Akıllı saatler yavaş yavaş oturuyor
Akıllı saat piyasası artık yavaş yavaş şekilleniyor. Firmaların pek çoğu ilk ürünlerinden kazandıkları tecrübeyi bir sonraki nesle taşıdılar. Akıllı saat üreticileri şu sıralar insanların bir saatten neler istediklerini, nelerin lüzumsuz olduğunu ve ne gibi geliştirmeler yapılabileceğini anlamaya çalışıyorlar. Dolayısıyla yapılan değişiklikler ve alınan kararlar da haliyle hızlı ve radikal oluyor. Samsung’un Gear S2 model akıllı saati de bir hayli değişiklik taşıyan bir ürün.
Tasarım bu sefer olmuş
Samsung’un akıllı saati Gear S2, iki ayrı model olarak satılıyor: Gear S2 ve Gear S2 Classic. Bize incelemeye gelen ise klasik modeliydi. Klasik Gear S2, kutusundan deri kayışıyla çıkıyor. Yuvarlak ekranıyla “gerçek” bir saate daha benzer bir görünüme sahip olan Gear S2’nin en dikkat çekici yanı ise ekranın çevresindeki çevirebildiğimiz çerçeve kısmı. Ekranın çevresini saran çerçeve halkası döndürülerek Gear S2’nin menülerinde gezinme işlemleri çok daha kolay hale getirilmiş. Ufacık ekrana dokunarak cihazı hakkıyla kullanmak zor olduğu için Samsung’un bu tercihini çok beğendiğimi söyleyebilirim. Diğer akıllı saatlere göre çok daha kolay kullanılıyor.
Ürünün 360 x 360 piksellik, 1.2 inç boyutunda bir AMOLED ekranı bulunuyor. Exynos 3250 çipsetini kullanan Gear S2, 4 GB dahili hafızaya ve 512 MB RAM’e sahip. IP68 sertifikasına sahip olan cihazın suya ve toza karşı dayanıklı olduğunu da belirtelim. Ürünün içerisinde Samsung’un Tizen tabanlı işletim sistemi bulunuyor. Teknik özelliklerine hızlıca bir değindikten sonra bu cihazla neler yapılabileceğini sizlerle paylaşalım.
Gear S2’nin Tizen tabanlı arayüzü son derece şık ve kullanışlı. Menü, ana saat ekranının sol ve sağ yanlarına sıralanmış menüler halinde tasarlanmış. Sol tarafta bildirimler yer alırken sağ tarafta belirlediğimiz uygulamalar çıkıyor. Telefonumuzdaki bildirimler Gear S2’ye anında gelirken yazışmaları saat üzerinden cevaplamamız, etkileşime girmemiz de mümkün. Ana saat ekranı ise tasarımı akıllı telefon üzerinden değiştirilebilen bir yapıda. Mağazadan yüzlerce saat arayüzü indirip, kıyafetinize veya ruh halinize göre istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.
Ürüne indirilebilen ve yüklü halde gelen pek çok uygulama var. Fakat sayı olarak çok yeterli olduğunu söylemek zor. Yine de uygulama tarafında Samsung’un çabasını görmek oldukça güzel. Uygulamalar tarafında basit bir müzik ayarlama arayüzü (sonraki, önceki, ses ayarları vb.), hava durumu, takvim, adım sayar, kalp ritmi ölçme, sağlık ve uygulama kısa yolları gibi işlevsel uygulamalar bulunuyor. Tüm bu uygulamalar “widget” halinde çalışıyor.
Gear S2, istendiği takdirde 4 GB’lik hafızasına müzik yüklenerek bluetooth kulaklık aracılığıyla müzik de dinletebiliyor.
Gear S2’nin 3G’li ve standart olmak üzere iki sürümü bulunuyor. Bize gelen standart model üzerinde hoparlör bulunmuyor. Telefon aramalarını mümkün kılan 3G modelinde ise hoparlöre yer verilmiş. Gear S’i kullandığım süre boyunca hoparlöre ihtiyaç duymadığımı ve gereksiz bulduğumu bu noktada belirteyim.
Ürünün içerisinde 250 mAh batarya bulunuyor. Bu batarya sayesinde cihazın şarjı standart kullanımda 2 gün kadar idare edebiliyor. Eğer ekranda sürekli olarak saatin gösterilmesini istiyorsanız da Gear S2’nin 1 günlük şarjına razı olmanız gerekiyor. Ben ekranını sürekli açık kullanarak her gün şarj etmeyi tercih ettim.
Gear S2’nin klasik modeli 950 TL gibi bir fiyat etiketiyle Türkiye’de satılıyor. Bundan önce akıllı saatlerin oturması için biraz daha beklemenin gerektiğini savunuyordum fakat artık bu cihazla beraber yavaş yavaş oturmaya başladığını gördüm. Akıllı telefonunuz için gayet başarılı bir aksesuar olarak dikkat çeken Gear S2’nin en büyük avantajı ise Samsung telefona ihtiyaç duymaması. Herhangi bir Android akıllı telefona Samsung Gear uygulaması yüklenerek saatin işlevlerinden faydalanabiliyoruz.