Ağrı, kodlama sayesinde hedef büyüttü
KodlAAğrı Projesi kapsamında il genelindeki 165 bin öğrenciye kodlama eğitimi verildi.
Ağrı Valiliği tarafından 2017-2018 eğitim öğrenim yılında başlatılan ve bugüne kadar 165 binden fazla ilkokul, ortaokul ve lise öğrencisinin kodlama eğitimi almasının sağlandığı “KodlAAğrı Projesi”nin ikinci aşaması başladı. Daha önce eğitim sıralamasında 81. sırada yer alan Ağrı, son dönemde 75. Sıraya kadar gerilemeyi başardı. Bu proje ile birlikte eğitim sıralamasında 50’nin altına inilmesi hedefleniyor.
Kişi başına düşen gelir sıralamasında alt sıralarda yer alan Ağrı’yı “Anadolu’nun bilişim merkezi” yapmayı ve böylece şehrin ekonomik kalkınmasına sürdürülebilir katkı sağlamayı amaçlayan ikinci aşamanın yol haritasını belirlemek üzere ülke çapından uzmanların katılımıyla bir çalıştay düzenlendi. İstanbul, Ankara ve İzmir’de yerleşik teknoloji şirketlerinden ve STK’lardan uzmanlar, eğitimciler ve medya mensuplarından oluşan 28 kişilik grup, Digit4Turkey Derneği Başkanı Ali Rıza Ersoy’un yönettiği iki günlük KodlAAğrı Çalıştayı kapsamında, Ağrı’da verilen kodlama eğitimlerini yerinde görerek öğrencilerle buluştu; projenin şehre orta ve uzun vadede ekonomik anlamda dönüşlerinin nasıl sağlanabileceğini tartıştı.
Projeyi 2017 yılında hayata geçiren Ağrı Valisi Süleyman Elban, hayallerini hangi meslek süslerse süslesin tüm Ağrılı öğrencilere ‘kodlama ve bilişim gibi’ coğrafyadan bağımsız bir alanda yetkinlik kazandırmayı ve “Ağrı’da sizler için gelecek var” mesajı vermeye çalıştıklarını vurguladı.
2017’de 4 okul ve 460 öğrenciden bugün 961 okul ve 165 bin öğrenciye
2017-2018 yılı Kasım ayında il genelinde 4 okulda 75 bilgisayarla başlatılan KodlAAğrı projesi başlangıçta yalnızca 5. ve 6. sınıf öğrencilerine kodlama eğitimi verilmesini amaçlıyordu. Bunun için öncelikle öğretmenlere Türkiye çapında konunun uzmanlarından kodlama eğitimleri aldırıldı. Hızla yaygınlaşan projede daha ilk yılın sonunda hedef 4’e katlanarak tam 20 bin öğrenciye kodlama eğitimi verilmesi sağlandı. Projenin başlamasından sonraki üçüncü öğretim yılı olan 2019-2020 öğretim yılı itibarıyla kodlama eğitim anaokulları da dahil olmak üzere il ve ilçelerdeki tüm okullara yaygınlaştırıldı ve 165 bin öğrenciye farklı seviyelerde kodlama eğitimleri verildi.
‘Robotik Kodlama’ Ağrı’da öğrencilerin rutin hayatında yer alıyor
Yalnızca temel kodlama eğitimi almakla kalmayan öğrenciler algoritma oluşturma ve kodlama konusunda belli bir seviyeye ulaştıktan sonra “Scratch” programı üzerinden programlama öğrenmeye devam etti. Bir sonraki aşamaya geçen öğrenciler ise arduino ile ‘Robotik kodlama yapmaya başladı. Bu aşamada öğrenciler basit düzeyde devre oluşturma ve programlamadan başlayarak yetenek ve imkânları doğrultusunda kendi tasarladıkları akıllı teknolojileri kendilerinin programlayabilmesi noktasına ulaştı. Bugün ildeki birçok okulda binlerce öğrenci robotik kodlamayı rahatça kullanabilir seviyeye gelmiş durumda.
“Kodlama bizim eğitimdeki amiral gemimiz”
Ağrı Valisi Süleyman Elban, şehrin geleceğine yön vermek adına öğrencilerin bilişim kabiliyetlerini geliştirecek eğitim çalışmalarına ağırlık verdiklerini vurguladı. Kodlama eğitiminin ‘donanımlı insan yetiştirmeye’ dair çalışmalarının bir parçası olduğunu belirten Vali Elban, “Kodlama bizim eğitim alanındaki amiral gemimiz. Eğer bu hikaye Ağrı’da başarılı olursa, diğer illerde de başarılı olup olmayacağı hiç tartışılmayacak bile” şeklinde konuştu.
Gelecek ve hayallerin yansıması duvarlarda…
Ağrı’daki okulları ziyaret ederken, okul koridorlarında yer alan resimler ve yazılar dikkatlerden kaçmıyor. Öğretmen ve öğrencilerin heyecanlarını yansıtan resimlerle dolu duvarlar aynı zamanda büyük bir kurumsal şirketin duvarlarında görebileceğiniz gelecek ve teknoloji içerikli deyişlerle dolu. Bu arada eğitim süreçlerinde sanat ve müzik de arka planda kalmamış, hatta çocuklar sanat ve müziği de teknoloji ile birleştirmeye yönelik birçok çalışmaya imza atmışlar.
Ağrı’da çocukların çoğunda cep telefonu yok ve dolayısıyla da çocuklar henüz cep telefonlarının esiri haline gelmemişler yani yaratıcılıklarını kaybetmemişler. Bunu nasıl mı anlıyoruz? Hazır oyunlarla tanışmamış olan bu çocuklar, okullardaki bilgisayarlarda kendi oyunlarını kendileri yazıp, kendileri oynuyorlar.
Heyecanları yüzlerinden okunan öğrenciler, deprem simülatöründen obeziteyle mücadeleyi sağlayan uygulamalara; bir engelle karşılaşınca yönünü değiştiren ve böylece kazadan kaçınan araçlardan farklı futbol oyunlarına; algılayıcı sensörlerle ışık kontrolünden anaokulu öğrencilerinin rakamları ve notaları öğrenmesini sağlayan dijital gitar ve piyanoya kadar onlarca projeyi büyük bir istekle tanıttılar. Ağrı Eleşkirt Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri ise, güneş paneli dahil tamamı atık ve hurda malzemelerden yapılan ve güneş enerjisi ile çalışan ‘Eleşkit’ adını verdikleri elektrikli araçlarıyla grubun yoğun ilgisiyle karşılandı.