Ağ tarafsızlığı 2-0 önde
ABD’de telekom şirketlerinin “internette parayı ödeyen hızlı dolaşsın” önerisine hukuk yine Hayır dedi. Ağ tarafsızlığının gerekli olduğuna karar veren alt mahkemenin kararını temyize götüren Verizon, Comcast, AT&T ve müttefikleri yine kaybettiler. Yenilen pehlivan güreşe doymazmış, şimdi de Anayasa Mahkemesi’ne (Supreme Court) götürecekler.
En azından şimdilik, ağ tarafsızlığ korunmuş oldu. Mahkeme kararında diyor ki: “İnternet yaşamsal önemde bir iletişim kanalıdır. İnternet, telefon sistemine benzemektedir. Ama kullanımı sadece eposta ile sınırlı değildir. İnternet sağlayıcı şirketler, tüketiciye Gmail gibi, Netflix, Amazon, Uber gibi hizmetleri de bu kanalla sunuyor. İnternete yüklenen içerik son 20 yılda hayatımızın bütün alanlarını kaplamıştır. Ülkenin başkanını nasıl seçeceğimizden, kariyer planlamamıza, aşık olmaktan taksi çağırmaya, film izlemeye kadar…”
Temyiz kararı, ABD’de sivil toplum örgütlerini elbette memnun etti. Ama Ulusal Kablo ve Telekom Birliği (NCTA), “Bu konuda son söz söylenmedi” diyerek, Anayasa Mahkemesi’ne gideceklerini ima etti.
ABD Başkan adaylığı için yarışan Clinton ve Trump, bu konuda taban tabana zıt fikirlere sahip. Clinton, ağ tarafsızlığını savunarak, ABD’de internetin daha yaygın ve daha geniş bantla kullanılmasını sağlayacak alt yapı yatırımlarına 275 milyar Dolar ayırmaktan söz etti. Ama Amerikan İnşaat Mühendisleri Derneği (ASCE) bu iş için 3.6 trilyon gerekeceğini hesaplıyor.
Trump ise, ağ tarafsızlığına inanmadığını söylüyor. Çünkü bu durumda “karşıt görüşler kamuoyuna iletilemezmiş.” Oysa, ağ tarafsızlığı içerikle ilgili değil, sadece ağı tıpkı karayolu gibi, herkese eşit koşullarda kullandırmakla ilgili.