Ağ yapısındaki verimi tanıdıkça vazgeçmek zor oluyor
KOBİ’lere yönelik ağ çözümleri kurumsal iş verimi ve bilgi yönetiminde önemli faydalar barındırıyor. Maliyet avantajı da cabası. Detaylar, Tesan’ın etkinliğinde ele alındı.
Tesan’ın network (ağ yönetimi) çözümlerinden sorumlu iş ortakları ve bu başlıkta dağıtıcılığı yapılan markaların temsilcileri Fethiye’de Liberty Otel’de düzenlenen etkinlikte buluştu. Tesan Network İş Ortakları Toplantısı 2014’te ilk gün dağıtıcısı olunan markaların ve geliştirilen uygulamaların bilgilerinin paylaşıldığı oturumların ardından, ikinci gün de bu konularda paralel eğitimler iş ortaklarına sunuldu.
Tesan’ın iş ortağı 270 şirketin 400 kişi bu kapsamlı etkinlikte biraraya gelirken, dağıtıcı olunan markaların Türk ve yabancı temsilcileri de etkinliğe katıldı. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Tesan İletişim Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Erdoğan, iş ortakları ile kazan-kazan prensibini temel alan bir çalışma yürüttüklerini belirtti. Dağıtıcısı olunan Dell SonicWall, EnGenius, QNAP ve Billion’ın üst düzey yabancı yetkililerinin yanında, Motorola ve Seagate Türkiye temsilcileri de etkinlikte yerini aldı.
Bilişimde alacak çok yolumuz var
Tesan Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi M. Rüştü Arseven, etkinliğe katılan iş ortaklarının ve yabancı markaların temsilcilerinin geri dönüşlerinin çok olumlu olduğunu belirtirken, hedefledikleri gibi ekosistemi buluşturduklarını vurguladı. Yeni marka dağıtıcılık planları olduğuna da değinen Rüştü Arseven, “Ürünlerini test ettiğimiz ve marka yönetimi ile görüşme halinde olduğumuz markalar var. Bunlar, oluşturmaya çalıştığımız 360 derecelik yapı için tamamlayıcı olacak” bilgisini verdi. Sunumunda da paylaştığı, kişi başı BT harcamasında Almanya ve Türkiye arasındaki 6-7 katlık farkı hatırlatan Arseven’e göre, asıl hedef, Türkiye’nin rakamlarını büyütmek olmalı. “Bu nedenle yabancı şirketler Türkiye’ye baktıklarında ciddi bir potansiyel görüyor, buna inanıyor ve ekonomiyi yakından takip ediyorlar” diyen Arseven, BT sektörüne bakışını ve sektörde atılması gereken adımları şöyle özetledi:
“Kapsamlı bir ürün grubumuz var, ama ağ çözümleri odaklı baktığımız zaman, büyük veri ve bulut gibi kavramlar ana gündem maddeleri. IP teknolojileri ve tümleşik iletişim de hızla gelişiyor. Ama hala alacak yolumuz var. Tüm bunların arkasındaki ekosistem de çok önemli. Teknokentler, üniversiteler, STK’lar, özel sektör, kamu, bunların hepsinin aynı potada, aynı hedef doğrultusunda çalışması konusunda yapmamız gereken çok iş var.”
KOBİ’lerin farkındalığı artırılmalı
2013 yılını yüzde 30’luk büyüme ile tamamladıklarını, bu yıl ise ağ segmentinde yüzde 40’larda büyüme hedeflediklerini belirten Arseven’e göre, ancak bu şekilde büyüme ile sektördeki ihtiyaç karşılanabilir. Arseven eklemeden geçmedi: “Sonuçta ağ grubunda yüzde 30’un altında büyüme bence sektör, Türkiye ve yapılan yatırımlar adına çok zayıf kalır.”
2014 hedefleri net, ama bir tarafta da kur ve faiz baskısı ve Tesan’ın seslendiği KOBİ’lerin bu ortamdaki öncelikleri söz konusu. Arseven, Türkiye’de pazarı temelde ikiye ayırdı. Bir taraf büyük şirketlerle kamu bir taraf da KOBİ’ler. KOBİ’lerin toplam üretimdeki payı ise yüzde 50’ler seviyesinde. Kamu ve büyük şirketler zaten kapsamlı BT birimleri ile gelişmeleri yakından takip ediyorlar ve yeni teknolojileri kendi kurumlarına kazandırmak için sürekli bir yarış halindeler. “Ama KOBİ’lere baktığımızda maalesef durum içler acısı” yorumunu yapan Arseven, şu örneği paylaştı: “Bir dostum inşaat mühendisi ve 30 yılı aşkın zamandır bu işi yapan şirketi var. Ama konu veri yedeklemesi olunca, herşeyini 2 terabaytlık bir diskte tutuyor ve buna bakan kişi de muhasebecisi.”
