Akçelik Madencilik Grup Bilgi Teknolojileri Direktörü Bilal Teber: “TL MALİYETLER ÖNEMLİ”
“Geçmişte özellikle hizmeti veren tarafta olunca, teknoloji ve danışman hizmeti veren firmalarda konusunda uzman kadrolarla ve teknik ekipler ile birlikte müşterilerimize sektörlerinde öncü projeler yapıyorduk. Masanın öbür tarafına geçip hizmet alan tarafta bilgi teknolojileri yöneticileri olarak görev alırken de önümüze yine büyük teknoloji projeleri geliyordu. Müşteri tarafında dijital dönüşüm projelerini hayata geçirmek istediğimizde, o günün şartlarında IT ekiplerini sıfırdan kurma gereksinimi dolayısı ile ihtiyaç duyulan IT uzmanlıklarında, pozisyona uygun yetkinlikte ekip arkadaşları ile teknik bir kadro oluşturmamız gerekiyordu. Bu şekilde firmanın tüm projelerini kendi içimizde oluşturduğumuz teknik ekipler ile yapmaya çalışıyorduk. Şimdi konusunda uzman personeli kurumun sağlayabildiği şartlarda bulmak ve kurum içinde uzun süre tutabilmek büyük bir problem. Dijital dönüşüm projeleri yapmak üzere yola çıkarken sağlam bir ekip kursak bile, yolun ortasında o ekip arkadaşlarımızı farklı sebeplerden kaybetmeye başlıyor ve yerini doldurmakta zorlanıyoruz. Bu sebeple aslında çok iyi planlanmış ve projelendirilmiş projelerin başarısını sağlayabilsek bile, teknik ekip içinde yaşanan işten ayrılma ve kişi değişiklikleri dolayısı ile proje takviminin uzadığı ve daha maliyetli tamamlandığı projeler karşımıza çıkıyor.
Bununla birlikte artık veri hizmetleri, bulut hizmetleri, sunucuların dışarıda barındırılması, beraberinde yönetim ve hizmetler başlığı altında sunucuların ve güvenliğinin yönetilmesi, hatta iş çözümlerinin yönetimi gibi konularda hizmet alabileceğimiz tedarikçi teknoloji ve danışmanlık firmaları ile çalışma imkanlarımız var. Bütün bu hizmetlerin beraberinde iş sürekliliği bakımından yedekleme operasyon ve felaket kurtarma merkezi hizmetlerini de aynı tedarikçi firmalardan alarak, bütün bu hizmetleri bir paket haline getirip risklerimizi de gerekli önlemleri almak bakımından da outsource etmiş oluyoruz.
Merkezinde IFS ERP projemiz olan Dijital Dönüşüm projelerimizi 2023 yılının sonuna doğru başlattık. Veri merkezleri ve bulut hizmetleri kullanarak ilerliyoruz. Bu sayede firmamıza sağladığımız maliyet avantajı yanı sıra sağladığı diğer avantajlarını da karar verici üst yönetimimize anlattık. Özellikle projenin başlangıç yatırım maliyetlerini minimum tutup, projede ihtiyaç duyduğumuz kaynak ve hizmetleri zamana yayma şansımız oldu. Sunucu satın alma yatırımı yaparak kendi sunucu odamızda konumlandırmış olsaydık, ilk etapta 1-2 sene atıl kalacak kapasiteyle başlamamız gerekirken, veri merkezi ve bulut hizmetlerinde ihtiyacımız olan kadar kaynak ve hizmetler ile başlayıp, ihtiyaç oldukça yavaş yavaş büyütme şansımızın olduğunu da üst yönetime anlatarak yatırım bütçe onaylarını aldık.
Diğer faydaları da şöyle sıralayabiliriz; Tedarikçi teknoloji ve danışman firmalar ile bir ekip halinde beraber hareket ediyoruz. Bu şekilde dışarıdan insan kaynağı ve hizmetleri kullanarak, firma içinde iş ve projelerimizi küçük bir IT ekibi ile yönetme şansımız oluyor. Yaşadığımız deprem afeti kurum olarak bizi de etkiledi. Yaşanan bu afet hem yedekleme anlamında hem de Felaket Kurtarma Merkezi’nde farklı bir lokasyonla da hizmet alacağımız yerlerde konumlandırmanın önemini bize hatırlatmış oldu.
Performans, ölçeklenebilirlik, çeviklik ve bağımsızlığın sağladığı faydaların yanı sıra maliyet avantajı da göz önünde bulundurulsa bile, karar aşamasında farklı döviz cinslerinden kaynaklanan gelecekteki maliyetlerine dair belirsizlikler projelerin başlamasını olumsuz etkileyen zorlukları ortaya çıkabilmekte. Bu nedenle, teknoloji ve danışmanlık tarafında hizmet veren tedarikçi ve iş ortakları, enflasyonist bir ortamda önümüzdeki birkaç yılı kapsayacak şekilde Türk Lirası cinsinden ödeme yöntemleri geliştirerek, müşterilerine sunar ise, firmalardaki IT ekiplerinin işini kolaylaşmış ve üst yönetimi daha rahat ikna edebilme imkanı ile projeleri başlatarak ilerleme şansı artmış olur.”