Akıllı İstanbul için Hackatonist 2014
İstanbul’un ulaşım sorununa çözüm önerileri getirecek yenilikçi fikirlerin konuşulacağı ve uygulamaların geliştirileceği ‘Akıllı İstanbul İçin Yazılım Maratonu’ HACKATHONİST 2014 başlıyor. Gerçek zamanlı trafik ve ulaşım verilerini kullanarak yarışacak olan ‘yazılım geliştiricilerin’ amacı, İstanbul’u ‘Akıllı Şehir’ yapabilmek.
36 Saatlik maraton
TAGES tarafından düzenlenen ‘Akıllı İstanbul İçin Yazılım Maratonu’ HACKATHONIST 2014
8-11 Mayıs 2014’te Studio-X İstanbul’da gerçekleşecek. ‘Akıllı Şehir’ uygulamalarına yönelik uygulama geliştirme maratonu 36 saat sürecek. Yarışma boyunca uygulama geliştiriciler, CitySDK Projesi ortağı olan İBB tarafından sağlanacak toplu ulaşım verileri ile birlikte anlık trafik verilerini de kullanarak İstanbul’u ‘Akıllı Şehir’ yapabilmek için çözüm projeleriyle zamana karşı yarışacaklar. Uygulama geliştiriciler; İstanbul ulaşım verileri ile birlikte, CitySDK API'ları, ImonaCloud Platformu, sensör verileri ve Microsoft tarafından sağlanan Windows 8 uygulama geliştirme araçlarını da kullanacaklar.
Dünyanın yeni bilişim trendi; ‘Hackathon’
‘Hackathon’lar; yazılım geliştiriciler, grafik tasarımcıları gibi bilgisayar ve cep telefonu uygulama geliştiricilerinin bir araya gelerek birlikte yenilikçi uygulamalar geliştirdikleri, genelde 24 – 48 saat süren ve hafta sonları yapılan ‘yazılım maratonları’dır. Hackathon’lar, son yıllarda dünyada ‘açık verilerin değerlendirilmesi ve yazılım geliştirmenin daha kolaylaşması ve hızla işe dönüşmesi’ konusunda güçlü etkinlikler olarak öne çıkıyor. Bu etkinlikler aynı zamanda yazılım geliştirici gençler için de bir yaşam biçimi ve yenilikçi şirketlerin doğmasına fırsat veriyor. Geleceğin dünyasına katkı yapan bu gençler, şirketlere de çok ciddi kazançlar sağlıyor. ABD’de büyük şirketler, Microsoft ve Google gibi sektör devleri de dahil, dünyanın her yerinde ‘hackathon’lar yaparak, yenilikçi fikir ve kendilerine fayda sağlayacak gençlere ulaşmaya çalışıyorlar. Beyaz Saray ve NASA da, hackathon düzenleyerek en hızlı en çok yenilikçi uygulamaya ulaşmak için tüm yazılımcıları kendi etraflarına çekmeyi hedefleyen kurumlar.
HACKATHONIST 2014 de Türkiye’de, özellikle Bilişim sektörünü hızla ilerletecek önemli bir araç. Bu yarışma kapsamında geliştirilecek yenilikçi uygulamalarla, İstanbul ulaşımı sorunlarının çözülmesine katkı sağlayabilmesi hedefleniyor. Hayata geçirilecek yeni uygulamalar İstanbul’u ‘Akıllı Şehir’ olma statüsüne bir adım daha yaklaştıracak.
