AĞ MİMARİSİ VE UÇ YAPILAR ÖNEMİNİ ARTIRIYOR
Pandemi ile birlikte çalışma hayatı, eğitim süreçleri, evde boş vakitleri değerlendirmek gibi konularda ‘yeni normaller’ hakim. Bu yeni normaller internet kullanımını değiştirir ve yenilerken, ağ mimarisi yeniden tanımlanıyor, bilişim adımlarını uçlara taşıma eğilimi öne çıkıyor. Yoğun internet trafiğinde iş yürütebilmek de bunu gerektiriyor. Şirketlerin karşı karşıya olduğu temel zorluk, uzaktan çalışma ihtiyacı. Sahadan uzaktan çalışmaya sorunsuz bir geçiş yapmak için yetkin BT personeline ve uygun ağ teknolojisine sahip olmak kadar, ağdaki trafiğin uygun şekilde güvenliğini sağladığından emin olmak gerek.
Ağ mimarisine bakış pandemi ile değişti. Birçok şirket, birok çalışan bu vesileyle VPN ile tanıştı desek abartı olmaz. Zaten bir şirketin düzgün yapılandırılmış bir VPN’i olsa bile, çalışanlarının çoğu, çoğunlukla ofiste oldukları için VPN kullanma ihtiyacı hissedilmiyordu. Ta ki pandemi ile işler eve taşınana kadar… Kurumsal süreklilik ve veri erişimi için VPN bir demirbaş halini alırken, bantgenişliği derdi de beraberinde geldi. Online platformlara yığılan toplantılarla daha da öne çıkan bu soruna karşılık tüm bağlantılarla iletişim için VPN7in tek başına yeteri olmadığını da unutmamak gerek. Misal, muhasebe ağına erişmesi gereken muhasebe departmanının uzaktan çalışması nasıl organize edilir? Gizli finansal belgelerin uygun şekilde güvence altına alınması ve muhasebe yazılımının coğrafi olarak dağınık konumlarda farklı şubelerde etkin bir şekilde kullanılabilmesi nasıl sağlanır? İşte burada ağ teknolojileri devreye giriyor.
SD-WAN ile esnek çözümler
Uç işlem gücünün yazılım tanımlı mmari ile buluşması iletişimde verim ve kesintisizlik anlamını taşıyor. Yazılım tanımlı bağlantı gücü önemli, çünkü geleneksel WAN’lar, genellikle tüm şube ofis trafiğinin ve uzaktaki çalışanların merkezi bir veri merkezine geri yüklenmesini gerektirdiğinden etkili bir icraat da ortaya koyamaz. Daha doğrusu güvenlik özellikleri uygulanabilir, ama verinin git-gel yolculuğu, hem üretkenliği hem de kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyen sıkıntılara, kritik gecikmelere neden olur. İşte bu da ağ topolojisi ve uç bilişimin önmemini ortaya koyuyor. Bu noktada SD-WAN, şirket içi veri merkezlerini, hizmet olarak yazılım (SaaS) ve hizmet olarak genel bulut altyapısı (IaaS) uygulamalarını tam olarak destekleyerek, performanslarını optimize etmeye yardımcı olabiliyor. SD-WAN, fiziksel konumlarından bağımsız olarak, her kullanıcı ve cihaz için uygun güvenliği sağlamaya da olanak tanır. Veri rotasından ayrılmış bir kontrol düzlemi, yöneticilerin farklı iş yükleri, konumlar, cihazlar ve şubeler genelinde güvenlik politikalarını otomatik olarak uygulamasını mümkün kılar. Bu güvenlik politikaları da diğer faktörlerin yanı sıra ait oldukları çalışma grubuna veya iş birimine göre yeni kullanıcılara da otomatik olarak uygulanır. Bu yönüyle pandemi, organizasyonel modelini değiştirmeye karar vermiş olan birçok organizasyonun dijital dönüşümünü kesinlikle hızlandıracak. SD-WAN, aralarında bağlantı ve güvenliği sağlamak için kullanışlı bir çözüm sunuyor.
Buluta yönelim artacak
Şu bir gerçek ki, pandemi ile evlere taşınan işler, bulut ilgisini geliştirdi. Çünkü genel bulutlar uzaktan çalışmaya daha hızlı geçişe izin verdi ve uzak bir işyerinin daha verimli bir şekilde düzenlenmesine yardımcı oldu. Sonuçta bulutun benimsenmesi yalnızca bir maliyet optimizasyonu veya ölçeklenebilirlik sorununa çözüm arayışı değil, iş sürekliliğinin de temeli. Hatta bu nedenle bicok araşırmada da görüldüğü gibi, 2021’de giderek daha fazla işletmenin şirket içi çözümler yerine bulut çözümlerini kullanması bekleniyor.
