Ağ teknolojileri KOBİ’ler için fırsat
KOBİ’lerin uzun bir süre geleneksel yöntemlerle çalıştığını ifade eden Neteks Genel Müdürü Erhan Doğan’a göre, KOBİ’lere yönelik standart ihtiyaçlar dışında sektörel analiz yaparak özel katma değerli ürünler ve hizmetlerin sunulmaya başlamasıyla birlikte KOBİ’lerin ağ teknolojilerini kullanma oranı artacak.
KOBİ’lerin, gerek veri gerekse ses iletişiminde, alternatif operatörlere, farklılaşan servislere ve tarifelere büyük bir hızla uyum sağladığını ifade eden KoçSistem İletişim Ağı ve Çağrı Merkezi Çözüm ve Hizmetleri Satış Grup Yöneticisi Zerrin İnce ise “Bunları çok yakından izlemeyi ve kendilerine en uygun hizmeti seçmeyi tercih ettiler. Hatta bunu aylık izleyip, en uygun tarife ve hizmet için aylık olarak operatör değişikliğine dahi gidenler var. KOBİ’lerin bu konudaki kullanımını artırmak için toptan, anahtar teslim, günlük hayattaki işleri kolaylaştıran ve verimliliği artıran çözümler sunulmaya başlandı ve KOBİ’ler bu çözümler aracılığı ile yeni nesil ağ teknolojilerine daha hızlı uyum sağlayabilir hale geldiler” dedi. Türkiye’deki şirketlerin yüzde 90’ını KOBİ’lerin oluşturduğunu hatırlatan AirTies Gateway Ürün Grubu Genel Müdür Yardımcısı Müjdat Pakkan ise günümüz rekabet koşullarının en küçük şirketleri bile teknolojinin sağladığı avantajları kullanmaya zorladığını kaydetti. Pakkan, şu şekilde devam etti: “İnternet artık iş hayatının vazgeçilmez bir parçası oldu. İnternete sahip olmak ise verimliliği sağlayabilmek için tek başına yeterli değil. İyi bir ağ altyapısı ile yönetilmesi, bilgi güvenliğinin sağlanması çok önemli. KOBİ’ler bu gerekliliğin farkında. Ancak çok fazla teknik bilgiye dayanan, karmaşık işlemler barındıran ürünlerden uzak durmaya çalışıyorlar. Bu nedenle bu alandaki ürün ve hizmetlerin sade ve anlaşılır olması KOBİ’lerin bu yöndeki ilgisini olumlu etkileyecektir.”
BT bağımlılığı arttıkça farkındalık artıyor
Şirketlerin günlük işleyişlerinde her geçen gün BT konusuna bağımlılıklarının artması, ister istemez büyük – küçük ayırt etmeksizin tüm şirketlerin bu konudaki farkındalıklarını artırdığını söyleyen HCS Kablolalama Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Ufuk Yılmaz, “Tüm sektörlerde, rekabetin her geçen gün arttığı dikkate alındığında, müşterilerine sunduğu ürün/hizmeti en katma değerli şekilde sunabilen şirketler bir adım öne çıkabilmektedirler. Yeni ağ teknolojileri, bu anlamda özellikle KOBİ’lerin farklılık yaratarak müşteri tercihlerini kendi lehlerine çevirmeleri için önemli bir araç olmuştur” dedi.
“Birkaç yıl önce KOBİ’lerin farkındalığının düşük olduğunu söyleyebilirdim” diyen TurkNet Data Hizmetleri Ürün Müdürü Erdem Eriş, “Ama bugüne baktığımızda KOBİ’lerin bu konuda büyük şirketlere kıyasla daha talepkâr olduğunu görüyoruz. Bunda en önemli etken yeni nesil ağ teknolojilerinin sağladığı ciddi maliyet avantajı. KOBİ’ler büyük şirketlerin aksine daha mütevazı yatırım bütçelerine sahip ve maliyet avantajı sunan teknolojileri yakından takip ediyor. TurkNet olarak biz de büyük şirketlerin yanı sıra KOBİ’lerin ihtiyaçlarını da dikkate alarak hizmetlerimizi geliştiriyor ve segmente ediyoruz” şeklinde konuştu.
Mobisis Profesyonel Hizmetler Koordinatörü Mahmut Cenk Ünlü ise KOBİ’lerin büyük şirketlere göre teknolojiye çok daha hızlı uyum sağladıklarını ve büyük yapılara göre bir adım önde olduklarını söylüyor. Birçok KOBİ’nin teknolojiyi yakından takip ettiğini düşünen Ünlü, “Bu tür şirketlerin yönetim kadroları, sunulan teknolojinin şirketlerine faydasını gördüğü anda yatırımı gerçekleştiriyor. Tüm KOBİ’lere tavsiyem bu tür yatırımlarda çok aceleci davranmamaları.Çoğu zaman tüketici sınıfı teknolojilerle kurumsal ihtiyaçlar karşılanmaya çalışılıyor ve yatırım boşa gidiyor. Bunun temel nedeni ise yeterli desteği alamamaları” dedi.