Aileler ve çocuklar dijitale uyumu öğreniyor
Turkcell Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ömer Barbaros Yiş
Ailelerin çocuklarını siber tehlikelerden korumak adına konuya dair teknolojileri öğrenme çabaları da önem kazanıyor. Turkcell Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ömer Barbaros Yiş, bu noktada, bir araştırma hakkında detaylar verdi. Buna göre, Turkcell’in de yer aldığı Harvard University, Nanyang Technological University Singapore, National Institute of Education Singapore, Iowa State University, Yonsei University ve Seyong University işbirliğinde, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 29 ülkeden, 8-12 yaş aralığında 3 bin 800 çocuğun katıldığı Dijital Zeka Küresel Etki Araştırması önemli sonuçları ortaya çıkardı. Rapora göre, dünyada çocukların yüzde 56’sı, Türkiye’de ise yüzde 47’si siber tehditlere maruz kalıyor. Çocukların sadece eğlence amaçlı ekran kullanımının dünya ortalaması 32 saat ve bu çocukların yarısı kendilerine ait cep telefonlarından internete bağlanıyor. 8-12 yaş arası çocukların yüzde 85’i sosyal medya kullanıyor. Sosyal medyayı yoğun ve aktif olarak kullanan çocuklar, daha az aktif olan çocuklara göre haftada fazladan 12 saat ekran önünde zaman harcıyor.
Türkiye ve dünyada anne-babalar çocuk oyunu gibi görünen tehlikeler yüzünden büyük endişe içinde. Ailelerin rehberliği konusunu çok önemsediklerini, bu nedenle ebeveyn kontrol uygulamasının yer aldığı çocuklara özel Alcatel 1T7 tablet sundukları bilgisini veren Ömer Barbaros Yiş, “Tablette hem çocuk hem de aile için iki ayrı kullanıcı profili sunuyor. Bu özellik sayesinde, anne ve babalar çocuğun kullanım yapabileceği saatleri ve erişebileceği içerikleri kendisi belirleyebiliyor. Bu tabletle çocuklar Dijital Zeka Eğitim Platformu DQ’dan eğitimler alırken, Dergilik uygulamasında yer alan çocuk dergilerini okuyabiliyor, TV+’tan çocuk kanallarını ve eğitici programları izleyebiliyor, reklamsız şekilde Playcell uygulamasındaki eğitici çocuk oyunlarına ulaşabiliyor” detaylarını paylaştı. Ömer Barbaros Yiş, şöyle devam etti:
“Küresel boyutta birçok çalışmaya imza atan DQ Enstitüsü ile işbirliği ile bir dünya standardı olarak kabul edilen Dijital Zeka DQ, 2019 başı itibarıyla Türkiye’de de hayata geçti. Dr. Yuhyun Park tarafından geliştirilen online eğitim platformu DQ ile 8-12 yaş aralığındaki çocuklar, oyun oynarken dijital dünyanın riskleriyle baş edebilmeyi ve gereklerine uyum sağlayabilmeyi öğreniyor. Çocuklar, gizlilik, siber güvenlik, eleştirel düşünme, siber zorbalıkla baş etme, dijital empati, ekran zaman yönetimi, dijital kimlik ve dijital ayak izi gibi teknik, zihinsel ve sosyal 8 temel yetkinliğe eğitim sonrasında sahip oluyor.”