde müşteri odaklı bir yaklaşım bulunduran Micro Focus, DevOps, müşterilerine kilit alanlarda birinci sınıf, kurumsal ölçekli çözümler sunarak, onların en karmaşık teknoloji sorunlarını çözmelerine yardımcı oluyor. Micro Focus, İstanbul Yeni Havalimanı’nın Veri Merkezi Otomasyonu, Hibrit Bulut Yönetimi, Operasyon Köprüsü Analizi, Ağ Operasyon Yönetimi, Servis Yönetimi gibi projelerindeki teknoloji iş ortağı oldu. Micro Focus Türkiye ve Yunanistan Genel Müdürü Deniz Kırca, proje kapsamında yaptıkları çalışmalar konusunda şu bilgileri verdi:
“Havalimanı BT altyapısında yeni kurulan veri merkezinin Private Cloud ortamı olarak ilk günden tasarlanması, havayolu şirketlerine XaaS hizmet sağlayıcısı olarak hizmet vermesi, veri merkezi içerisindeki otomasyon işlemlerinin veri merkezinin farklı katmanlarında gerçekleştirilmesi amacıyla bu projeye başlandı. Havalimanı inşaatı devam ederken, paralelde BT altyapı çalışmaları da hızla başlatılarak hayata geçirildi.
IoT platformuna da uygun çözümler
Bilindiği üzere havalimanı içerisinde biletleme sistemlerinden, bagaj sistemlerine kadar birçok farklı çözüm kullanılmakta. Bunların yanı sıra IoT platformuna uygun olarak hazırlanan çözümle, havalimanı 7/24 izleniyor. Bu aslında Havalimanı Servis Yönetimi ile mümkün oluyor. Veri merkezinin, birçok farklı IoT cihazlarının 7/24 izlenmesi, IT ve Non-IT süreçlerin takip edilmesi, tüm ortamın analitik yapıda çalıştırılıp problemlerin yapay zeka algoritmaları kullanılarak sorunların oluşmadan tahminlenmesi gibi süreçler Micro Focus’un uçtan uca izleme ve servis yönetim uygulamaları ile mümkün hale geldi. Veri merkezi operasyonlarının AIOps seviyesinde yapay zeka ve makine öğrenme metodları kullanan seviyede tasarlanması maliyetleri azaltacak bir çözüm sunuyor. Bütünleşik büyük veri platformu üzerinde çalışan Predictive Analysis özelliği ile de önümüzdeki süreçlerde oluşabilecek kapasite ve performans konuları öncesinden belirlenebiliyor.”
Deniz Kırca’nın verdiği bilgilere göre, proje kapsamında kullanılan Micro Focus ürün ve çözümleri şu avantajları sağlıyor:
- Datacenter Automation (Veri Merkezi Otomasyonu)
Veri Merkezi Otomasyonu ile havalimanına ait BT uygulamalarını, tüm uygulama altyapısı yığını boyunca çoklu satıcı fiziksel ve sanal sunucuları, veritabanlarını, ara katman yazılımlarını kurumsal kullanıma hazır ölçekte destekleyen uyumluluk, yamalama ve provizyon için otomatik hale getirdi. Böylece kapsamlı yasal uyumluluk süreçleri de dahil olmak üzere harici süreçler otomatikleşti ve tekrarlanan görevler ortadan kaldırılarak maliyet düştü.
- Hybrid Cloud Management (Hibrit Bulut Yönetimi)
Hibrit Bulut Yönetimi ile hibrit ve çoklu bulut XaaS ortamlarını yönetmek, uçtan uca BT işlem süreçlerini düzenlemek, BT hizmeti sunumunu iyileştirmek için kurumsal Merkezi BT ve Yönetilen Hizmet Sağlayıcıları (MSP) sağlar. Komple çoklu bulut ve XaaS yönetim çözümü, hibrit BT sunumu ve çevikliğini hızlandırır ve iş sürelerini DevOps hızlarına göre pazarlar.
- Universal Configuration Management Database (UCMDB – Evrensel Yapılandırma Yönetimi Veritabanı)
Evrensel Yapılandırma Yönetimi Veritabanı çözümü ile birlikte havalimanında hibrit BT ortamındaki sorunları, değişiklikleri, olayları ve varlıkları, envanter ve altyapı bağımlılıklarını gerçek zamanlı görünüm ile güvenli bir şekilde yönetimini sağlandı.
- Operations Bridge Analytics (Operasyon Köprüsü Analizi)
Gereksiz veriyi otomatik olarak azaltır, sorunları proaktif olarak algılar, hızlı bir şekilde iyileştirme yapar ve takım siloları arasındaki işbirliğini geliştirir. Uçtan Uca Servis Yönetimi bakış açısıyla kullanıcıların kullandığı tüm servisleri izler. Sorunlar oluştuğu anda otomatik aksiyonlar alır ve manuel operasyon adımlarını azaltır. Sadece izleme ve raporlama ile kalmaz, makine öğrenimi altyapısına uygun veri modelleme ile öngörülebilir analizler yapar. Böylece servis ve sistemlerin Up&Running olmasını sağlar.
