Akçelik Holding Grup BT Direktörü Bilal Teber: “YENİ BİR DİJİTAL DÖNÜŞÜM HİKAYESİ YAZMAK İSTİYORUZ”
“Akçelik Holding’in madencilik alanında faaliyet gösteren şirketi olan Akçelik Madencilik de yeni bir dijital dönüşüm hikayesi yazmak istiyoruz. Madencilik sektörü biraz daha teknolojiye uzak kalmış bir sektör. Bununla birlikte diğer sektörlerde olduğu üzere teknolojiyi kullanmayan ve kendini dönüştürmeyen bir kurumun madencilik sektöründe de verimlilik ve karlılıkta problem yaşayarak rekabette ve sürdürülebilirlik de geri kalması riski bulunmakta.
Yatırım yapılması için üst yönetimi ikna etmemiz gerektiğinde, konu bütçeye ve maliyetlere gelince kurumun geleceğini değiştirecek, verimliliğini ve kârlılığını ciddi miktarlarda artıracak projelerde bile bir çok firmada zorluk yaşanabiliyor. Diğer yandan projeyi yapmamanın mevcutta zaten yaşanan maliyetini gösterince çok daha kolay bir şekilde ikna olunması sağlanabiliyor. Bununla birlikte Akçelik Madencilik de bu bakımdan zorlanmadan, hatta tam tersine bunun farkında olan ve ciddi hedefleri içeren projeleri bizzat talep eden bir üst yönetim desteğini alarak ilerleme imkanı kurumun da Dijital Dönüşümde önünü açmakta.
İlk etapta kurumdaki tüm paydaşları dijital dönüşüme hazır hale getirmeye çalışıyoruz. Bir dijital dönüşüm komitesi oluşturarak, tüm paydaşları bir masanın etrafında birleştirip birlikte bu süreci nasıl işletebiliriz diye çalışmalarımıza başladık. Değişen şartlar ve yeni ortaya çıkan ihtiyaçlar dolayısı ile iş birimlerinin talepleri ve beklentileri doğal olarak bitmiyor. Bu durumu iyi bir şekilde yönetmek gerekiyor. Talep yönetimi ve iş çözümleri uzmanlığını bir araya getiren, endüstri mühendislerinin de olduğu ekiplere gereksinim duyduk. Böylece iş birimlerinin işini onlar kadar iyi anlamayı ve ihtiyaçlarını birlikte netleştirerek sonrasında teknolojiyi kullanarak en uygun çözümü hayata geçirmeyi hedefledik. Sadece işlerimizi ve süreçlerimizi dijitale taşımayı değil, daha etkin ve verimli olacak şekilde iş birimlerimizi geliştirmeyi, çalışanlarımızı da dönüştürerek ve de kurumumuzda yeni bir iş kültürü oluşturarak, firmamızı nasıl daha iyi bir seviyeye taşırız diye odaklandık.
Sahadaki tüm operasyonumuz Trakya bölgesinde, ama daha sonra diğer bölgeler ve hatta yurtdışında da olması durumuna hazır olmayı planlıyoruz. Tüm maden sahalarımızı ve üretim tesislerimizdeki operasyonları bir dijital ikiz oluşturarak Tekirdağ’da kurduğumuz bir lokasyonda elektronik ortamda birebir canlı izlemek ve yönetmek istiyoruz. Buna dair de çözümlere bakıyoruz. Bununla birlikte maden sektörüne yönelik yakın zamanlara kadar teknoloji alanında uygun çözümler olmadığı için parça parça farklı çözümlerle iş birimleri kendi ihtiyaçlarını karşılamışlar. Mevcut durumda yeni bir yatırım yapılırken farklı sayıda ayrı çözümlerle yapacağımız işleri, bir ERP’nin içerisinde mümkün olduğunca toplamayı ve yönetmeyi düşünüyoruz. Arta kalan ve ERP’nin içinde çözemediğimiz sektöre özel ihtiyaçları ve beklentileri de üçüncü parti çözümlerle çözüp, sağlam entegrasyonlar yaparak tüm operasyon ve süreçlerimizi uçtan yöneterek kurumumuzu sektöründe daha da ön plana çıkarmayı hedefliyoruz.”