Akıllı iletişim, IP, tümleşik iletişim ve bulut üzerinde şekillenecek
Alcatel-Lucent Teknik Satış Müdürü Münir Kızılçalı’ya göre tümleşik iletişim ile tam bütünleşik, altyapısında IP ve SIP kullanan sistemler şimdiden hem orta/küçük işletmelerde, hem de kurumsal dünyada kendine yer ediniyor. Kurumsal dünyada santralların iki yönde gelişeceğini öngördüklerini belirten Kızılçalı, şöyle konuştu: “Bunlar da ilk olarak blade bazlı sistemler ile dedicated sunucular üzerinden santral hizmetlerinin artırılması, ikincisi de virtualisation (sanallaştırma / bulut) bazlı santral çözümleri ile daha güvenilebilir ve ölçeklenebilir santral hizmetlerinin verilmesi. Kurumsal şirketler bu altyapıları tamamen üstlenebilirken, büyümekte olan şirketlerin barındırma sistemlerini (ortak altyapı maliyeti ile tek genişleyebilir donanım üzerinden birkaç şirketin santral hizmetlerini alabilmesi) tercih etmesinin beklendiğini belirtti.
IP Santrallar ve Tümleşik İletişim (Unified Communications) akıllı iletişim teknolojileri alanının son dönemdeki en popüler konusu olduğunu ifade eden Avaya Türkiye Satış Müdürü Hakan Uzun da, bu teknoloji ile gerçek zamanlı ses iletişimi ile veri işlemenin en yararlı yanlarını biraraya getirmenin ve IP üzerinden yakınsamayı kolaylıkla gerçekleştirmenin mümkün olabildiğini belirterek şu değerlendirmelerde bulundu: “Avaya, klasik santral ve veri iletişim cihazları maliyeti seviyelerinde tümleşik iletişim olarak adlandırılan bu yeni teknoloji çözümleri ile, ses/veri ürünleri ile uygulama yazılımlarını, şu ana başlıklar altındaki özellikler ile sağlamaktadır. Ses/e-posta/faks bütünleştirme, tele-konferans, görüntülü telefonlar, gezginlik ve cep telefonu sabit hat bütünleştirme .”
IP üzerinden yakınsama dönemi
Günümüzde IP üzerinden yakınsama kolaylıkla gerçekleştirilebildiğini belirten Bircom CEO’su Burçin Bircanoğlu da, şu değerlendirmelerde bulundu: “Tümleşik iletişim uygulamaları sahip olunan tüm iletişim olanaklarını, nerde bulunursanız bulunun, sizlere sunuyor. Mobilite uygulamaları, ofis telefonlarına cep telefonlarından, çokluortam bilgisayarlardan hatta ev telefonlarından yanıt vermeyi sağlıyor. Artık evde, ofiste, yolda veya yurtdışında iken cep telefonunu bir dahili telefona dönüştürülebiliyor. Yeni nesil santral çözümlerine baktığımızda, şirketlerin tüm iletişim ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla tasarlanmış, veri, görüntü ve ses trafiğinin tek noktadan yönetilmesi ve kontrol edilmesini sağlayan yeni nesil IP santral çözümlerinin tercih edileceğini görüyoruz.”
Karel Tümleşik İletişim Çözümleri Ürün Müdürü Hakan Hintoğlu’na göre de IP tabanlı hale gelen santral çözümleri, tümleşik iletişim özelliklerini kısmen desteklemeye ve kullanıcılara 360 derece fayda sunmaya çalışıyor. Diğer taraftan tümleşik iletişim çözümleri sağladıkları ölçeklenebilirlik, verimlilik, kullanıcı deneyimi, yönetim kolaylığı, esneklik gibi ek faydalarla pazara hızla yayılıyor. Zaman içinde tümleşik iletişimin santral çözümlerinin yerine geçeceğini ve haberleşme hizmetlerinin çoğunlukla bulut üzerinden sunulacağını öngördüklerini ifade eden Hintoğlu, önemli olanın da doğru tümleşik iletişim çözümünü seçmek olduğunu vurguladı. Yeni nesil santral çözümleri de donanımdan yavaş yavaş uzaklaşmaya başlayarak bulut mimarisi içerisinde yerini almaya başlayacak. Sesin data olarak ağlar üzerinden taşınması ile birlikte gelecekte daha çok IP santralların ön plana çıkacağı ve özellikle Lync gibi Microsoft’un Birleşik İletişim Çözümlerinin bildiğimiz klasik santralların daha fazla yerini alacağını belirten Microsoft Türkiye İş Üretkenliği Çözümlerinden Sorumlu Ürün Yöneticisi Atalay Aktaş da, “Örneğin bugün 200 çalışanı olan Yemeksepeti.com, 2006’dan beri kullandıkları donanımsal santrallarının yerine Lync’i koyarak tüm santral ve ses ihtiyaçlarını karşılar duruma geldiler. Pek çok kurum da bu olanakların avantajını kullanmak için çalışmalara başlamış durumda” şeklinde konuştu. SYS Ürün Müdürü Mehmet Sarıoğlu da yeni nesil santral çözümlerinin de artık donanımdan yavaş yavaş uzaklaşmaya başladığına dikkat çekerek bu değişimin bir parçası olarak santralların zamanla bulut mimarisi içerisinde yerini almaya başlayacağını belirterek şöyle konuştu: “Bu hizmeti satın almak isteyen şirketler hızlı bir şekilde yeni aboneleri sisteme tanımlayabilecek veya işten ayrılan kullanıcıları aynı şekilde sistemin dışına alabilecektir.”
