Akdeniz'den sonra Asya Oyunları’nda
Atos Türkiye, 2017 yılında Türkmenistan’ın Aşkabat kentinde gerçekleştirilecek “Asya Salon ve Uzakdoğu Sporları Oyunları”nın (Asian Indoor and Martial Arts Games – AIMAG) bilgi, iletişim ve teknoloji ortakları arasında yer alacak.
Asiad olarak da bilinen Asya Oyunları, Asya ülkelerinden gelen sporcuların katılmıyla dört yılda bir gerçekleşiyor. Oyunlar, Hindistan’ın Yeni Delhi şehrinde düzenlenen ilk etkinlikten 1978 Oyunları’na kadar Asya Oyunları Federasyonu (AGF) tarafından düzenlendi. Asya Oyunları Federasyonu’nun dağılmasının ardından düzenleyici kurum, 1982 Oyunları’ndan itibaren Asya Olimpiyat Komitesi (OCA) adını aldı.
5. Asya Salon ve Dövüş Sporları Oyunları ise, 2017 yılında Türkmenistan’ın Aşkabad şehrinde düzenlenecek. Oyunlarda atletizm, halter, basketbol, voleybol, hentbol, mini futbol, serbest ve grekoromen güreş, judo, tekvando, goresh, tenis, masa tenisi, jimnastik ve bisiklet yarışı gibi sporların yer alacak.
Gerçek zamanlı yarışma sonuçları iletilecek
Büyük ve karmaşık spor etkinliklerinde teknoloji çözümleri anlamında büyük bir deneyime sahip olan Atos, 2002’den bu yana Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’nın global bilgi teknolojileri iş ortağı olmayı sürdürüyor. Atos, Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları için geliştirdiği BT çözüm ve hizmetleriyle oyunların başarısına katkıda bulunmaya devam ediyor.
2017 Asya Oyunları için sistem entegratörü olan Atos, bu oyunlarda Polimeks’in iş ortağı olarak ICT’nin (katma değerli Bilgi Teknolojileri hizmetleri altyapısı) tamamından sorumlu olacak.
2017 Asya Oyunları’nda Atos’un görevi, oyunlar sırasında yaşanan her anın kaydedilmesi ve raporlanmasının yanı sıra televizyon ve internete aktarılmasını da destekleyen bir BT çözümü geliştirmek olacak. Bunun için organizatörlerin, yarışmacıların ve izleyicilerin beklentilerinin tam olarak anlaşılmasının yanı sıra etkinlik yönetimine ilişkin çok özel yetkinliklerinin de gerekli olacağı belirtiliyor.
Atos tarafından Asya Oyunları için sağlanacak en yeni teknolojilerden biri “Bilgi Dağıtım Sistemleri” teknolojisi olacak. Bu sistem kapsamında, medya, sporcular, hakemler, antrenörler ve sponsorlara gerçek zamanlı yarışma sonuçlarını ve sporcu bilgilerini ileten “Yorumcu Bilgi Sistemi” de yer alıyor.
2017 Asya Oyunları’nın ilk fazı için 66 milyon dolar tutarında bir bütçe belirleyen Atos Türkiye, BT sistemleri, etkinlik yönetimi sistemleri, operasyon sistemleri, ses ve multimedya sistemleri, radyo sistemleri ve genişbant altyapısının yanı sıra Siemens ile birlikte güvenlik sistemlerinin kurulumundan da sorumlu olacak.
Proje için, Türkmenistan’dan sağlanacak yerel kaynaklar hariç, bu süreçte 200 Atos iş teknolojisti görev alacak.
Atos Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Orhan Akbulut, “Akdeniz Oyunları’nın ardından, 2017 Asya Oyunları’nın da bilişim altyapı ortakları arasına girerek, olimpiyat teknolojisinin artık Atos’tan sorulduğunu kanıtlamış olduk” yorumunda bulundu. Atos’un olimpiyatlardaki sistem bütünleştirmesi ve etkinlik yönetimi yetkinliklerinin, Atos Türkiye’nin bu başarıyı elde etmesinde büyük rol oynadığını vurgulayan Akbulut sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Olimpiyatlardaki IT standartlarını belirleyen bir firma olarak, 20 yılın üzerindeki tecrübemizi önce Akdeniz’de sergiledik. Şimdi de Asya’da gerçekleşecek oyunlarda yine rol alıyor olmaktan dolayı gururluyuz.”