Akıllanan teknolojilerde sırada ne var?
Akıllı telefon hayatımızın merkezindeki yerini korurken, akıllı saat ve akıllı gözlüklerden sonra giyilebilir teknolojilerde sırada ne olduğunu Qualcomm Türkiye Genel Müdürü Barış Ruacan ile konuştuk.
“Bilgisayar hayatımızla bütünleşiyor, farklı formlara bürünüyor” diyen Ruacan, giyilebilir teknolojilerin cep saati, gözlük gibi nesnelerle 1400’lü yıllardan beri hayatımızın içinde olduğuna dikkat çekti.
Giyilebilir teknolojileri tetikleyen 4 etmen olduğunu belirten Ruacan, bunları şu sözlerle açıkladı: “Algılayıcılar ve işlemciler hızla gelişirken buna paralel olarak donanım altyapısı ucuzluyor ve bu cihazların maliyetleri düşüyor. İkinci bir etmende bağlantı tarafında da önemli gelişmelerin yaşanması. Bunun yanında 3G, 4G, kablosuz ağ bağlantısının yayılması ve özellikle Bluetooth giyilebilir teknolojilerin gelişimini tetikledi. Bluetooth da ilk çıktığı noktaya göre daha hızlı ve güvenli. Üçüncü bir etmense etrafımızdaki pek çok cihaz artık konum bilgisine sahip. Son olarak da gelişen veri saklama yeteneğini sayabiliriz. Veri saklama artık hem daha kolay hem daha ucuz.”
Akıllı telefon nesnelerin internetini yönetecek
Ruacan’ın belirttiğine göre, akıllı teknolojilerin temel ürünlerinden biri olan akıllı telefon yakın zamanda çevremizde internete bağlı objeyle etkileşimde bulunacak ve etrafınızdaki objelerin bir arayüzü olsun olmasın bunları yönetir noktaya gelecek. Örneğin akıllı telefonumuzla dışarıdayken evinizin sıcaklığını ayarlayabileceğiz. Bu da akıllı telefonumuzun 6. hissimiz olması anlamına geliyor. “Bu vizyonu daha da geliştirmek için çalışıyoruz” diyen Ruacan, farklı tipte algılayıcıları kullanan bu teknolojilerde hala başrol oyuncularının belli olmadığını Türkiye’deki şirketler için de bu alanda önemli fırsatlar olduğuna dikkat çekti.
‘Giyilebilir teknolojiler geliştikçe akıllı telefona ihtiyaç olacak mı’ tartışmasında, Qualcomm olarak akıllı telefona ihtiyaç olacağını düşündüklerini belirten Ruacan, bunun nedenini şöyle açıkladı: “Akıllı telefonun işlemci gücü, bağlantı hızı, depolama kapasitesi ve ekranını kullanmak ciddi avantaj sağlıyor. Akıllı telefon vücudumuzun sunucusu haline gelmeye başladı. Giyilebilir cihazlar akıllı telefonun bu özelliklerini kullanarak bağlantı ihtiyaçlarını, işlemci özelliklerini, depolama ihtiyaçlarını karşılayacaklar. Giyilebilir cihazlarda örneğin akıllı saatte bir ekran kısıtlaması var, bu yüzden akıllı telefona bağlanıp birtakım özellikleri hayata geçirmek daha mantıklı. Akıllı telefonların önümüzdeki dönemde ekran ve batarya kısıtlılığı nedeniyle hayatımızda önemli yer tutacağını düşünüyoruz.”
“Giyilebilir teknolojiler kullanıcı alışkanlıklarını görerek evrilecek”
Google Glass, akıllı yüzük, akıllı çorap, akıllı saatlerle devam eden süreç nereye gidiyor sorusunu Ruacan, şöyle yanıtladı: “Kullanıcılar akıllı giyilebilir teknolojileri kullanım alışkanlıklarının neresinde yer alacak gibi soruların yanıtları henüz net değil. Bu teknolojiler günlük hayatımızda ne yöne gidecek, henüz deneme-yanılma aşamasındayız. Giyilebilir teknolojiler kullanıcı alışkanlıklarını görerek evrilecek.”
Giyilebilir teknolojiler en çok sağlık sektörünü etkileyecek
Sağlık alanını giyilebilir teknolojilerle birlikte çok değişecek diyen Ruacan, bu alanda yaptıkları çalışmaları şöyle anlattı: “ABD’de damara enjekte edilen nano büyüklükte bir algılayıcı kandaki değerlerin değişimini fark ederek kalp krizi geçirme riskini önceden belirliyor. Bunun gibi önemli gelişmeler hızla yaygınlaşarak kullanılmaya başlanacak. Örneğin akıllı bandajlar kalp ritminizden tutun da, kandaki şeker oranına kadar ölçümler yapacak.”
Ruacan’ın belirttiğine göre, sağlık sektörünün yanı sıra tekstil sektöründe de giyilebilir teknolojilerden etkilenecek sektörler arasında: “Farklı malzeme teknolojileri gelişiyor. Örneğin Avrupa Birliği’nin önemli yatırım yaptığı grafen maddesi mucize madde olarak adlandırılıyor. Çelikten kat kat güçlü, atom kalınlığında ve bakırdan daha iletken olan bu maddenin giyim teknolojilerinde kullanılacağı öngörülüyor.”
Esnek ekranların gelişimi giyilebilir teknolojileri tetikleyecek
Ekranların esnekleşmesinin pek çok farklı formda ürün geliştirebilmeyi sağlayacağı görüşünde olan Ruacan, şunları ekledi: “Artırılmış gerçeklik teknolojisi ile internete bağlı olan her cihazı akıllı telefon kullanarak yönlendirebileceğiz. Kısacası kullanıcı arayüzü olmayan cihazları yönlendirmenize yarayan bir teknoloji.”
Giyilebilir teknolojiler akıllı telefon gibi günlük hayatımızda ne zaman yaygınlaşacak sorusuna Ruacan, “Şu an sağlığına önem veren, belirli olanaklara sahip ve gelişmeleri takip edenler daha çok bu teknolojileri kullanmaya başladı. Teknoloji adım adım ilerliyor ve günlük hayatımıza giriyor. 5 sene önce kullanmayı düşünmediğimiz ürünler şimdi günlük hayatımızın bir parçası. Giyilebilir teknolojilerin gelişmesi için Ar-Ge yatırımlarına önem veriyoruz, henüz yolun başındayız, kullanıcı alışkanlıklarıyla birlikte gelişecek ve günlük hayatımızın bir parçası haline gelecek.”