Empatel Genel Koordinatörü Tayfun Güvenç de, tümleşik iletişim konusuna farklı bir noktadan bakarak şöyle konuştu: “Gittikçe gelişen internet teknolojileri ve yaygınlaşan sosyal medya ve paylaşım siteleri sayesinde güç artık müşterilerde. Bu sebeple de şirketler müşteri odaklı bir yapıya sosyal içeriği de unutmadan yönelmek zorundalar. Facebook, Twitter, Google, Skype web chat vb. gibi anlık iletişim araçlarının etkin şekilde kullanılmaya başlanması artık hizmet veren kurumları, tümleşik iletişim penceresinden bakmaya mecbur kılıyor. Bu çözümlerin içerisinde internet üzerinden video ve görüntülü konuşmalar da yerini almaya başlıyor.”
Telenity Ürün Yönetimi ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Osman Perksoy, “Konum bilgisi, sosyal ve iş amaçlı ağlar ve tümleşik iletişim çözümlerinin bir araya gelmesiyle, bireylere ve çalışanlara yakınlarındaki bağlantılar üzerinden verimli etkileşim ve dayanışma imkanı sağlanmaktadır. Tümleşik iletişim konusunda abonelerin beklentisi SMS hizmetinde olduğu gibi, her cihazda çalışan, kullanımı kolay ve servis sağlayıcılar arasında farklılık görülmeyen bir hizmet olmasıdır. Operatör, mobil işletim sistemleri ve cihazlardan bağımsız bir teknolojinin gerekliliği öne çıkmıştır. Bunun sonucu olarak GSMA’nın önderliğini yaptığı ‘Rich Communication Suite – enhanced (RCS-e)’ gibi standartlara servis sağlayıcılardan gelen destek artmıştır. Kısa vadede veri paylaşımı açısından tümleşik iletişim sistemlerinin bulut bilişim uygulamalarına bağlanmaları kaçınılmazdır.”
Cesa İletişim Genel Müdürü Cemil Olgun’a göre tek bir portal üzerinden başka hiçbir gereksinime ihtiyaç duymadan ses, sesli posta, faks, e-posta, görüntülü ve sesli konferans- veri paylaşım ve transferini sağlamak mümkün olmak durumunda. Tüm bunları da sahip olunan akıllı herhangi bir mobil cihazın sağlaması olduğunu belirten Olgun, şöyle konuştu: “Artık günümüzde yeni nesil santral sistemleri tamamen IP yapıda olmalıdır. Şirketler tüm bu gelişen teknoloji ile tek bir noktadan tüm noktalarına erişebilmek ve yönetebilmek istiyorlar bu sayede zaman ve para kaybının önüne geçiliyor. Özetle kontrol kendilerinde oluyor.”
Tümleşik iletişimin temeli olan santral çözümlerinin , ikinci aşamada ihtiyaçları tamamıyla gideren olgunluğa eriştiğini belirten KoçSistem İletişim Teknolojileri ve BT Güvenlik Grup Yöneticisi Orhan Düz de, bundan sonraki süreçle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “ Artık 3. aşama ile uyumlu ürünler bir adım öne çıkacak. Bu noktada aşağıda yer alan özelliklerdeki ürünlerin yeni nesil santralleri seçerken göz önünde tutulacağını söylemek mümkündür:
Eski nesil alışkanlıkları kaybetmeden yeni nesil ihtiyaçlara en çabuk cevap verecek ürünler, mobil sistemler ile uyumlu değil, tamamıyla mobilite üzerine kurgusu olan teknolojiler, bulut bilişim temelinde çalışan veya bulut bilişim ile bütünleşen tekil sistemler, sanal toplantı odaları ile ses/görüntü entegrasyonunu yapabilen teknolojiler ve sosyal medya ile bütünleşik olan çözümler.”