Uç işlem yetkinliği, pandemi döneminde hızını artıran siber saldırılar karşısında önemli bir kalkan görevi üstleniyor. Bu kalkana güç katan ise SASE (Secure Access Service Edge) ve bu network mimarisi VPN ve SD-WAN yetkinlikliklerini bulutla uyumlu güvenlik yetkinlikleri ile buluşturuyor. Sonuçta bir şirketin, farklı konumlardan çalışan ve farklı cihazlar ve ağlar kullanan dağıtılmış işgücü için kurumsal varlıklara güvenli erişim sağlaması gerekir. IoT cihazları da dahil olmak üzere her ağ ucu, tehdit korumaları veya merkezi bir kontrol panelinden kontrol edilen güvenlik duvarları dahil aynı güvenlik özelliklerini kullanır. Ek olarak, kullanıcılar, bir şey değişirse otomatik olarak ayarlanabilen ilkelere dayalı izinler verilen çalışma gruplarına atanabilir.
Dönüşüm hızı katlanacak
Artan veri akışı ve uygulama performansını sağlama ihtiyacı, geleneksel, merkezi bir altyapı için zorlu olacaktır. Veri işlemenin bulut veya merkezi bir veri merkezi yerine kaynağa olabildiğince yakın gerçekleştirildiği uç bilişim çözümlerine yönelik talebin artmasını bekleyebiliriz. Sonuçta yetkin ağ çözümlerinin artan önemi, sektörde saın alma ve birlemelerin de itici gücü oluyor. Yüksek hızlı bağlantı ve daha düşük gecikme süresi sayesinde, IoT ağları ve otonom araçların uygulanması güç kazanıyor. Bu da 5G gibi yüksek performanslı bağlantı çözümleri sağlamaya daha fazla odaklanılacağını gösteriyor. Şirketlerin, giderek daha fazla çevrimiçi bağlantısı olan bir dünya için etkili ağ çözümleri sağlamak için yenilikleri kovalaması, işbirliği fırsatlarını değerlendirmesi bu yönüyle son derece yerinde adımlar. Ağ teknolojileri, dünyanın koronavirüse karşı mücadelesinde ve dünyanın her yerindeki şirketlerin dijital dönüşümünde önemli bir role sahip. Ofis dışındaki çalışanlarla güvenli erişim ve iletişim sağlamaktan, artan internet trafiğiyle başa çıkabilmek adına 2021 ağ ve uç nokta yetkinliklerinde önemli dönüşümlere sahne olacak.
Pandemi doping etkisi yaptı
Bulut: Bulutun iş tasarrufu potansiyeli, özellikle ağ maliyetlerinde azalışı ve erişilebilirliği etkileri öne çıkı. Bu nedenle bulut tabanlı dijital dönüşümlerde yükselişin devamı ortak beklenti.
WiFi 6: Hızı beraberinde getiren WiFi 6, evden iş süreçlerine katılımda ağ bağlantısına güç katar. İş yükünü sırtlamak için WiFi 6’ya hazır yönlendirici gibi cihazların az sayıda olması sorununun ise yeni ürülerle çözülmesi bekleniyor.
5G: 5G ağları, yüksek hızı, düşük gecikme süresi ve bağlanabilirliği ile ağ performansı güçlendirir. Genel beklenti, 5G uyumlu cihazların pazardaki çeşitliliğini artıracağı yönünde.
Güvenlik: Kurumsal iş sürekliliği için hemen hemen her şirketin demirbaşı halini alan VPN erişimlerini desteklemek için kullanabilecekleri kapsamlı güvenlik duvarı çözümleri de arttı. Bu da uçlardaki iletişim ve bunun güvenliği konusunda farklı bir dönemin kapılarını açtı.
Uçlar yeniden tanımlanacak
Forrester araştırması, uç bilişimin 2021 yılında üç ana başlıkta gelişimine dair beklentilerini paylaştı.
- Uç bilişimin kullanıcıya yakın konumlardırılması önemlibir gereklilik. Oysa bulut servis sağlayıcılar, hizmet alan şirketyerin uzağında. Bu nedenle birçok küçük, lokal veri merkezlerini içeren Pazar yerleri uç bilişim mimarisine geçişi de kolaylaştıracak.
