Akbank, Yasal Sermaye Hesaplama ve Raporlama Otomasyonu için SAS ve Linktera’yı Tercih Etti
Dünya ileri analitik lideri SAS, Türk yazılım ve mühendislik şirketi Linktera partnerliğiyle Akbank’ın yasal sermaye hesaplama ve raporlama otomasyon süreçlerini kapsayan önemli bir projeye imza atıyor. Proje kapsamında SAS’ın sunduğu yüksek performanslı altyapı sayesinde büyük portföylerde dahi sonuçların hızlı bir şekilde elde edilip, hesaplamaların günlük bazda yapılabilmesi sağlanacak. Proje aynı zamanda Türkiye’de Basel IV konfigürasyonunun uygulanacağı ilk proje olma özelliği taşıyor.
Türkiye’de gerçekleştirdiği önemli çalışmalarla yapay zeka ve analitik alanında değer yaratan SAS ile uçtan uca danışmanlık ve dijital dönüşüm projeleri yürüten Linktera, Türkiye’nin köklü bankalarından Akbank ile iş birliği yaptı. Bu doğrultuda SAS, regülasyona tam uyumlu şekilde geliştirdiği platformuyla Akbank’ın hesaplama ve raporlama süreçlerinin otomasyonunu sağlayacak. Proje ortaklarından Linktera ise Türkiye’deki güçlü kadrosu ve geniş proje tecrübesiyle yerel gereksinimlerin platform üzerinde konfigüre edilmesi ve BDDK yasal raporlarının entegrasyonu konusunda uzmanlığını paylaşacak. Proje kapsamında sunulan güçlü altyapı sayesinde Standart, Temel ve İleri İçsel Derecelendirmeye Dayalı yaklaşımların her biriyle günlük bazda hesaplamaların yapılması ve yasal raporların üretilmesi hedefleniyor. Bununla beraber, proje Akbank’ın bağlı ortaklıklarının entegrasyonunu da içeriyor.
Türkiye’nin ilk Basel-IV konfigürasyonu içeren kredi riski projesi
SAS Güneydoğu Avrupa Genel Müdürü Tayfun Topkoç projeye dair yaptığı açıklamada; “Linktera iş birliği ile hayata geçirdiğimiz projede Akbank, yasal sermaye ve kredi riski raporlamaları için baz teşkil eden Risk Ağırlıklı Varlıkların (RAV) Standart ve İçsel Derecelendirmeye Dayalı (İDD) yaklaşımlar kapsamında hesaplanmasını ve yasal otoriteye sunulacak raporların oluşturulmasını sağlayan “SAS Solution for Regulatory Capital” çözümünü tercih etti. Akbank, SAS ve Linktera iş birliği ile hayata geçirilen bu çalışma, Türkiye’nin ilk Basel IV konfigürasyonunu da içeren kredi riski projesi olma özelliğini taşıyor. Sağladığımız yüksek performanslı altyapı sayesinde büyük portföylerde dahi sonuçların hızlı bir şekilde elde edilip, hesaplamaların günlük bazda yapılabilmesi mümkün olacak” sözlerini ifade etti.
Akbank Teknoloji Ve Operasyon’dan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlker Altıntaş ise “Türkiye’yi geleceğe taşıyacak öncü banka olma vizyonu ile her alanda rekabetçi projeler geliştirerek çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yakın dönemde SAS ve Linktera firması ile yapmış olduğumuz stratejik ortaklık kapsamında, bankamızın risk raporlarını ve bankamızın sermaye yeterlilik gereksinimini günlük takip etmek için “SAS Solution for Regulatory Capital” uygulamasını seçtik. Bu proje ile Akbank’ın risklerini çok daha hassas ve yakından takip edebileceğiz. Regülasyonlara uyum açısından da bizi öne taşıyacak bu projemizi bankamız için stratejik görüyor ve önemine inanıyoruz” şeklinde konuştu.
Akbank Risk Yönetimi Başkanı Emre Kahraman “Bankamızın sermaye yeterliliği ölçülmesi hesaplamalarını modernize etme çalışmalarımız kapsamında yapılan piyasa araştırmalarında ihtiyaçlarımıza en uygun gördüğümüz “SAS Solution for Regulatory Capital” projesini tercih ettik. SAS ve Linktera iş birliği güvencesiyle başladığımız bu projede, mevcut durumda periyodik olarak hazırlanan BDDK yasal raporları, kamuya açıklanan risk yönetimi dipnotlarını otomatize ederken günlük olarak banka sermaye yeterlilik oranını hesaplamayı hedeflemekteyiz. Bankamızı geleceğe hazırlamak adına attığımız adımlardan Basel IV konfigürasyonları ise bankamız adına büyük önem taşımaktadır” dedi.
