Akdeniz’de BTvizyon baharı…
Türkiye’nin farklı illerinde düzenlenen BTvizyon Toplantıları, kurum ve şirketlerin teknoloji alanındaki gelişmeleri takip etmelerine ortam sağlıyor. Bilişim Zirvesi Etkinlik Şirketi tarafından 17 yıldır düzenlenen BTvizyon Toplantıları, bu yıl ilk kez Mersin’de de gerçekleştirildi. 12 Nisan günü Mersin Divan Otel’de gerçekleştirilen etkinliğin açılış konuşmasında Mersin Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Daire Başkanı Mustafa Berat Yerman, teknoloji vizyonları ve hayata geçirdikleri projeler konusunda bilgi verdi.
“Bilişim Sektöründe Finansal Çözümler” başlıklı bir sunum gerçekleştiren İnnova Satış Öncesi Yöneticisi M. Ozan Ercan, son yıllarda gündemdeki yeri hızla yükselen fintech’lerin gelişim süreçleri konusunda bilgi verdi. M. Ozan Ercan, API bankacılığı, makine öğrenimi yeni nesil bankacılık, mobil, Blockchain, kritpo paralar gibi konuların finans dünyasında hızla yaygınlaştığını kaydetti.
“E-Ticaret Bir Ultrasonografidir” adlı bir sunum gerçekleştiren Pikare Genel Müdürü Ensar Yetkin ise müşterilerin çağrı merkezi, ERP süreçleri, kullanıcı deneyimi gibi noktalarda aldıkları hizmeti kolay ölçümleyebilmesi gerektiğine dikkat çekerek, vizyon ve stratejilerin bu yönde çizilmesini önerdi.
Netcad Kurumsal Temsilcisi Dr. Emin Bank da sunumunda, mekânsal bilişimin önemini anlattı. Mekansal bilişim kavramı hakkında bilgi veren Dr. Emin Bank “Mekansal bilişim, konum verisine sahiptir ve bu çok değerlidir. Veri yapısı, veri hacmi ile çok farklıdır. Çok güçlü karar destek ve çok güçlü görsel iletişim aracıdır. Raporlama ve haritalama gücü yüksektir” dedi.
Netoloji Yazılım İş Ortakları Satış Yöneticisi Can Gülerman da “İş Süreçleri Yönetimi” başlıklı sunumunda, iş süreçlerinin, süreçler, kişiler ve teknoloji unsurlarından oluştuğunu kaydetti. Can Gülerman, Netoloji’nin E-Flow BPM ve Doküman Yönetim Sistemi çözümleri konusunda da bilgi verdi.
İletişim arasından sonraki oturumlarda ilk sözü alan Huawei Enterprise Bölge Kanal Müdürü Mahmut Ateşci, “Lider Yeni Bilgi ve İletişim Teknolojileri” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Ateşci sunumunda, 2025 yılı öngörüleri hakkında da bilgi verdi. Buna göre 2025 yılında dünyada IoT bağlantılı cihaz sayısı 100 milyar adede çıkacak. Evlerin yüzde 75’inde yüksek hızlı internet olacak. Şirketlerin tamamı, uygulamaların yüzde 85’i ise bulut platformunda yer alacak.
Prolik Huawei Ürün Müdürü Ceyhun Yıldırım da gerçekleştirdiği sunumunda, Prolink’in 20 yıllık gelişim süreci ile ilgili bilgiler verdi.
Logo Yazılım Kanal ve Satış Operasyonları İcra Kurulu Üyesi Akın Sertcan da “KOBİ’lerde Dijital Dönüşüm” başlıklı sunumunda, 250 üstü ve altı çalışana sahip işletmelerin neredeyse tamamının bilgisayar kullanımına geçtiğini (yüzde 97’nin üzeri) kaydetti. 10 kişilik şirketler kategorisinde bile internete erişim oranı yüzde 96’lara ulaşmış durumda.
Girişimcilik Ekosistemi Derneği Başkanı Esra Özden’in “Girişimcilik Ekosistem Teknoloji” başlıklı sunumunun ardından Dell EMC Anadolu İş Ortakları Yöneticisi Muhammed Dursun, “Dijital Dönüşüm ve Dell EMC” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Muhammed Dursun, gelecek 15 yılda oluşacak eğilimler konusunda bilgi verdi. Bu eğilimler, iş odaklılık, bulut tabanlı uygulamalar, büyük veri ve analitik, nesnelerin interneti olacak.
“Diğer illere örnek olabilecek projelere imza atıyoruz”
“Yerel Yönetimler, Akıllı Şehirler” başlıklı bir sunum gerçekleştiren ve Mersin’in akıllı şehir olma yolunda hızla ilerlediğini kaydeden Mersin Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Daire Başkanı Mustafa Berat Yerman, şunları kaydetti:
“Mersin’de Ar-Ge harcamaları 26 milyon TL’nin üzerinde ve bu rakam her yıl hızla artıyor. eDevlet Portalı’nda da yer alan Mersin Büyükşehir Belediyesi, en fazla hizmet sunan belediyeler arasında yer alıyor. Birçok projeye imza atıyoruz ve gerçekleştirdiğimiz bazı projeler, Türkiye’de ilk gerçekleştirilen proje olma özelliğine sahip. Akıllı Kavşak Yönetim Sistemi, VR Mersin Projesi, Mezarlık Bilgi Sistemi, Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi, Genç Dahiler gibi projelerimiz, diğer illere örnek olabilecek niteliklere sahip. Örneğin Mezarlık Bilgi Sistemi’nde 1920 yılına kadar olan tüm kayıtlarımızı elektronik ortama taşıdık. Üç ayrı din ve her dinin mezheplerine yönelik bilgileri sisteme yükledik. MBB olarak artık tüm projelerimizi engelli vatandaşlarımıza da hitap edecek şekilde dizayn ediyoruz. Tüm projelerimizde Engelliler Daire Başkanlığımız ile birlikte çalışıyoruz. Güvenlik artık vazgeçilmez konular arasında yer alıyor ve MBB olarak bu konuda önemli çalışmalara imza atmaya devam ediyoruz.”
“Girişimleri, tüm unsurlarımız ile destekliyoruz”
Girişimcilik Ekosistemi Derneği Başkanı Esra Özden, “Girişimcilik Ekosistem Teknoloji” başlıklı sunumunda şunları kaydetti: “Türkiye’nin orta gelir tuzağından kurtulmasının yolu girişimcilik ve teknolojiden geçiyor. Girişimcilik ekosisteminde 2017 yılında en fazla Bitcoin konuşulmuş ama en fazla yatırım fintech girişimlerine yapılmış. Ülkemizde start-up kültürü yükselmeye başlıyor ve teknoloji odaklı girişimcilik artıyor. Son dönemlerde teknoloji destekli girişimlere olan desteklerde de artışlar görülüyor. Teknolojiyi sadece yazılım ile tanımlamayalım. Her alandaki teknolojinin temelinde zaten yazılım da var. Girişimcilik Ekosistemi Derneği olarak yenilikçi iş fikri olan kişi ve kurumları destekleyebilecek bir yapı kurduk. Bu yapının içinde mentorlar, melek yatırımcılar gibi unsurlar da yer alıyor.”