- Özel 5G ağları da şirketlerin uçlara ilerlemesini destekleyecek. 5G ağlarının küresel bazda yaygın kullanımı için daha vakit var ama şirketler kendi özel 5G alarını inşa edebilir, çalışanlarının işin kolaylaştırmaktan tüm süreçlerin yönetimine uzanan avantajlara erişebilir.
- Uç hizmetlerin artışı, bulut servis sağlayıcıların da sıralamada yerini belirleyecek. Çünkü Forrester araştırmasında da dikkat çekildiği gibi, pandemi yüzünden birçok şirket kendi depolama ihtiyaçlarını karşılamak ve saha operasyonlarını desteklemek için bulut sağlayıcı yapısına dönüştü. Bu yönüyle 2021 yılında bu gibi uç bilişim hizmetleri de geleneksel buut servis sağlayıcılarla rekabete girişecek.
5G, BÜYÜMEYİ HIZLANDIRACAK
Bulut altyapılarına ve merkezileşmeye hızlı bir geçişin yaşandığı son 10 yıllık döneme bakarsak; dijitalleşmenin hızlanması, gerçek zamanlı veya gerçek zamana yakın veri akışı ve karar vermeyi gerektiren uygulamaların yaygınlaşmasıyla birlikte bilgi işlem gücünün de uç noktalarda arttığına şahit oluyoruz. Premier DC ve Sadece Hosting Yönetim Kurulu Danışmanı Sadi Abalı, bu tespitini, “Günümüzde; SD-WAN teknolojileri hem güvenlik hem de performans yönetimi açısından veri merkezlerinin ve bulut hizmet sağlayıcılarının gündemlerine almaları gereken yeni nesil teknolojilerin başında geliyor” sözleri ile değerlendirdi. Sadi Abalı’ya göre, veri merkezleri, uç noktaların güvenliği ve performans yönetimi için SD-WAN teknolojilerini çok iyi anlamak ve uygulamak zorunda. “Yıllık bazda yüzde 40 gibi müthiş bir hızla büyüyen bir pazara sahip olan SD-WAN teknolojilerinin hizmet olarak sunulmasında veri merkezleri, bulut hizmet sağlayıcıları, telekomünikasyon operatörleri ve teknoloji üreticilerinin daha sıkı bir işbirliği içinde olmaları gerek” vurgusunu yapan Sadi Abalı, ekledi: “Sayıca hızla yaygınlaşan ve bazı alanlarda ciddi bir hesaplama gücüne de sahip uç noktaların, 5G hizmetlerinin yaygınlaşmasıyla birlikte bugünkünden çok daha hızlı bir şekilde büyüme göstereceğini, sınır bilişimle birlikte uç nokta bilişiminin de işletmelerin ve bireylerin hayatlarının vazgeçilmez bir parçası olacağını düşünüyorum.”
Uç noktalardan gelen bilgilerin yetki kontrolü ve yerine göre de şifrelenme işleminin, WAN altyapısında bu veriler çok fazla mesafe kat etmeden yapılması gibi bir zorunluluk bulunuyor. Bu detaya dikkat çeken Sadi Abalı, uygulamaların kritikliğine göre trafiğin önceliklendirilmesi ve farklı altyapıların kullanılabilmesinin SD-WAN teknolojilerinin sağladığı politikalarla gerçekleştirilebildiğini söyledi. Bu yönüyle SD WAN teknolojileri; esnekliği ve kolay yönetilebilirliği sayesinde işletmelerin ve veri merkezi hizmet sağlayıcılarının imdadına yetişen bir teknoloji olacak. “Premier DC Veri Merkezi ve Sadece Hosting olarak bu konuda operatörlerle ve teknoloji üreticileriyle görüşmeler yapıyoruz ve bu alanı XaaS stratejimizin bir parçası olarak görüyoruz” bilgisini veren Sadi Abalı, 2021 yılı stratejilerini ise şöyle paylaştı:
“Geniş bant kapasiteleri; veri iletim hızlarının artması ve gecikmelerin sıfıra yakınsamasına rağmen network kaynaklarının artan uygulamaları ve artan uç nokta sayıları sebebiyle kıt kaynaklar olarak değerlendirilmeye devam edecek. Uç noktalar dahil performans ve güvenlik yönetimini bütünsel ve öngörülü bir şekilde olarak sağlayan altyapılara yönelim artacak.”