Akademik şeffaflık ve Google Scholar
Google Scholar (http://scholar.google.com), Google şirketinin sunduğu bir makale ve yazar endeks mimarisi ve hizmeti. Önceleri Citeseer gibi sadece başlığını veya yazarlarını bildiğiniz bir makaleyi Google arama motoru yöntemiyle bulmakla yetinirken, zamanla atıf endekslerini (bir makaleye atıf yapan diğer tüm makalelerin sayısı) içermeye başladı. Nihayet, kullanıcı hesabı yaratılmasını da sağlayarak bir yazarın tüm yayınlarını (makale, kitap, patent, teknik rapor) aynı sayfada görmenizi sağlıyor. Kullanıcı isterse bu sayfayı herkese açık (public) hale getirebilir.
Örneğin, Ronald Rivest (RSA’nın R’si) Google Scholar sayfasını herkese açık hale getirmiş (http://tinyurl.com/rivest1). Bu sayfadan RSA algoritmasının yayınlandığı Communications of ACM dergisindeki 1978 tarihli makaleye 11716 atıf yapıldığını öğreniyoruz! Bu herhalde bilgisayar bilimlerinde bir rekor olmalı.
Google Scholar aynı zamanda bir yazarın h-index ve i10-index isimli değerlendirme endekslerini de hesaplıyor ve size sunuyor. h-index, yazarın en az h-index makalesinin en az h-index atıf aldığını gösteriyor. Rivest’in h-index sayısı 70. Yani, Rivest’in 70 makalesinin her biri en az 70 atıf almış. Aynı şekilde i10-index ise yazarın en az 10 atıf alan makale sayısını gösteriyor. Rivest’in her biri en az 10 atıf alan toplam 171 makalesi varmış. Google Scholar sayesinde, akademik şeffaflığın daha yayılacağını görmemek mümkün değil. Profesör unvanlı birçok kişinin tüm akademik hayatı boyunca 2-3 makale yazdığı ve bunların da 3-5 atıf aldığının bilindiği ama bu bilgilerin bu kadar kolaylıkla ulaşılamadığı karanlık bir dünyadan, yazarın adını ve soyadını yazıp bir tıklamayla makale ve atıf bilgilerine ulaşılmasına “merhaba aydınlık dünya” diyorum!
Bu arada benim Google Scholar sayfam (http://tinyurl.com/cetinkoc) ilk günden beri herkese açık. Tüm akademisyen arkadaşlarıma Google Scholar sayfası oluşturmaları ve açık hale getirmelerini öneririm.
Akademik şeffaflık hepimiz için gerekli.