Ağ yönetiminde eğitimin yolu işbirliğinden geçer
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Ağ Yöneticileri Derneği arasında imzalanan protokol ile Cisco Networking Academy programı üyesi meslek okullarındaki ağ uzmanı eğitimlerini geliştirebilmek için il milli eğitim müdürlüğü tarafından belirlenen tarihlerde, hem öğrencilere hem öğretmenlere yönelik eğitimler gerçekleştirilecek. Bilişim ve bilgisayar ağları uzman sayısını artırmak için 165 ülkede her yıl 1,5 milyon bilişim uzmanı yetiştiren Cisco Networking Academy, Türkiye’de de 2000 yılından bu yana 40 bin mezun verdi. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bazı teknik ve meslek liselerinde 2006 yılından beri verilen Cisco Networking Academy eğitimleri, bu protokolle beraber İstanbul’da yaygın hale getirileceği gibi destekleyici etkinliklerle de zenginleştirilecek. Protokol kapsamında gerçekleştirilmesi planlanan diğer faaliyetler arasında Türkiye’deki ağ uzmanlığı eğitiminin dünya standartlarına erişebilmesi için bilişim ve bilgisayar öğretmenlerine eğitim desteği verilmesi, liselerin teknik ekipmanının zenginleştirilmesi, öğrenciler için staj ve iş bulma imkanlarının artırılması, her yıl başarılı öğrencilere Cisco’nun iş ortaklarında staj önceliği sağlanması gibi başlıklar yer alıyor. İlki 2015’te olmak üzere, her yıl İstanbul’da ‘Bilgisayar Ağı Eğitimi Haftası’ düzenlenmesi de planlar arasında.
İşbirliği konusunda bilgi veren İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız, “Ağ Yöneticileri Derneği’nin ön ayak olduğu bu yeni projemizle geleceğin bilişim bilirkişilerini yetiştireceğiz” yorumunu yaptı. Cisco Türkiye Genel Müdürü Cenk Kıvılcım ise, “Cisco olarak eğitim ve teknolojiyi en önemli sosyal eşitleyiciler olarak görüyoruz. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Ağ Yöneticileri Derneği’nin başlattığı süreçle bu çalışmaların önümüzdeki dönemde daha da yaygınlaşacak olması bizi mutlu ediyor” dedi. Ağ Yöneticileri Derneği Başkanı Gökhan Akın da şu yorumu yaptı:
“Bu derneği kurma amacımız, ağ teknolojileri üzerine çalışan kişileri bir araya getirmek, bu teknolojilerin Türkiye’de tanıtılması ve yaygınlaştırılmasını sağlamak ve yeni ağ uzmanlarının yetişmesi için eğitim faaliyetlerine aktif olarak destekte bulunmaktı. Türkiye'nin sektörel ve eğitsel gelişim sürecine büyük katkı sağlayacağını düşündüğümüz bu protokolün bir parçası olmak istedik.”