Akademik Ar-Ge adımlarından şirketlere uzanan köprü
Değişen dünya düzeni ve farklılaşan iş ihtiyaçları üniversite sanayi işbirliğini de gelinen noktada odak noktaya taşımış durumda. Teknoparklar bu ihtiyaca cevap veren merkezler olarak önemli bir misyon üstleniyor. Buluşların ticari ürünlere dönüşmesi yolunda önemli adımların atıldığı merkezler, akademisyenlerin bizzat kendileri tarafından kurulan ve uluslararası projelere imza atan pek çok şirkete de ev sahipliği yapıyor. Ülkemiz teknoparkları da bu şekilde akademisyen eliyle kurulan ve başarı gösteren pek çok şirketi barındırıyor.
Sestek
On yıl önce Prof.Dr. M. Levent Arslan önderliğinde Arslan’ın akademik anlamda edindiği bilgi birikimini sanayide uygulamaya karar vermesiyle kurulan Sestek, İTÜ Teknokent’te büyüyen ve gelişen Ar-Ge’yi odağına alan başarılı şirketlerden biri. Ses ve iletişim teknolojileri, çağrı merkezi uygulamaları ve müşteri hizmetleri otomasyonu alanlarında faaliyet gösteren şirket, aynı zamanda Türkiye’nin ilk konuşma tanıma uygulaması, dünyada ilk Türkçe bilgisayar kumanda yazılımı, dünyanın ticari nitelikteki ilk ve tek konuşmacı dönüştürme uygulaması gibi birçok ilkin de yaratıcısı. Konuşmacı Dönüştürme yazılımları ABD’ye ihraç edilen şirket, Sestek, Eureka programı kapsamında uluslararası iş ortakları ile Ar-Ge projeleri gerçekleştiriyor. Ses desteğine sahip akıllı XML formlar yardımıyla hastane bilgi sistemleri (HIS), doktorlar ve hastalar arasında etkileşim sağlayarak hasta kayıtlarına uzaktan erişimi mümkün kılmayı amaçlayan ELDORO bu şekilde devam eden Sestek projesi örneklerinden birini oluşturuyor. 2009 yılında ilk Türkçe konuşma analizi yazılımı olan Speech Analytics yazılımı ile “En Övgüye Değer Teknoloji” ödülünü alan şirket, Deloitte’nin Fast50 ve Fast500 ödül programının da “En Hızlı Büyüyen Teknoloji Şirketi” ödülünün de sahibi. Ar-Ge stratejilerinin üst yönetim tarafından çalışanların da katıldığı toplantılarla şekillendirildiği şirkette departmanlar arasında belirgin çizgiler yok, herkesin rahatlıkla fikir yürüttüğü, takım ruhuna dayanan paylaşımcı bir yaklaşım izleniyor.
Vistek
Vistek, Boğaziçi Üniversitesi’nde BUPAM yapay görme ve görüntü laboratuvarını kuran bir akademisyenin kurucuları arasında olduğu 1997 yılında yapay görme tabanlı otomasyon sistemleri konusunda özgün çözümler üretmek üzere Vistek Bilgisayar ve Danışmanlık ismiyle yola çıkan bir şirket. Uluslararası EUREKA başarı öyküsü gibi çeşitli ödüllerle çalışmalarını sürdüren şirketin kurucusu akademisyen Aytül Erçel’in Sabancı Üniversitesi’ne geçerek VPALAB Yapay Görme ve Örüntü Analizi laboratuvarını kurmasıyla yeni bir gelişim kırılımı ile karşılaşan şirket, 2006 yılında girdiği yeni yapılanma süreci ile Sabancı Üniversitesi’nin teknoloji yatırım şirketi Inovent’in katılımıyla Vistek Yapay Görme ve Otomasyon olarak yoluna devam eden yenilikçi bir Ar-Ge şirketi. Şu anda ise Aralık 2009’da yapay görme konusunda dünyada ilk 5 arasında bulunan ISRA Vision AG şirketi ile gerçekleştirdiği ortaklıkla Vistek ISRA Vision Yapay Görme ve Otomasyon olarak çalışmalarını sürdürüyor. ISRA Vision AG 20’yi aşkın ülkedeki organizasyonları ile tüm dünyaya hizmet veriyor Almanya dışındaki tek Ar-Ge merkezi de Türkiye.