Linktera Genel Müdürü Taşkın Osman Aksoy ise “SAS ile olan köklü iş birliğimiz ve Türkiye’de hayata geçirdiğimiz sayısız önemli projeden kazandığımız deneyimle birlikte, yeni bir yerel projeyi daha hayata geçiriyoruz. Proje kapsamında Akbank’a uçtan uca hizmet vererek sistem üzerinden otomasyonu sağlanan BDDK yasal raporları entegrasyonunu yapacağız ve de sermaye yeterliliği değerlendirme süreci (İSEDES) gibi içsel analizlerde kullanılmak üzere bir simülasyon ortamı geliştireceğiz. Türkiye’de ilkini gerçekleştireceğimiz Basel IV konfigürasyonu özelinde önümüzdeki dönemde bir çok yeni projeye imza atmaya devam edeceğiz” dedi.
SAS Hakkında
SAS ileri analitik alanında Dünya lideridir. SAS, yenilikçi yazılım ve hizmetlerle dünyanın her yerinden müşterilere veriyi zekaya dönüştürmeleri için destek ve ilham verir. SAS, dünyadaki müşterilerine “THE POWER TO KNOW (Bilmenin Gücü)” anlayışıyla hizmet vermektedir.
Akbank Hakkında
Akbank’ın temel faaliyetleri kurumsal ve yatırım bankacılığı, ticari bankacılık, perakende bankacılık, ödeme sistemleri, hazine işlemleri ve özel bankacılık, yatırım hizmetleri ile uluslararası bankacılık hizmetlerini içeren bankacılık uygulamalarını kapsıyor. Banka, standart bankacılık faaliyetlerinin yanı sıra şubeleri aracılığıyla, Aksigorta A.Ş. ve AvivaSA Emeklilik ve Hayat A.Ş. adına sigorta acenteliği faaliyetlerini de yürütüyor.
Faaliyetlerini İstanbul’daki Genel Müdürlüğü ve yurt çapındaki 19 bölge müdürlüğü aracılığıyla sürdüren Akbank, yurt içinde 716 şubesi ve 12 binin üzerinde çalışanıyla güçlü ve yaygın bir dağıtım ağına sahip. Akbank 18 milyona yakın müşterisine hizmetlerini, geleneksel dağıtım kanalları olan şubelerin dışında, Akbank İnternet, Akbank Mobil, Çağrı Merkezi, yaklaşık 5 bin ATM, (sanal POS dahil) 600 binden fazla POS terminali aracılığıyla sunuyor.
Teknoloji yatırımlarıyla geleceğin bankacılığını bugüne taşıyan Akbank, sektörüne yön verecek yeni bir dönüşüm projesine imza attı. Güvenilir, dinamik, sade, yenilikçi ve insan odaklı yaklaşımıyla teknolojideki en son gelişmeleri müşterileriyle buluşturan Akbank, 2018 yılında uygulamaya başladığı bu yeni bankacılık modelini 2020 sonu itibarıyla 414 şubesinde yaygınlaştırdı.
Akbank, yurt dışındaki faaliyetlerini Almanya’daki iştiraki (Akbank AG) ve Malta’da bulunan bir şubesi ile sürdürüyor. Türkiye’nin ilk banka iştiraki olan e-para şirketi AkÖde şirketi ise, mobil uygulaması, ön ödemeli kartı ve altyapısı ile banka müşterisi olmayan kitlenin ve gençlerin finansal ihtiyaçları için kolay, hızlı ve yaratıcı çözümler üretmek amacıyla geliştirildi. Bankacılık dışı finansal hizmetler ile sermaye piyasası ve yatırım hizmetleri ise, Banka’nın diğer iştirakleri olan Ak Yatırım, Ak Portföy ve Aklease tarafından yürütülüyor.
Linktera Hakkında
Dijital dönüşüm süreçlerinde desteğe ihtiyaç duyan firmalara küresel standartlarda proje danışmanlığı, ürün desteği, sistem entegrasyonu ve uçtan uca proje yönetimi gibi hizmetleri sunmak için 2011 yılında %100 yerli sermayeyle kurulan Linktera, bugün 180’i aşkın çalışanıyla hizmet veriyor. Ar-Ge ve İnovasyon ofisleri de dahil olmak üzere 4 farklı lokasyonda her yıl 50’den fazla projede birçok önemli kurumsal firmayla çalışan Linktera, risk yönetiminde dünya çapında 75 bini aşkın kurumda kullanılan SAS, robotik süreç otomasyonunda ABD merkezli UiPath, hazine yönetiminde Fransa merkezli Murex ve veri analitiğinde Hitachi Vantara, Vertica gibi küresel markaların Türkiye’deki en önemli iş ortakları arasında yer alıyor. Başta bankacılık ve finans olmak üzere, e-ticaret, sigortacılık ve havacılık gibi birçok sektörün öncü markasını hizmet portföyünde bulunduran Linktera’yı daha yakından tanımak için internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.