“İstanbul örnek olabilir”
TAGES'in Yönetim Kurulu Başkanı Leyla Arsan İstanbul'un seçilmesiyle ilgili olarak da “Bizim şirketimiz TAGES ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu projenin ortağı. Projede İstanbul dışında Avrupa’nın 7 ayrı şehrinden kurumlar da var. Lizbon, Amsterdam, Helsinki, Manchester, Roma, Lamia, Barcelona. Bu şehirlerde de İstanbul gibi açık verilerle bir çok pilot uygulamalar ve hackathon’lar gerçekleştiriliyor. Biz de dedik ki, böyle bir projenin içinde İstanbul olmalı mutlaka. İstanbul için geliştirilen herhangi bir çözüm, dünyanın her yerinde kullanılabilecek kapasitede olabilir. Çünkü öyle karmaşık ve zor bir şehir ki… Özellikle de trafik. Bu nedenle biz ulaşım konusunu seçtik. İstanbul’da 20’den fazla araç çeşidi var. Otobüs,metrobüs, metro, deniz otobüsü, deniz taksi, taksi, tren, dolmuş, motor, vapur, funiküler, say say bitmez”dedi.
Amaç enerji tasarrufu
Açık veri ve akıllı şehir kavramlarının anlamı üzerine Leyla Arsan şunları söyledi: “Akıllı şehirler ve açık veri konusu dünyada en çok önem verilen konulardan bir tanesi. Şehirlerin artan kalabalığı ve yaşamın daha zor hale gelmesi, enerji harcamalarınınartması ile artık şehirlerin daha az enerji harcayarak, verimliliği artırarak akıllanması gerektiği gündeme geldi. Teknolojinin hızlı gelişimi de bunu daha kolay sağlayacak boyuta geldiği için Akıllı Şehir kavramı çıktı ortaya. Aslında, amaç; teknolojiyi kullanmak değil, amaç enerjiyi daha verimli kullanmak için daha akıllı hareket edebilmek ve şehirde yaşayan insanların yaşamlarını kolaylaştırmak. Bu aklı da bize teknoloji ile sağlıyor. Teknolojinin bize sağladığı aklın adı da veri olarak ortaya çıkıyor.”
İstanbul akıllanır mı?
İstanbul gerçekten ‘akıllı’ olabilir mi sorusuna ise Arsan şu yanıtı verdi: “İstanbul çok büyük bir şehir, çok karmaşık bir metropol. Bu nedenle bir çok uygulama geliştirilebilir ancak, gerçek anlamda akıllı olmak için başka bir yaklaşım gerekli. O da insanların akıllı olması yaklaşımı. Akıldan kastım; biri birine duyarlı, anlayışlı ve toleransı yüksek saygılı insanlar. Ancak bu insanlar akıllı bilgisayar uygulamaları kullanırsa akıllı bir şehir olabilir. Mevcut toplum yapısıyla ne yapsanız zor. Ayrıca, belediyelerin de bütünsel bir yaklaşımı olması gerekir. Eğer teknolojiyi akıllı olmak için kullanmak istiyorlarsa mutlaka şehrin dijital planının oluşturulması gerekir, bu da sosyal şehir yaşamı, mimari şehir planlaması ve sürdürülebilirlik kavramlarıyla bütünleşik bir plan olmalıdır. Belediyelerde de bu anlayışın oluşması lazım, ve en önemlisi açık zihniyet açık toplum lazım.”
Jüri üyeleri arasında Faruk Eczacıbaşı, Emrehan Halıcı ve Ersin Pamuksüzer de yer alıyor. HACKATHONIST 2014’ün TAGES, Studio-X İstanbul, MEG, Apps4Europe, WaagSociety, Başakşehir İnovasyon ve Teknoloji Merkezi, ImonaCloud ve Microsoft tarafından sağlanan 7 ayrı kategorideki ödülleri arasındaki en önemli ödülü 3 bin TL’lik CitySDK API’ı ile En Yenilikçi Uygulama Ödülü olacak. Internet erişim sponsorluğunu TurkNet’in üstlendiği HACKATHONIST 2014, yarışma kapsamında geliştirdikleri uygulamaları işe dönüştürmek isteyen uygulama geliştiricilere Startupbootcamp Istanbul’un yatırım mentörleri ile görüşme fırsatı da sağlayacak.