Akıllı dünya kavramıyla geleceği tasarlamak
IBM ‘Smarter Planet Day’ adı altında başlattığı konferanslar serisinde durak bu kez İstanbul idi.İlki geçtiğimiz yıl Güney Afrika’da yapılan, iş dünyasına akıllı çözümler getirmeyi hedefleyen konferans, İstanbul toplantısının ardından 8 Haziran’da Polonya’da ve 10 Haziran’da Romanya’da devam etti. 3 Haziran’daki İstanbul etkinliğinde IBM’in üst düzey yöneticileri de İstanbul’a geldi. Bunlardan biri IBM Sistem&Teknoloji Grubu Pazarlama, İletişim ve Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mark Shearer idi. Shearer ile akıllı dünya, geleceği tasarlama ve bu noktada IBM’in sunduğu vizyon üstüne konuştuk.
“Dünya birbirine bağlı ve akıllı bir gezegen oldu. Gıdadan suya, enerjiden evlere, ulaşımdan şehirlere ve tabii ki işletmelere kadar. Pazarlardaki dalgalanmalardan artan küresel rekabete, yeni tüketici beklentilerine kadar pek çok şey şiddetli bir hızla değişiyor” diyen Shearer, tarihin ilk defa dünyanın ekonomik, teknik ve sosyal açılardan birbirine bu derece bağlandığına tanık olduğumuzu anlattı. Shearer, şunları söyledi: “Her geçen gün daha akıllı hale gelen dünyamızda, ürünler, hizmetler, sistemler daha akıllı yaklaşımlarla geliştiriliyor; birbirleriyle bütünleşmeleri daha etkinleşiyor. IBM’in ortaya koyduğu akıllı dünya kavramı, birbiriyle iletişim kurabilen teknolojilerin, dünyanın işleyişini nasıl değiştirebileceğini ifade ediyor. İnsanlar, kurumlar, doğal ve yapay sistemler sayısal olarak birbiriyle iletişim ve etkileşim içerisine girebiliyor. Akıllı Dünya vizyonu, su yönetimi, trafik, sağlık, güvenlik, enerji, perakendecilik, kamu hizmetleri ve bankacılık sistemleri gibi birçok alanda akıllı çözümler sunuyor. Diğer yandan akıllı iş altyapıları, şirketlere hizmetlerini geliştirme, maliyetlerini düşürme ve risk yönetimi konularında üstün başarı sağlıyor.”
Geleceği daha akıllı şekilde tasarlamanın daha akıllı iş altyapılarını kurmakla mümkün olacağına değinen Shearer, bütün dünyanın artık bir veri merkezi haline geldiğini dile getirdi. Bu verileri daha anlamlı hale getirme yolunda bazı başlıkların üstünde özellikle duran Shearer, iş yükü optimizasyonuna ve yeni gelişen iş modellerine dikkat çekti. IBM’in endüstride geniş bir ürün profili sunarak müşteirlerinin işine göre onlara performans artırma ve maliyetleri düşürme imkanı sağladığını anlatan Shearer, bulut bilişim gibi yeni modellerle müşterilerin geniş bir yelpazeden seçim yapma şansına ulaştığını ifade etti.
Diğer yandan Akıllı Dünya konferansı öncesi konuştuğumuz IBM Türk Genel Müdürü Charouk, büyümekte olan pazarlara IBM’in gelecek 5 yılda yıllık 4 milyar dolar olmak üzere toplamda 20 milyar dolarlık yatırım yapılacağını söyledi. Charouk, “Geçen yıl birçok şirket küçülürken biz Türkiye’de 120 kişiyi işe aldık. Geçtiğimiz birkaç ay içerisinde de 60 kişiyi iş sahibi yaptık. Büyümekte olan bir pazar olarak Türkiye IBM için çok önemli” dedi.