- Network Operations Management (Ağ Operasyonları Yönetimi)
Ağ Operasyonları Yönetimi (NOM), proaktif izleme, otomatik kök neden analizi, fiziksel, sanal, kablosuz ve yazılım tanımlı ağın provizyon ve sürekli uyumluluğuna sahip gerçek zamanlı keşfedilmiş çok katmanlı bir ağ topolojisine odaklanan yüksek düzeyde ölçeklenebilir bir ağ yönetim çözümü sunar.
- Service Manager (Servis Yönetimi)
Mikro Odak Servis Yönetimi Otomasyonu, self servis için modern bir kullanıcı deneyimi sağlar, makine öğrenimi ve analitik ile BT ve Kurumsal Servis Yönetimi’ni otomatikleştirir ve müşterilere fiziksel, sanal ve bulut dağıtımları arasında seçim sunar. Birden fazla ITOM paketine sahip müşteriler, tek bir ITOM platformundan ve UCMDB, Discovery, OO, ChatOps ve SSO dahil olmak üzere süitlerin yanı sıra paylaşılan hizmetler arasında sorunsuz entegrasyondan yararlanabilirler. Kodsuz konfigürasyonlar ve modern, konteyner tabanlı platform, kolay güncelleme ve düşük TCO sağlar.
Havaalanında ITIL süreçlerine uygun şekilde servis yapısını modeller. Talep yönetimi / değişiklik yönetimi/ release yönetimi sağlar. Aynı zamanda havalimanındaki tüm sistemlerin yönetimi için altyapı oluşturur.
Üretici bağımsız heterojen bir yönetim ortamı sağlandı
Hibrit Bulut Yönetimi ve Veri Merkezi Otomasyonu bileşenleri ile üretici bağımsız heterojen bir yönetim ortamı sağlandı. Havalimanının içinde yer alan havayolu şirketlerine XaaS platformu olarak hizmet verebilmesi, self servis portallerden otomatik hizmet sağlaması mümkün kılındı. Çözüm sayesinde iş yükü azaltılarak, otomasyon sağlandı. Hibrit altyapı yönetimi sayesinde ise maliyetlerin yönetilmesi kolaylaştırıldı.
Operasyonel İzleme Platformu için büyük veri üzerine kurulu yapay zeka algoritmaları kullanan AIOps platformu, Türkiye’deki en büyük ve en yeni Operasyonel Yapay Zeka Platformu oldu. Aynı zamanda uçtan uca servislerin ve networkün izlenmesi sonucunda oluşan kayıtlar, entegre edilen servis yönetimine otomatik atandığından, insan hataları minimize edildi. Bu sayede hizmet seviyelerinin (SLA) kolay hesaplanıp, havalimanının hizmet verdiği havayolu şirketlerine verilecek hizmet kalitesinin maksimize edilmesi hedeflendi.
Büyük veri ve yapay zeka algoritmalarının klasik veri merkezine ek olarak IoT cihazları için çalıştırılması kapsamında Türkiye’deki en büyük projelerden birisinin gerçekleştiğini kaydeden Deniz Kırca, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Türkiye için bir övgü kaynağı olan İstanbul Yeni Havalimanı, Micro Focus’un global referanslarından birisi oldu. Gelişen teknoloji ve dijitalleşen dünyada bu farkındalığa erişmiş ve bunu iş süreçlerine dahil edebilen bir firma olarak pazarda hep bir adım önde ilerliyoruz. Dünya ölçeğinde oldukça büyük olan bu projenin aslında hem lokal hem de global düzeyde büyük bir farkındalık yaratacağı öngörüsündeyiz. Hem yaptığımız işin kalitesi hem de bu projeyi İGA gibi bir firma ile gerçekleştirmek gerçekten bizler için de çok büyük bir mutluluk sebebi. Umuyoruz ki ilerleyen dönemlerde farklı projeler için de iş birliğinde olmaya devam ederiz.
Gelişen teknoloji ve dijitalleşen dünyada bu farkındalığa erişmiş ve bunu iş süreçlerine dahil edebilen bir firma olarak ise pazarda hep bir adım önde ilerliyoruz. Tabii böylesine büyük ve önemli bir projede uyumlu bir ekiple çalışmak çok önemli. Duosis ile çalışmak bu noktada hem bizim hem de müşterilerimiz için çok kıymetli. Bu işbirliğinin ise artarak daha da değer yaratacak noktalara çıkacağına inancımız tam.”