Ağ yapısına bağlanan her cihaz korunmayı hak eder
HP Türkiye Genel Müdürü Filiz Akdede
Siber güvenlik mücadelesinin ön safhasında artık uç nokta cihaz güvenliği var. Kurumsal güvenlik; network ve veri altyapısına odaklanıyor. Ancak, günümüzün tehdit ortamında tüm cihaz seçimleri aynı zamanda şirketin güvenliğini doğrudan etkileyen bir karar almak anlamına geliyor ve HP Türkiye Genel Müdürü Filiz Akdede’nin dikkat çektiği gibi, bilgi güvenliği yöneticileri donanım satın alma kararlarında nadiren yer alıyor. “HP’de kurumsal ürünlerimizi tasarlarken siber dayanıklılığı merkeze alarak, cihaz güvenliği yaklaşımını değiştiriyoruz. Amacımız; müşterilerimizin yalnızca saldırıları önleyerek değil, aynı zamanda tespit de ederek siber saldırıları atlatmalarına, hedefine ulaşan saldırılar karşısında ise hızla toparlanarak normal iş akışlarına geri dönmelerine yardımcı olmak” diyen Akdede, danışmanlık odaklı çalışmalarını şöyle anlattı:
“Güvenlik konusunda farkındalığı artırmak için Anadolu’da uzun yıllardır düzenlediğimiz müşteri toplantılarımızda siber saldırılar ve güvenlik açıklarıyla ilgili bilgi ve danışmanlık veriyoruz. HP’nin globalde başlattığı farkındalık kampanyası da önemli. Siber güvenlikte yeni yöntem ve yaklaşımları tanıyarak, bu alandaki farkındalığı artırmaya yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bu yeni yöntemlerden bir de tehdit avcılığı yöntemi. Tehdit avcılığı yöntemi sayesinde izinsiz erişim gerçekleşmeden önce değil, izinsiz erişim uyarılarından önce proaktif olarak harekete geçerek aksiyon alınıyor. Bu yöntemi uygulamaya başlamadan önce şirketlerin ilk etapta bir danışmanla çalışması ise önem arz ediyor.”
Güvenlik konusunda kurumsal farkındalık artsa da, Akdede’nin belirttiği gibi henüz istenilen düzeyde değil. Bu durum, yazıcılarda daha da göze çarpıyor. Yazıcılar teknolojik gelişmelerin etkisiyle artık tam olarak bilgisayar gibi ve Filiz Akdede’ye göre, hepsinin kendi sabit diskleri, işletim sistemleri ve doğrudan ağ bağlantısı var. Herkes bilgisayarları korumanın gerektiğinin farkındayken, çoğu insan yazıcıların da benzer şekilde güvenliğe ihtiyacı olabileceğini düşünmüyor. Bu gerçek karşısında, “BT liderleri, şirket ağlarının güvenliğini etkili şekilde sağlamak için yazıcılarını bilgisayarlarıyla aynı şekilde ele almaya başlamalı” uyarısını yapan Akdede, bu uyarısını şöyle örnekledi:
“Geçtiğimiz aylarda başlattığımız HP Türkiye Geri Satın Alma Programı’na olan ilgiyi değerlendirdiğimizde, aslında şirketlerin eski bilgisayarlarını yenileri ile değiştirmek için en büyük motivasyonunun güvenlik ihtiyacı olduğunu görüyoruz ve bu ihtiyaca yönelik böyle bir program geliştirdiğimiz için memnuniyet duyuyoruz. Son teknoloji HP bilgisayarlara kavuşan kurumların eski bilgisayarları, servis sağlayıcı firma tarafından yapılan fiziksel kontrol ediliyor ve ardından bu bilgisayarların içindeki bilgiler ücretsiz olarak güvenle silinip güvenlik sertifikaları şirketlere teslim ediliyor. Yapılan ödeme ile şirketler yeni satın alacakları Windows 10 Pro’lu HP bilgisayarlarını fonluyor. Yeni alınan tüm kurumsal bilgisayarlarımız HP’nin geliştirdiği güvenlik özellikleri ile birlikte geliyor. HP’nin siber güvenlik alanındaki bakış açısının siber korumadan siber dayanıklılığa dönüşümü 2018’de tüm iş liderleri için çok önemli bir değişim olacak.”