Kişisel farkındalık, kurumsal yapıda da olmalı
Konuya güvenlik açısından bakınca, şirket kayıplarının nereye gideceği konusunda yöneticilerin fikri yok. Dağıtıcı ve bütünleştiriciler dahil herkesin KOBİ’lere bu konuda destek olması gerektiğine dikkat çeken Arseven’e göre, KOBİ’lerde bu şekilde verimliliği bir kademe yukarı çıkartmak ülke ekonomisini de canlandırır. Bunu da ancak güncel teknolojilerle yapmak mümkün. Bu da bakış açısında değişim demek. “Ama bu konuyu geri plana iten arkadaşların hepsinin cebinde de son model mobil telefon var” eleştirisini de eklemeden geçmeyen Arseven’e göre, bu segmentte kişisel teknoloji farkındalığı var ama kurumsal farkındalık çok geride. Hayata geçirilmesi gereken ise bu dönüşüm.
Büyük bir potansiyelin odak noktası
EnGenius Bölge Genel Müdürü Yuhan Wang: “Tayvan merkezli ve ağ odaklı bir şirketiz. Aslında uzmanlığımız Wi-Fi ve bu konuda geniş bir çözüm ağımız bulunuyor. Ama bu yıl itibariyle ağ alanına da varız. İki yıldır Tesan ile işbirliğimiz var. Türkiye pazarını diğer pazarlarla kıyasladığımız zaman ihtiyaçlar aslında çok benziyor. Sonuçta ağ yapıları herkesin temel ihtiyacı. Çünkü her bireyin birkaç cihazı var ve gündelik hayatta bunların hepsini kullanıyor. Mobilite ve her bir cihazla çevrimiçi olma isteği var. Bu nedenle bant genişliği ve ağ ihtiyaçları hiç olmadığı kadar yüksek. Türkiye’de BT harcamalarının GSMH içindeki payı düşük olsa bile, bu aynı zamanda bir potansiyel demek. Genç nüfus da yeniliklere hızla uyum sağlıyor. Bu nedenle süreçler hızlı ilerliyor. İhtiyaca uygun çözümü pazara sunduğunuz sürece fiyat önemlidir, ama artık temel öncelik değil. Pazarın farkındalığının gelişimi fiyattan daha önemli ve pazar da bu gerçeğin bilincine varıyor. Wi-Fi’dan ağ yapılarına kayıyoruz ve buradan da kontrolör tabanına yöneliyoruz. Bu da geniş bir ürün yelpazesi demek. Artık bağımsız bir sistemimiz var. Cihazları birbiri ile kontrol bazlı bir iletişim içinde ve bu değişim hamlelerimizin karşılık getirmesini bekliyoruz.”
Billion İletişim Bölümü Satış Birimi Direktörü Charles Yeh: “40 yıllık bir şirketiz ve en iyi ürünü, en iyi desteği sunmaya odaklanıyoruz. Bu felsefe ile bugünlere geldik. İletişim ve ağ çözümleri odaklıyız. Sonuçta artık herşey internetten akıyor. Mobil iletişim de dahil olmak üzere tüm platformlarda bunu destekleyen bütünleşik teknoloji olmak zorunda. Eskiden proje bazlı operasyonlara odaklanıyorduk. Ama zamanla gördük ki ürünlerimizde pazarlama ve dağıtım kanalı için iyi bir iş ortağı bulmanın da önemini anladık. Geçtiğimiz yıl Tesan ile tanıştık ve işbirliğimiz başladı. Bu pazarda potansiyel büyük. İnsanların farkındalığı gelişiyor, daha iyi teknolojileri talep eder hale geliyorlar. Bu yıl da, kanal yapısını yerinde görüp tanımak adına etkinliğe geldik. En başarılı olduğumuz ülkelerin başında ABD, Avustralya, Güney Afrika, ayrıca İngiltere ve doğal olarak Tayland geliyor.”
QNAP Başkanı ve CEO’su Richard Lee: “Kullanımı kolay, geniş depolama alanına sahip, güvenilir ağa bağlı veri depolama birimi NAS ve Network Video kaydedici (NVR) gibi çözümleri sunuyoruz. Tüketici pazarını ve KOBİ’leri kapsayan ürün ve çözümlerimiz var. Son çözümlerimiz bu yapıda büyük veri yönetimine uygun. NAS eskiden yedekleme ve sorun giderme amaçlı kullanılırdı. Ama bugün NAS çözümlerimizde 100’ün üzerinde uygulamamız var. Kullanıcımız olan bir KOBİ de ihtiyacı oranında bu uygulamalardan yararlanabilir. Bizden NAS alan bir müşteri, tüm bu yazılımları ücretsiz edinir. Türkiye hızlı büyüyen bir pazar ve fırsatlar çok. Günümüzde artık herşey sayısal ve hızlı olmak şart. NAS’ın kişisel bulut haline gelmesi de çok kolay. Sonuçta bu uygulama merkezinden istediğiniz yapıya ulaşabilirsiniz. Örneğin ben mobil NAS’ımı yanımdan hiç ayırmıyorum. Bu hem NAS hem Wi-Fi yönlendirici hem de şarj cihazı. Kendi veri merkezinizi böylece cebinizde taşıyabilirsiniz ve istediğiniz cihazdan buradaki içeriklerinize ulaşabilir, bunların aktarımını yapabilirsiniz. Bu yönüyle NAS, son kullanıcının kendi bulut depolama yapısı.”