Selektif Teknoloji
Selektif Teknoloji Ekim 2009’da İTÜ Kosgeb Tekmer’ de kurulmuş güneş enerjisi teknolojilerinin üretime geçirilmesi konusunda faaliyet gösteren kuruluşunda bir akademisyenin rol aldığı genç bir Ar-Ge şirketi. Güneş enerjisi ve yakıt pilleri konusunda önemli çalışmalar yapan bir isim olan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Figen Kadırgan tarafından kurulan şirket, güneş enerjisi teknolojilerinin üretime geçirilmesi ile ilgili prototiplerin hazırlanacağı ar-ge projelerini yürütüyor. Yüksek verimle güneş ısısını tutan ve depolanmasını sağlayan özel bir yüzey olan elektrokimyasal kaplama teknolojisini geliştiren şirketin ortaya koyduğu seçici yüzey, ilk yatırım maliyetini de düşüren yapısıyla bu yüzeylerin üretimi için önemli bir alternatif teknoloji sunuyor. Mühendislerden oluşan 3 kişilik bir kadro ile yaratıcı çözümler ortaya koyan şirket, prototip oluşturulması aşamasında dışarıdan destek alıyor.Yenilik içeren güneş enerjisi konusunda kazanım sağlayacak yüksek verimli seçici yüzey, Kadırgan’ın liderliğini yaptığı araştırma grubunun bu yüzeyi üretmesinden sonra ticari olarak üretilerek Almanya, Avusturya’ya ihraç edilmiş ve grubun çalışması ile de Kadırgan, TÜBİTAK Hüsamettin Tugaç Teknoloji ödülü ile Türk Kimya Vakfı Ödüllerini de almış.
CTD Systems
2001 yılında yapay zekâ ve konuşma teknolojileri geliştirmek üzere kurulan CTD Systems, çalışmalarını Ar-Ge odaklı olarak sürdüren bir şirket. Konu sınırlaması olmayan ve konuşmanın yazıya dönüştürülmesini sağlayan Türkçe konuşma tanıma sisteminin de yaratıcısı olan şirket, dünyadaki en yüksek kapasiteli ve en hızlı konuşma tanıma sistemini oluşturmuş durumda. Genel, tıbbi, hukuki,konuşma tanıma sistemlerimizin yanında gazeteciler için ve medya kuruluşları için ayrı ürünleri de olan şirketin AR-GE’si tamamlanmak üzere olan toplantı tutanak sistemi, konferanslar için otomatik transkripsiyon sistemi, otomatik alt yazı yazan televizyon gibi projeleri de var. Geliştirdikleri bu teknolojilerle Intel’in 2008’de ABD’de düzenlediği ve dünyanın çeşitli ülkelerinden 150 projenin katıldığı yarışmada birincilik ödülüne layık görülen şirketin ö zürlüler için geliştirdiğimiz teknolojiler de 2009 yılında “Erişilebilirlik Şampiyonu” ödülüne layık görülmüş durumda.
Yoğurt Bilgisayar
1997 ile 2007 arasında sayısal ajans olarak faaliyet gösteren Yoğurt Bilgisayar, 2007 yılından sonra yenilikçi bakışını tek bir projede toplayan ve sanal dünyada kurguladığı farklı dünya ile öne çıkan şirketlerden biri. Dünyada Flash kullanarak browser içinde 3 boyutlu bir sanal dünya yaratarak öne çıkan şirket, geliştirdikleri Yogurt3d motoru ile de oyun geliştiricilerine birçok yenilik ve kolaylık sağlıyor. İnsanları 3D web ile tanıştıran ve web’de 3D farkını yaşatan Yoğurtistan yeni nesil sosyal ağların ve sanal dünyaların ilk örneği.