Akademisyenlerin büyüyen adımları
Değişen dünya düzeni ve farklılaşan iş ihtiyaçları üniversite sanayi işbirliğini de gelinen noktada odak noktaya taşımış durumda. Teknoparklar bu ihtiyaca cevap veren merkezler olarak önemli bir misyon üstleniyor. Buluşların ticari ürünlere dönüşmesi yolunda önemli adımların atıldığı merkezler, akademisyenlerin bizzat kendileri tarafından kurulan ve Ar-Ge’yi odağına alan uluslararası projelere imza atan pek çok şirkete de ev sahipliği yapıyor. Ülkemiz teknoparkları da bu şekilde akademisyen eliyle kurulan ve başarı gösteren pek çok şirketi barındırıyor.
Sestek
On yıl önce Prof.Dr. M. Levent Arslan önderliğinde Arslan’ın akademik anlamda edindiği bilgi birikimini sanayide uygulamaya karar vermesiyle kurulan Sestek, İTÜ Teknokent’te büyüyen ve gelişen Ar-Ge’yi odağına alan başarılı şirketlerden biri. Ses ve iletişim teknolojileri, çağrı merkezi uygulamaları ve müşteri hizmetleri otomasyonu alanlarında faaliyet gösteren şirket, aynı zamanda Türkiye’nin ilk konuşma tanıma uygulaması, dünyada ilk Türkçe bilgisayar kumanda yazılımı, dünyanın ticari nitelikteki ilk ve tek konuşmacı dönüştürme uygulaması gibi birçok ilkin de yaratıcısı. Konuşmacı Dönüştürme yazılımları Amerika’ya ihraç edilen şirket, Sestek, Eureka programı kapsamında uluslararası iş ortakları ile Ar-Ge projeleri gerçekleştiriyor. Ses desteğine sahip akıllı XML formlar yardımıyla hastane bilgi sistemleri (HIS), doktorlar ve hastalar arasında etkileşim sağlayarak hasta kayıtlarına uzaktan erişimi mümkün kılmayı amaçlayan ELDORO bu şekilde devam eden Sestek projesi örneklerinden birini oluşturuyor. 2009 yılında ilk Türkçe konuşma analizi yazılımı olan Speech
Analytics yazılımı ile “En Övgüye Değer Teknoloji” ödülünü alan şirket, Deloitte’nin Fast50 ve Fast500 ödül programının da “En Hızlı Büyüyen Teknoloji Şirketi” ödülünün
de sahibi. 31 kişilik bir ekiple çalışan şirketin 25 kişilik kısmı Ar-Ge ekibi oluşturuyor. Ar-Ge stratejilerinin üst yönetim tarafından çalışanların da katıldığı toplantılarla şekillendirildiği şirkette departmanlar arasında belirgin çizgiler yok, herkesin rahatlıkla fikir yürüttüğü, takım ruhuna dayanan paylaşımcı bir yaklaşım izleniyor.
Yenilikçi ürünler, uluslararası projeler
Sestek’in yenilikçi ürün ve çözümleri arasında dünyanın ilk patentli ticari teknolojisi olan konuşmacı dönüştürme yazılımı yer alıyor. GVZ Speech Analytics ise çağrı merkezlerinde
müşteri temsilcisi ile müşteriler arasında geçen konuşmaları otomatik olarak yazıya dökebilen ve görüşmelerin çok yönlü analizini yapan bir yazılım olarak çağrı merkezlerinde merkezi kayıtlarından veri madenciliğine, kritik değerlendirmeler yapılmasına izin vererek çağrı merkezlerinde önemli rekabet avantajı sağlıyor. Seamless Agent çözümü ile de klavye, tuş, düğme gibi geleneksel mekanik yöntemler kullanmak yerine insan makine iletişiminde sesli komutlarla aksiyon alınmasını sağlayan teknolojisiyle, sesli tanımaya önemli bir yenilik getiren şirket, Eureka programı kapsamında da pek çok proje de yürütüyor. Yaşlılar ve engellilerin internet ortamında form doldururken yaşadıkları zorlukları gidermek amacıyla sesli ve akıllı XML formlarının kullanılması esasına dayanan XMLFED projesi de bu proje örneklerinden birini oluşturuyor.
Vistek
Vistek, Boğaziçi Üniversitesi’nde BUPAM yapay görme ve görüntü laboratuvarını kuran bir akademisyenin kurucuları arasında olduğu 1997 yılında yapay görme tabanlı otomasyon sistemleri konusunda özgün çözümler üretmek üzere Vistek Bilgisayar ve Danışmanlık ismiyle yola çıkan bir şirket. Uluslararası EUREKA başarı öyküsü gibi çeşitli ödüllerle çalışmalarını sürdüren şirketin kurucusu akademisyen Aytül Erçel’in Sabancı Üniversitesi’ne geçerek VPALAB Yapay Görme ve Örüntü Analizi laboratuvarını kurmasıyla yeni bir gelişim kırılımı ile karşılaşan şirket, 2006 yılında girdiği yeni yapılanma süreci ile Sabancı Üniversitesi’nin teknoloji yatırım şirketi Inovent’in katılımıyla Vistek Yapay Görme ve Otomasyon olarak yoluna devam eden yenilikçi bir Ar-Ge şirketi. Şu anda ise Aralık 2009’da yapay görme konusunda dünyada ilk 5 arasında bulunan ISRA Vision AG şirketi ile gerçekleştirdiği ortaklıkla Vistek ISRA Vision Yapay Görme ve Otomasyon olarak çalışmalarını sürdürüyor. ISRA Vision AG 20’yi aşkın ülkedeki organizasyonları ile tüm dünyaya hizmet veriyor Almanya dışındaki tek Ar–Ge merkezi de Türkiye. Yüzde 80’i Ar-Ge mühendislerinden oluşan şirket 16 kişilik bir ekiple faaliyet gösteriyor.
Sestek olarak ses ve iletişim teknolojileri alanında “en yeni” ve “en farklı”yı, bireyselden kurumsala geniş bir kullanıcı kitlesine ulaştırmak misyonuyla yola çıktıklarını belirten Sestek Pazarlama ve Satış Müdürü Serdar Karadayı, şöyle konuştu: “Bu amaç doğrultusunda ürettiği çözümlerle hayatın kolaylaşmasına, yaşam standardının yükselmesine, iş verimliliğinin ve hizmet kalitesinin artmasına katkıda bulunarak, ses ve iletişim teknolojileri alanındaki öncü konumunu sürdürmeyi hedeflemektedir. Bu bağlamda Sestek’in ses tanıma, konuşmayı yazıya dönüştürme ve ses sentezleme konularında yatırımları ve büyüme stratejileri devam etmektedir. Gerek kurucusunun gerekse sahip olduğu iş gücünün akademik birikimi, akademi ve sanayi işbirliğini hedefleyerek yola çıkan Sestek’in önemli güç kaynakları arasındadır.”