Akıllı mobil cihazlar çeşitlenerek yaygınlaşacak
Sektörden önemli katılımcıların yer aldığı Mobil İş Forumu’nda geleceğin mobil eğilimleri konuşuldu. Mobil Servis Sağlayıcıları İş Adamları Derneği (MOBİLSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Kerem Alkin’in konuşmasıyla başlayan Mobil İş Forumu Qualcomm İş Geliştirme Yöneticisi ve Bölüm Başkanı Handan Elbirlik’in gelecek teknolojiler ile ilgili konuşmasıyla devam etti.
Alkin, Türkiye’de şirketler mobiliteyi nasıl yorumluyorlarsa o yönde çalışmalar yapıyorlar ancak bu yeterli değil dedi ve yüksek vergi oranlarıyla ilgili önemli veriler paylaştı: “Deloitte’ın yaptığı araştırmaya göre, Türkiye mobil telefon kullanımı vergi oranlarında yüzde 47,61 en yüksek orana sahip. Dünya ortalamasına baktığımızda ise yüzde 17,97’lik bir oran görüyoruz.”
Handan Elbirlik, “Mobil cihaz satışları bilgisayar satışlarını neredeyse ikiye katladı. Bunda operatörlerin ses gelirlerinin düşmesiyle 3G ve 4G’ye yaptıkları yatırımların etkisi oldukça fazla. 2017 yılında 160 milyar mobil uygulama olacağını öngörüyoruz. Her 4 telefondan 3’ü akıllı telefon ve uygulama indirmede dünyada 3.sıraya yerleşeceğiz” dedi.
Elbirlik, mobil eğilimleri ve öngörülerini şöyle sıraladı:
“İleride hem evde, hem arabada kısacası bulunduğumuz hemen her ortamda mobil cihazlarla bütünleşme, mobil teknoloji kullanımı söz konusu olacak. Tablet pazarına hakim olan Apple hegemonyası yıkılarak, daha rekabetçi bir ortam olacak. Doğal arayüzler sıklıkla kullanılırken, uyku kalitemizi, adım sayımız gibi konularda mobil cihazlardan faydalanacağız. Yeni nesil akıllı telefonlarda algılayıcılarla etkileşim olacak ve mobil cihazlar hayatımızı kolaylaştıracak.”
Mobil Servis Sağlayıcıları İş Adamları Derneği (MOBİLSİAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Burak Kır’ın moderatörlüğünde gerçekleşen ‘İşletmelerin Yeni Büyüme Silahı; Mobil Teknolojiler’ konulu panelde, şirketlerin mobil teknolojilere yaklaşımı konuşuldu.
İhtiyaca yönelik çözümler sunulmalı
Turkcell Yeni İşler ve Girişimcilik Direktörü Berna Şamiloğlu Acar, “Sadece üretmek değil ürettiğiniz hizmeti değere dönüştürmek gerekli. İhtiyaçlara yönelik ve ulaşılabilir çözümler sunmak gerekiyor. Örneğin 2007’de mobil imzayı tanıttık ancak daha yeni yeni kullanılmaya, bilinmeye başlandı, çünkü mobil imza için gerekli sim kartların maliyetleri oldukça yüksekti. Ulaşılabilir bir maliyet yaratmak oldukça zaman alıyor.”