Ajandada üç başlık var
Sanallaştırma alanında gerçekleştirdiği projeleri ile tanınan Hayat Bilgi Teknolojileri’nin 2010 yılı ajandasında üç
başlık var. Sanallaştırma tarafında WMware’ın ana dağıtıcısı olarak hizmet veren şirket, geçen yıl gerçekleştirdiği yeni işbirlikleri ile sanallaştırma konusunda da bütünsel çözümler sunma amacını taşıyor.
Bu yıl Hayat Bilgi Teknolojileri olarak üç ana başlıktan oluşan odak noktası belirlediklerini belirten Hayat Bilgi Teknoloji Direktörü Vural Köyüstü, WMware çözümleri etrafında bütünleşik olarak sunulabilecek ürünleri
ve katma değer sağlayacak konuları düşünerek yeni işbirlikleri ile yeni ürünleri de bünyelerine kattıklarını dile getirdi. Sanallaştırma tarafında odaklarının gelişen eğilim yönünde masaüstü sanallaştırma olacağını belirten Köyüstü, diğer odak konularının ise bant genişliği optimizasyonu ve trafik kontrolü olacağını ifade etti. WMware’in yan ürünü olarak denilebilecek yeni ürünleri de getirdiklerini dile getiren Köyüstü, 2010 yılında odak noktalarında olacak ürünlerden birinin de yedekleme ve replikasyon tarafında çözüm sunan Vizioncore ve alternatifi olarak sunacakları Veeam ürünü olacağını da belirtti.
Bant genişliği optimizasyonu önem kazanacak
Sanallaştırma sonrasında artık gelinen noktada şube merkez arasındaki bant genişliği konsolidasyonun önem kazandığına dikkat çeken Köyüstü, bu konuda Riverbed’in ‘WAN Optimization’ çözümünü odaklarına aldıklarını dile getirdi.
Bant genişliği ve maliyetleri artışının herkes için kritik olduğunu belirten Köyüstü, “İnsanlar var olan bant genişliklerini iyi yönetmediklerini düşünüyorlar. ‘WAN Optimization’ cihazı ile bütün bant genişliği haritanız çıkarabiliyor kim ne kadar kullanıyor belirleniyor. Bant genişliği maliyetlerini her sene artırmak yerine bir ilk maliyeti göz önüne alarak belki beş belki on senesini ağ yatırımı yapmadan çok daha hızlı çalışmaları söz konusu. Afet kurtarma merkezleri noktasında müşterilerin mutlaka böyle bir cihazı almaları gerekiyor. 2010 senesinde ‘WAN Optimization’ pazarında satışlar başlayacak ve 2011’de de standart bir satışa gidecek” dedi.
İnternet trafiğinin yönetimi gündeme gelecek
Gelişen bir başka konunun da trafik yönetimi olduğunun altını çizen Köyüstü, bu konuda da Allot ürünleri ile hizmet verdiklerini belirtti.Trafiğin yönetiminin özellikle üniversite, banka gibi kurumlar için kritik olduğunu dile getiren Köyüstü, “İnsanlar internete çıkamıyor niye çıkamadıklarının farkında değiller. Üniversiteler burada bizim için öncelikli odak. Kontrollü bir erişim sağlanabilsin, belli bir limitler olsun. Bütün trafik haritasını çıkaralım ve kaliteli servis uygulayabilelim. Çok hızlı yayılan bir çözüm bu. Bu alanda üniversiteler odak noktamız olacak” şeklinde konuştu.
Mevcut yetkili eğitim merkezi misyonu genişleyecek
Hayat bilgi olarak al-sat mantığından uzak katma değer yaratan bir dağıtıcı olma amacıyla hareket ettiklerini ifade eden Köyüstü, “Yetkili eğitim merkezi olarak 2008 yılından beri WMware tarafında hizmet veriyoruz. Bu yıl Riverbed ve Allot’un yetkili eğitim merkezi ve Vizioncore’un yetkili eğitim merkezi olmayı planlıyoruz. Şu an 3 eğitimcimiz var. Burada eğitmen sayısını 5’e çıkarmak istiyoruz. İsteyen her kuruma hem kendi hem kendi merkezlerinde eğitim verebilir duruma geldik. Bütün iş ortaklarımızı kendi bünyemizde eğitimlerini verip sertifikalandırabileceğiz” diye konuştu.
Köyüstü’ne göre bundan sonraki süreç masaüstü sanallaştırma etkinleşecek. Araştırmaların 2015’e kadar 60 milyon masaüstü makinenin sanallaştırabileceğini gösterdiğine dikkat çeken Köyüstü, “Henüz çok yeni bir pazar. ‘PC over IP’ gibi teknolojiler bu konuda tetikleyici. Yeni işlemcilerle beraber, sunucular üzerinde daha çok istemci ile çalışabileceğiz. Buna doğru kaynaklarımızı verdiğimizde doğru depolama, doğru bellek ve doğru CPU üçgeninde yarım kabinette çok daha fazla istemci çalıştırabileceğiz. 2007’den beri Türkiye’de anlatıyoruz bu konuyu. Masaüstü sanallaştırmaya geçmenin yukardan aşağıya doğru gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Tek bir noktadan bütün makinelerin aynı anda kontrolü için masaüstü sanallaştırma çok önemli. 20 bin tane kullanıcısı olan bir bankada her bir kullanıcı için ayrı işlem zaman ve emek kaybı. Burada elektrik maliyeti ve bakım maliyeti de düşecek” diye konuştu.