Agile işe şeytan karışır
Yazılım yazan hangi şirkete sorarsanız sorun proje yönetimi yapıyor musunuz diye. Hayır diyen şirket çıkar mı merak ediyorum. Ancak proje yönetimi çok genel bir cümle olduğu için mi böyle yoksa kendisini yazıyoruz, onu zaten yönetiyoruz mantığı mı var tam emin değilim. Bu yıl AgileTurkey tarafından yayınlanan Software Productivity Report 2013’ü inceledim. İlginç gördüğüm bazı noktaları paylaşmak istiyorum.
Araştırmaya konu şirketlerin agile metodunu kullananların oranı yüzde 64 iken, bu oranı yüzde 77’ye çıkarma planı varmış. Bu en ilginç gördüğüm konulardan bir tanesiydi. Çünkü agile demek eğer bilinçli yapılmıyor ise plansızlık ve kaos olabilir. İlk cümledeki soruya hayır diyen ama gerçek anlamda disiplin olarak proje yönetimini benimsemeyen firmalar için en kolay seçim agile metodu olabilir.
Şirketlerin yüzde 36’sı henüz hiç agile method kullanmamış iken, yüzde 41’i son iki yıl içinde bu metodu kullanmaya başlamış. İki yıldan daha uzun süredir bu yöntemi kullananların oranı ise yüzde 23 olarak belirtilen raporda yine şaşırdığım oranlardan bir tanesi de şu oldu. Mevcutta devam eden her 100 projenin 45 tanesi agile olarak yönetiliyormuş.
Peki agile yönetime geçelim kararını bir firma için kim veriyor? Rapora göre çok büyük bir çoğunlukla üst yönetim. İkinci sırada ise geliştirme ekibi. Geliştirme ekibinin verdiği agile metod yöntemi ben de yine bir soru işaretine neden oldu. Agile birçok geliştirme üyesi tarafından kaos olarak yorumlanıyor. Bazıları için ise kaosun getirdiği düzen olarak adlandırılıyor. Henüz Türkiye BT pazarı Agile metodlar için gelişime açık görünüyor. Bu gelişimi en fazla zorlayacak etmen ise bence BT çalışanlarından ziyade BT hizmeti alanlardan gelecek görünüyor.
Çünkü waterfall planlama denilen temelde bir iş belli bir derece bitsin, diğer iş sonra başlasın mantığı en fazla bu hizmeti alan BT müşterilerini etkiliyor. Bu nedenle Türkiye’de BT şirketlerinin kendi zorlamalarından ziyade gelen talepler ile birlikte bu yaklaşıma zorlanabileceğini düşünüyorum.
Agile yöntemi hakkıyla kullanıldığında faydaları diğer yöntemlere göre evet fazla. Ancak benim şahsi görüşüm Agile yöntemi içselleştirmeden kullanıma alacak şirketler tarafından birçok proje feda edilecek gibi. Ne demiş atalarımız Agile işe şeytan karışır.